Nederlands Concert Mannenkoor

» Nieuwjaarsconcert op 18 januari 2020 te Baarn
» Herfstconcert in Huizen op 30 november 2019
» Grenzeloos gezang 2019
» Nazomerconcert Harderwijk 28 september 2019
» Jubileumconcert Apeldoorn 13 april 2019
» Nieuwjaarsconcert Dronten 2019
» Najaarsconcert Baarn 2018
» Repetitie weekend oktober 2018
» Concert te Workum 29 september 2018
» Musikale ontmoetingsdag 16 juni 2018
» Matinee Breukelen april 2018
» Repetitie weekend Baarn maart 2018
» Nieuwjaarsconcert Nieuw Vennep 2018
» Concert Ommen 2017
» Najaarsconcert Bodegraven 2017
» Lenteconcert Papendrecht 2017
» Nieuwjaarsconcert Baarn 2017
» KIKA concert Nijkerk 2016
» Repetitie weekend Baarn 2016
» Nazomerconcert Steenwijk 2016
» Lenteconcert Breukelen 2016
» Nieuwjaarsconcert Veenendaal 2016
» Drontenconcert 2015
» Dierenconcert 2015
» Baarnconcert 2015
» Nieuwjaarsconcert Harderwijk 2015
» Borgerconcert 2014
» DenHaagconcert 2014
» Breukelenconcert 2014
» NieuwVennepconcert 2014
» Drontenconcert 2013
» Woerdenconcert 2013
» Puttenconcert 2013
» Nieuwjaarsconcert Utrecht 2013


NIEUWJAARSCONCERT OP 18 JANUARI 2020 TE BAARN

baarn 1Met het lied Siyahamba wordt het Nieuwjaarsconcert in de Pauluskerk in Baarn geopend. Dit traditionele lied uit de cultuur van de Zulu van Zuid-Afrika geeft het thema van dit concert aan: 'Op weg naar het licht', 'Siyahamb 'ekukhayeni kwenkhos', ' wandelen in het Licht'. Een lied dat uitnodigt om mee te zingen, zoals later zou blijken.

Presentatrice Liesbeth Reijerkerk heet de vele aanwezigen van harte welkom en wenst namens de zangers en dirigent Jimco Zijlstra van het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) allen een goed Nieuwjaar toe en kondigt op aangename wijze de eerste liederen aan, te beginnen met het a capella gezongen Das Morgenrot van R. Pracht. Dit lied symboliseert de zonsopgang en wordt met zachte tonen opbouwend gezongen.

baarn 2Sopraan Judith Sportel laat in fraaie melodielijn haar solistische bijdrage klinken in het Heart Divine van Antonin Dvorak.

De beroemde toespraak van Martin Luther King in 1968 is door Mary Donnelly op muziek gezet in het lied I have a dream. In arrangement van Jimco Zijlstra wordt dit welluidend ten gehore gebracht. De droomwens, toen uitgesproken en over de hele wereld gekend, ook door de film 'Selma', weerklinkt als actuele oproep ook in de Pauluskerk.

Jesu, joy of man's desiring, een gebedslied, gezongen met een prachtige bijdrage van Judith Sportel: 'set out hearts a flame' en beamend door de zangers van het NCM 'all creation join in praising, Lord, be born in us today'.

In de aankondiging voor het instrumentaal intermezzo geeft Liesbeth Reijerkerk op innemende wijze aan welke rol Jan Lenselink - vleugel, André van Vliet - orgel en de leden van het combo Sylvia Maessen -contrabas, Diana Abspoel - hobo, Josefien Weij - de Borst - fluit en Mark Wester - slagwerk, spelen in de medley van bekende Italiaanse melodieën van het Forza Italia. Dit is voor alle aanwezigen een moment van genieten van de muziek.

In By the rivers of Babylon komt de klaagzang van het volk Israël tijdens de Babylonische ballingschap tot uitdrukking. Het is één van de fraaie bewerkingen van dirigent Jimco Zijlstra, die met het combo en ritmisch aangegeven door de NCM-maestro ten gehore wordt gebracht.

