Nederlands Concert Mannenkoor

Concertreis Greding Regensburg (Duitsland)
11 - 15 oktober 2007

Een concertreis met louter hoogtepunten is moeilijk in een kort verslag samen te vatten. Bijna 90 zangers, vele vergezeld van hun partners hebben aan deze reis deel genomen. Met drie bussen begon de reis op verschillende instapplaatsen in ons land. Daarnaast gingen enkele zangers met hun camper richting Zuid- Duitsland.
De overnachtingen vonden plaats in twee hotels in het mooie plaatsje Greding (zie foto) maar de diners werden gezamenlijk genuttigd in hotel Schuster.
Op de tweede dag werd eerst een boottocht gemaakt naar het klooster Weltenburg aan de Donau. In de kerk van het klooster werden onder leiding van Gerard Leurs drie liederen a capella gezongen. Het ingetogen Veni Sancte Spiritus van de hand van Jimco Zijlstra klonk mooi en vol. Voor het eerst werd ook Tebé Pojem van P. Tchaikovsky uitgevoerd en tot slot werd Laudate Dominum in het arrangement van G. Stetne, majestueus gezongen. Het aanwezige publiek verliet na afloop onder de indruk van dit mini-concert de kerk.'s Avonds was in Greding het eerste echte concert. Dirigent Jimco Zijlstra was toen ook van de partij, evenals Jan Lenselink op vleugel en André van Vliet op het orgel. De kerk was niet helemaal bezet, maar het publiek dat er was heeft, gezien de vele reacties, genoten en dat zelfde gold ook voor het koor. Er waren zelfs bezoekers uit Bremen die eerder op de dag het koor in het klooster hadden beluisterd. Zij hadden speciaal een reis naar Greding ondernomen om het koor nogmaals te horen. Een mooi compliment voor het koor en z'n begeleiders!
De volgende dag was Regensburg aan de beurt. Eerst een stadswandeling gemaakt met begeleiding van een gids en daarna vrije tijd om deze fraaie stad op eigen gelegenheid te bezoeken. 's Avonds een mooi concert in de Dreieinigkeitskirche. De kerk was goed bezet en ook hier weer lovende kritieken op de uitvoering van het zelfde programma zoals het koor een dag eerder ook had gezongen. Een absoluut hoogtepunt was de medewerking aan de Heilige mis op zondag in de prachtige barok-kerk in Kipfenberg. Het NCM stond dit keer achter in de kerk opgesteld en zong dus achter de rug en over de hoofden van de kerkgangers heen. Onze deelname werd hogelijk gewaardeerd. De pastoor was diep onder de indruk en niet alleen omdat z'n kerk sinds lange tijd bomvol was maar ook omdat André van Vliet prachtig orgelspel liet horen. Het was jaren geleden dat het orgel zo mooi klonk, zo sprak de pastoor lovend na afloop. Onze trouwe aanhang bestaande uit de partners van de koorleden was ook diep geroerd. Vooral bij het zingen van de Messe Breve van Charles Gounod en van Morte Christe tijdens de communiegang was een ieder, zeker ook menig koorlid, onder de indruk. Er vloeide zelfs een menig traantje.
"Daar doen we het allemaal voor", zeiden vele NCM-ers. Een prachtige reis, heerlijk zingen en fijne onderlinge contacten. Kortom, een geslaagde concertreis!

Joop Kreeft