A capella klinkt You are the new day van John Davis, gevolgd door het muzikaal stralende You raise me up van Lovland/Graham, in arrangement van Jimco Zijlstra. Ook bij dit lied de heldere klanken van het orgel, door André van Vliet bespeeld.

Judith Sportel vertolkt op sublieme wijze het lied Sun and Moon uit de bekende musical Miss Saigon, met perfecte ondersteuning van Jan Lenselink en het combo. Een bijzonder vocaal intermezzo, waarvan wordt baarn 3genoten blijkens het applaus, dat op dit concert meermalen klinkt.

Presentatrice Liesbeth Reijerkerk geeft aan dat de herinnering aan de recente koorreis naar Bad Nauheim er voor heeft gezorgd dat het Can't help falling in love with you, uit het repertoire van Elvis Presley, door het NCM en Judith wordt gezongen. Een bijzonder moment tijdens het zingen van het lied is als de mannen 'in de benen' komen. Verrassend voor publiek en voor de mannen en sopraan beloond met een verrassend lang applaus.

De NCM-zanger Folkert Vreeken levert met zijn forte tenorstem zijn solistische bijdrage met een couplet van If I can help somebody van A. Androzzo, in een bewerking van Jimco Zijlstra.

"Ik wens je de tijd om te doen en te denken; om aandacht en zorg aan de ander te schenken. Een tijd van bezinning, onthaasten, verkennen. Een tijd voor jezelf om de rust te herkennen". Deze regels uit het door Jimco Zijlstra gecomponeerde lied Tijdwens, van zijn theaterproject 'The Ticking Sound of Time'(april 2007), is als nieuwjaarswens in het fraaie programmaboekje opgenomen. Het wordt met elan door het NCM vertolkt. Musical Surrounding, eveneens uit het theaterproject, komt geweldig tevoorschijn, mede door de inspirerende begeleiding van vleugel, combo en orgel en de bijzondere swing van Jimco Zijlstra, die als geen ander zijn zangers en musici zo kan dirigeren.

In het intermezzo dat volgt passeren bekende melodieën uit The Sound of Music de revue. Sopraan Judith Sportel vertolkt o.a. Edelweiss met begeleiding van Jan Lenselink. Het combo is uitstekend te horen en te zien bij het lied Do-Re-Mi. De professie van Diana Abspoel en Josefien Weij-de Borst op hobo resp. fluit blijkt volledig aanwezig, zoals op meerdere momenten op dit concert. Dit is ook het geval met de contrabas bespeeld door Sylvia Maessen. Onnavolgbaar bij het Do-Re-Mi zijn de activiteiten van Mark Wester op slagwerk en percussie. En daarbij de sublieme intervallen van Jan Lenselink. Een muzikale samenwerking van formaat die niet eerder op een NCM-concert is vertoond.

baarn 4De medley wordt afgesloten met het bekende Climb ev'ry mountain, met de mannenstemmen en de sopraanstem. Met een daverend applaus geven de aanwezigen uitdrukking aan hun enthousiasme.

Juan Carlos Calderon componeerde het Eres Tú. Voor het NCM is dit gearrangeerd door Jimco Zijlstra. Met solistische bijdrage van Judith Sportel wordt het lied eerst in het Engels en daarna in het Spaans gezongen. De instrumentale ondersteuning op orgel en vleugel van André van Vliet en Jan Lenselink, de beide vaste NCM-musici, zijn illustrerend voor de fijnheid in klank die het mannenkoor muzikale volheid geeft.

Tot slot klinkt het Santo, een Spaanse traditional, gezongen door het NCM en Folkert Vreeken. Een magistraal einde aan de 'zangstukken' uit het brede repertoire van het Nederlands Concert Mannenkoor.

Met een hartelijk dankwoord van de NCM-voorzitter Piet Franssen ontvangen de musici van vleugel, orgel en combo, de solisten, presentatrice, dirigent en koster Aat van der Horst onder warm applaus een bloemattentie.

Tot slot nodigt Jimco Zijlstra de aanwezigen uit om de in het programmaboekje afgedrukte tekst mee te zingen. Zij dienen de tekst nog tot zich nemen, iets wat de zangers van het NCM als een zgn. 'oorwurm' kennen (een melodie die niet zomaar weggaat en als het ware in het oor blijft zitten). Aan het eind van het concert klinkt voluit met instrumenten en stembanden het Siyahamb'ekukhayeni kwenkos. Een stralend lied dat bij de aanwezigen ook werkelijk van het gezicht valt af te lezen en een blijde stemming geeft. Voor de derde keer gaf het Nederlands Concert Mannenkoor een concert in Baarn, het was opnieuw bijzonder !

Gert Bink

[NAAR TOP]

SFEERVOL EN VERRASSEND HERFSTCONCERT IN HUIZEN OP 30 NOVEMBER 2019

In een stampvolle Zenderkerk in Huizen wordt het herfstconcert gegeven door het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) en The Moclas Singers (TMS). De dirigenten Jimco Zijlstra en Frederic Voorn hebben een prachtig programma samengesteld.

In afwijking van een normaal begin van een concert staan de zangers van het NCM achterin de kerk en zingen, met orgelbegeleiding door Ronald IJmker, vanaf die plaats het Signore delle Cime, een lied van de Italiaan Giuseppe de Marzi ter nagedachtenis aan zijn goede vriend die in de jaren '50 omkwam in de bergen.

Daarna stellen de zangers zich op in de gangpaden. Per partij staan telkens twee zangers naast elkaar. Met de klanken van de a capella gezongen negro spiritual Kum ba yah wordt het publiek omgeven en er in opgenomen. Pas daarna nemen de zangers hun plaatsen in op het podium en verwelkomt presentatrice Liesbeth Reijerkerk de vele aanwezigen en de musici die voor de begeleiding zorgdragen.

Het NCM start met het Morte Criste van Emrys Jones. Dirigent Jimco Zijlstra geeft daarbij de ingetogenheid aan van dit lied, een gebed bij het kruis van Christus, om de zangers majestueus te laten eindigen. De Lutheraanse hymne Beautiful Savior klinkt als een passend adventslied aan de vooravond van eerste advent. 'Lord of the nations, Son of God and Son of Man'. De sopraan Judith Sportel heeft hierbij haar eerste fraaie bijdrage.

De NCM-solist Folkert Vreeken geeft met zijn forte tenorstem een waardevolle bijdrage aan Gnädig und Barmherzig van A.E.Grell, in arrangement van Jimco Zijlstra. Het publiek beloont met een hartelijk applaus.

De sopraan Judith Sportel excelleert in een vocaal intermezzo met O Holy Night. Jan Lenselink, die zijn vaste plaats aan de vleugel weer waar zou maken op dit concert, zorgt voor de fijnzinnige begeleidingsmelodie. Een prachtig vertolkt lied op de melodie van het Ave Maria van Gounod/Bach. Dubbel applaus weerklinkt.

De NCM-dirigent heeft voor het tweede muziekblok specifieke liederen ingestudeerd, waarvoor hij o.a. het door Joseph Rheinberger gecomponeerde Abendlied, een a capella gezongen, oorspronkelijk zes-stemmig motet, van een bewerking voor mannenkoor heeft voorzien. 'Blijf bij ons, want het is bijna avond en de dag loopt ten einde'.

Het gezongen gebed van Gabriël Fauré, Opus 11, Cantique de Jean Racine, wordt door het NCM op passende wijze ten gehore gebracht. Een prachtig en indrukwekkend koorwerk, niet voor niets een geliefd werk uit het brede repertoire van het mannenkoor.

Het lied I have a dream vertolkt de droomwens zoals die in 1968 klonk in de beroemde toespraak van Martin Luther King. 'That peace, hope and freedom shall ring' vult het gehele kerkgebouw. Ovationeel applaus volgt.

Tijdens een medley van liederen van Ramses Shaffy door Jan Lenselink en Ronald IJmker nemen The Moclas Singers hun plaats op het podium in. Zij brengen in het eerste lied het bekende koraal Jesu bleibet meine Freude van Johann Sebastian Bach ten gehore. Een mooie melodie, die door dirigent Frederic Voorn op de vleugel wordt begeleid.

Van John Dowland laat Frederic Voorn a capella Come Again zingen, een liefdeslied uit de 16e eeuw. In The Long Day Closes van Arthur Sullivan wordt teruggeblikt op een lange dag die ten einde komt, een metafoor voor het levenseinde van een mens.

Samen met Judith Sportel zingen The Moclas Singers het bekende The Holy City van Stephen Adams en Frederic E.Weatherly. Een welverdiend applaus volgt.

Ook bij het tweede muziekblok zorgt Liesbeth Reijerkerk met haar aangename presentatie weer voor een korte toelichting op de te zingen muziekwerken. Het publiek gaat daarin kennismaken met songs uit de 20e eeuw, allereerst Imagine van John Lennon. Een vlot gezongen melodie, met de dirigent van TMS aan de vleugel.

Bij het ten gehore brengen van de twee wereldvermaarde songs Scarborough Fair en Sound of Silence van Paul Simon en Art Garfunkel, is merkbaar dat deze liederen TMS als een jas passen. Dat is ook het geval bij Sure on this Shining Night, één van de vier nocturnes van Morten Lauridsen en James Agee.

The Moclas Singers eindigen hun optreden met twee liederen van Midden- en Zuid-Amerikaanse oorsprong van Jay Althouse. Met het ritme van Cantar, een salsa nummer en La Musica, geïnspireerd op Cubaanse muziek uit de jaren '60 wordt vertolkt hoe leuk zingen kan zijn. Een luid applaus klinkt na de laatste klanken, die door Frederic Voorn op de vleugel ten gehore zijn gebracht.

Tijdens de koorwissel zorgen Ronald IJmker en Jan Lenselink voor een vrolijk en sprankelend intermezzo.

Bij het Can't help falling in love with you, een bekende song van G. Weiss, H. Perett & L. Creatore uit het repertoire van Elvis Presley, zorgt presentatrice Liesbeth, samen met musicus Jan voor een grappige introductie. Jimco geeft met een enkele handbeweging zijn mannen, zittend en wel, de begintonen van dit lied aan, waarna Judith Sportel het eerste couplet voor haar rekening neemt, gevolgd door een vierstemmige herhaling van de mannen die halverwege, door te gaan staan, voor een verrassend effect zorgdragen. Een ware verrassing, gevolgd door een daverend applaus.

Ingetogen klinkt The Last of the Summerwine, een lied van Billy Owen/Ronny Hazlehurst in een arrangement van Jimco Zijlstra, met als het ware een beeld van drie mannen op een bankje, mijmerend over het verleden; maar dankbaar eindigend in 'Thank you for being you'.

Ook het NCM brengt een lied van Spaanse origine, het Eres Tu van Juan Carlos Calderon in arrangement van Jimco Zijlstra. Een welluidend lied dat in aanvang mooi ingehouden wordt gezongen, samen met de prachtige zang van Judith Sportel. In de eindmaten 'el fuego de mi hogar' klinken vol de mannenstemmen, waarbij de hoge toon van Judith hoorbaar blijft.

De voorzitter van het NCM, Piet Franssen, spreekt hartelijke woorden van dank aan het adres van koster Frans Smit, de musici, solisten, presentatrice en beide dirigenten die allen onder ovationeel applaus in de bloemetjes worden gezet.

Het Nederlands Concert Mannenkoor en The Moclas Singers eindigen het concert met het Halleluja, waarin Judith Sportel het eerste couplet voor haar rekening neemt, gevolgd met een herhaling door de zangeressen van The Moclas Singers. Daarna komen de mannenstemmen erbij in het couplet 'I will praise Him' om als beide koren te eindigen in een volumineuze Halleluja. Een welverdiend langdurige ovatie volgt van een dankbaar publiek.

Het Nederlands Concert Mannenkoor viert dit jaar het 30-jarig bestaan, ook met dit herfstconcert in 2019. Op veel plaatsen in Nederland en in het buitenland werden concerten gegeven. Ook voor 2020 staan vier concerten in de planning. In Baarn, Breukelen, Montfoort en Apeldoorn zullen de zangers van het Nederlands Concert Mannenkoor onder leiding van dirigent Jimco Zijlstra de koorwerken weer ten gehore brengen en voor een breed publiek voor muzikale verrassingen zorgen.

Ciska Damen en Gert Bink

[NAAR TOP]

STRALEND NAZOMERCONCERT OP 28 SEPTEMBER 2019 IN HARDERWIJK

Een bijzonder concert, een internationaal concert zelfs in het jubileumjaar van het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM). Op 28 september wordt in Harderwijk, de repetitieplaats van het koor, dat internationaal karakter onderstreept met het gerenommeerde Frauenchor Quodlibet uit Koblenz. Het is de muzikale verbinding tussen beide koren dat herinneringen oproept aan het gezamenlijke concert in 2017 in Koblenz.

Het gastkoor Quodlibet en het NCM openen in een goed gevulde Grote Kerk het concert met het bekende Halleluja. Dirigent Jimco Zijlstra is in vorm en dirigeert met 'dubbel' genoegen dit grote 'gemengd koor'.

De NCM-presentatrice Liesbeth Reijerkerk verwelkomt zowel de concertgangers als ook het Duitse gastkoor, dat een belangrijk deel van het concertprogramma voor haar rekening zal nemen.

André van Vliet vervangt vanavond de geblesseerde Jan Lenselink op de vleugel en Ronald IJmker bespeelt deze avond het Bätzorgel.

Met Vrienden, een compositie van Jimco Zijlstra, start het NCM de mannenkoorzang. 'Vriendschap en verbinding met anderen zijn voorwaarden voor geluk'. Ook van zijn hand klinkt Perspektief, 'ontleen nieuwe impulsen uit positieve momenten in je leven; je leeft niet voor jezelf alleen'. Tussen deze twee Nederlandse liederen klinkt You are the new day van John David.

De zangers van het NCM maken plaats voor de zangeressen, terwijl André van Vliet en Ronald IJmker gezamenlijk As the deer van John Carter ten gehore brengen.

Quodlibet opent met Exsultate Cantamos festive. Wolfgang Fink, dirigent van het Frauenchor en bedreven op de vleugel, dirigeert tegelijk bij dit temperamentvolle jubellied van Jay Althouse, evenals bij het Vater Unser in een arrangement van Hanne Haller.

Met het a capella gezongen Ave Maria van Giulio Caccini valt overduidelijk de zangkwaliteit van dit Frauenchor te beluisteren. Ook in het lied Abendruhe komt dat fraai tot uitdrukking. In de bekende ballade Danny Boy van J. Knowles kan het onofficiële Ierse volkslied worden beluisterd. Quodlibet heeft bij het All of me van John Stephans en Toby Gad een verrassende aangepaste kooropstelling.

Tijdens de koorwisseling geeft Roland IJmker een orgel-improvisatie; hij blijkt niet zomaar 'een' organist te zijn die bereid is om met het NCM te concerteren. De in Nieuwlande, Stadskanaal en wijde omgeving bekende organist, dirigent en docent piano en orgel, laat de aanwezigen genieten van de prachtige klank van het Bätzorgel.

Met het Abendlied van Joseph Rheinberger, in de zetting voor mannenkoor door Jimco Zijlstra, brengen de NCM-zangers dit prachtige lied met ingetogen vierstemmige koorklank: "Blijf bij ons, want het is bijna avond en de dag loopt ten einde". Vervolgens is het NCM-zanger Folkert Vreeken die zijn forte tenorstem laat klinken in hetLet there be peace on earth en even later ook in If I can help somebody, in een arrangement van de NCM-dirigent. Het Musical Surrounding, een compositie waarvan zowel tekst als melodie Jimco Zijlstra letterlijk op zijn lijf staan geschreven, wordt fraai gezongen en eindigt in het 'Looking up or down, your life has come full circle: music is your crown'.

Het Frauenchor Quodlibet sluit het muziekblok af met enkele fraaie liederen: Ich hab geträumt vor langer Zeit uit Les Misérables, dat evenals Der Weg door dirigent Wolfgang Fink tijdens zijn vleugelbegeleiding wordt gedirigeerd. Heldere vrouwenstemmen, zelfs met een klein duet. Er volgen drie liederen van Nena Kerner, die in 1983 bekend werd als popzangeres met de hit '99 Luftballons'. Voor het voetlicht komen Wunder geschehn, Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann en Leuchtturm . Als afscheidslied zingt Quodlibet Liebe gewinnt van het Keulse ensemble Brings, waarbij de zangeressen een specifieke vlagperformance gaven.

In het daaropvolgend intermezzo van André en Ronald vullen de klanken van twee thema's van Bach en Beethoven de Grote Kerk.

Ook de liederen van het laatste muziekblok worden door Liesbeth Reijerkerk voorzien van een korte toelichting in de beide landstalen. Het is vervolgens Jimco Zijlstra die de microfoon ter hand neemt en in plaats van te dirigeren feliciteert hij Liesbeth en memoreert dat zij inmiddels 15 jaar de concertpresentatie van het Nederlands Concert Mannenkoor verzorgt.

Het is een spannend moment voor Liesbeth als zij door 'haar mannen' (waarvan ze overigens vindt dat ze zo ontspannen zijn met een glimlach, alsof er 'iets in de lucht hangt') wordt toegezongen met een ode op de melodie van 'Het zijn die kleine dingen die het doen', iets dat Liesbeth zichtbaar ontroert. Ook NCM-voorzitter Piet Franssen bedankt haar met een fraaie ruiker voor haar jarenlange inzet als zeer gewaardeerde ladyspeaker.

In de ingetreden stilte bespeelt André van Vliet de vleugel met een fijnzinnige introductie van het bekende Nederlandse 'ik ga slapen, ik ga moe', waarna het Dobra Noc, een Pools slaapliedje weerklonk. Het is één van de meest specifiek zachte liederen die het NCM ten gehore weet te brengen onder uiterst bekwame aanwijzingen van Jimco Zijlstra.

Dat is ook het geval met enkele delen uit Les Misérables, die al bijna 15 jaar op het NCM-repertoire stáán. Publiek en zangers genieten zichtbaar.

Met een hartelijk dankwoord van de NCM-voorzitter zijn er bloemen voor de dirigenten Wolfgang Fink en Jimco Zijlstra, musici, solist, presentatrice en koster Peters.

Het NCM besluit samen met het Frauenchor Quodlibet dit muzikaal verbindende concert met het Jesu, joy of man's desiring, "Set our hearts aflame, we'll pray. All creation join in praising. Lord be born in us today".

Een prachtig slotlied aan het eind van een stralend nazomerconcert van het Nederlands Concert Mannenkoor met de zangeressen van Quodlibet uit Koblenz.

Gert Bink

[NAAR TOP]

EEN UNIEK JUBILEUMCONCERT IN DE

GROTE KERK TE APELDOORN

Gerelateerde afbeelding Zaterdag 13 april 2019 . Eindelijk is de grote dag daar, de dag van het jubileumconcert ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM). De NCM-vlag wappert fier voor de Grote Kerk, die van binnen mooi is aangekleed met prachtige bloemen, met sfeervolle verlichting, met extra geluidsvoorzieningen en opnameapparatuur. Eigenlijk is alles is anders. Het programmaboekje is prachtig uitgevoerd. In tegenstelling tot alle andere concerten zingt het NCM zonder partnerkoor. De begeleiding beperkt zich deze keer niet alleen tot vleugel en orgel, maar een compleet orkest - met strijkers, contrabas, hobo, dwarsfluit en slagwerk - gaat deze taak vervullen. Drie geweldige solisten: Judith Sportel sopraan, Folkert Vreeken tenor en Gerard Leurs bas. En natuurlijk de vaste begeleiders van het eerste uur: Jan Lenselink, vleugel en André van Vliet, orgel. Alle zangers zijn voor deze gelegenheid voorzien van een corsage in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. Elke stem heeft zo zijn eigen kleur. De zaal is vol en een balkon is redelijk bezet. De maestro, Jimco Zijlstra, is er klaar voor. Ontspannen en vol vertrouwen.

Om 20.00 uur start het koor met 'Jesu, Joy of Man's Desiring', met als soliste Judith Sportel. Zij steelt hiermee de eerste harten in de Grote Kerk van Apeldoorn. Hierna heet voorzitter André de Groot het talrijke publiek van harte welkom. Het eerste zangblok wordt daarna vakkundig uitgelegd door onze vaste presentatrice Liesbeth Reijerkerk. Er volgen 'Ontmoeting' , tekst en muziek van Jimco Zijlstra en ' Beautiful Savior', een lutheraans hymne op een thema van Tom Fettke, met Judith als soliste. Daarna volgt een instrumentaal intermezzo van organist André van Vliet met liederen uit het NCM- koorarchief. Een feest van herkenning!

Het tweede blok start met het moeilijke, oorspronkelijk zes-stemmig motet, 'Abendlied' van Joseph Rheinberger, in een zetting voor mannenkoor door Jimco Zijlstra. Dit werk wordt door het koor prachtig uitgevoerd en wordt gevolgd door - voor het NCM - de première van ' Cantique de Jean Racine' van Gabriël Fauré. Het blok wordt afgesloten met twee spirituals, 'Nobody knows the troubles I've seen', met als solist Folkert Vreeken en 'Rock-a my soul', waarin onze oud-voorzitter Gerard Leurs als solist optreedt.

Het vocaal intermezzo wordt verzorgd door Judith met een ontroerende vertolking van het prachtige 'Thankful' van Josh Groban. Het laatste blok voor de pauze begint met 'In Memoriam'. Een nummer dat speciaal door dirigent Jimco Zijlstra is geschreven, ter nagedachtenis aan de oud-leden die ons ontvallen zijn. Het lied wordt door het publiek staand en met respect beluisterd. Het eerste deel voor de pauze wordt afgesloten met het onder de zangers populaire 'Vrienden' en het indrukwekkende 'Where No One Stands Alone' van Mosie Lister. Het spontane applaus na elk lied stimuleert en enthousiasmeert de zangers zichtbaar.

Na de pauze zingt het koor in een geheel andere opstelling. De zangstemmen staan door elkaar, zodat alle kleurcorsages nu een vrolijk veelkleurig boeket laten zien.

Het tweede deel van het concert begint heel zacht met het Poolse slaapliedje 'Dobra Noc'. Je kunt de stilte in de zaal voelen. Dan volgt 'Heart Divine' met als soliste Judith. Inmiddels heeft zij alle harten gestolen, wat na elk optreden wordt bevestigd door het geweldige applaus. Hierna volgt 'Let there be peace on earth', waarin de tenor Folkert Vreeken en de bas Gerard Leurs als solisten optreden.

In het instrumentaal intermezzo zijn de hoofdrollen weggelegd voor Jan Lenselink, slagwerker Mark Wester en het strijkensemble Erasmus Consort met liederen uit het NCM-koorarchief. Zowel de mannen als het publiek genieten merkbaar van dit swingende onderdeel.

Een feest zonder verrassingen is niet compleet. Onverwacht volgt een intermezzo, geschreven en gezongen door presentatrice Liesbeth Reijerkerk met Jan Lenselink op de vleugel. Met deze verrassende bijdrage feliciteert Liesbeth het jubilerende NCM met een eigen tekst op het lied 'Hallelujah' van Leonard Cohen. Het publiek kan het refrein meezingen, waarbij het 'Halleluja' is vervangen door 'dertig jaren'. Een daverend applaus volgt voor dit onverwachte muzikale cadeau!

Het laatste blok begint met 'Eres Tú', oorspronkelijk een 'hit' van het Eurovisie Songfestival, met opnieuw een prachtige bijdrage van soliste Judith Sportel. Vervolgens klinken 'Anthem' uit de musical 'Chess', het pittige jazzy-achtige, 'Musical Surrounding' en 'Verbinding', waarvan de laatste twee nummers ook met soliste Judith worden uitgevoerd. Tot slot zingt het koor het bekende en inspirerende 'You raise me up'. Het hierop volgend applaus laat zien en horen, dat de waardering voor de geleverde prestatie bijzonder groot is.

De voorzitter bedankt hierna alle aanwezigen, de solisten Judith Sportel, Gerard Leurs en onze eigen Folkert Vreeken, Elsemarieke den Hartogh dwarsfluit, Marije Slot hobo, Rob Dirksen contrabas en Mark Wester slagwerk, het strijkensemble Erasmus Consort, onze vaste begeleiders André van Vliet orgel en Jan Lenselink vleugel, presentatrice Liesbeth Reijerkerk, die weer op voortreffelijke wijze de muzikale onderdelen aan elkaar heeft gesproken, Jelis Budding, de koster en de technici. Een ieder heeft op zijn of haar eigen wijze en met grote inzet en toewijding bijgedragen aan het welslagen van dit jubileumconcert!

Het daverende eindapplaus benadrukt de waardering voor de grote inspirator en muzikaal leider van dit unieke jubileumconcert, een topprestatie van dirigent Jimco Zijlstra. Professioneel tot in de haarvaten, met passie en plezier.

Als toegift wordt 'Perspectief', tekst en muziek van Jimco Zijlstra, uitgevoerd. Al met al een geweldige avond, waarover door het publiek alleen maar met lof en waardering wordt gesproken en waar we als NCM met trots op terug kunnen kijken.

Gerard Hueting

[NAAR TOP]

EEN KLANKRIJK NIEUWJAARSCONCERT IN DRONTEN

Zangliefhebbers uit Dronten en wijde omgeving hebben op 19 januari 2019 kunnen genieten van een bijzonder concert. Het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) onder leiding van Jimco Zijlstra en het Christelijk Mannenkoor Dronten (CMD) onder leiding van Peter Speek brengen hun prachtige en afwisselende zang in het Kerkcentrum 'De Ark' ten gehore.

Met een hartelijk welkomstwoord van André de Groot, voorzitter van het NCM en het a capella gezongen Veni, Sancte Spiritus door de beide mannenkoren wordt dit concert geopend, gevolgd door het door Joseph Rheinberger gecomponeerde Abendlied, in een bewerking van Jimco Zijlstra.

Liesbeth Reijerkerk, presentatrice van het NCM, leidt ook vanavond weer de vele aanwezigen in De Ark op aangename wijze door het programma.

Het lied Vrienden, een compositie van Jimco Zijlstra heeft een bijzondere plaats in het NCM-repertoire. Het wordt inlevend gezongen, evenals de prachtige hymne Beautiful Savior van Tom Fettke .

Hierbij vervult Judith Sportel haar eerste bijdrage aan dit concert.

In het vocaal intermezzo brengt Judith met haar warme sopraanstem Gabriëlla's song ten gehore. De muzikale begeleiders van het NCM, André van Vliet, orgel en Jan Lenselink op de vleugel, ondersteunen Judith op imponerende wijze.

NCM en CMD laten uit het theaterproject 'The Ticking sound of Time (2007)' het fraaie lied Tijdwens horen, waarin de wens wordt bezongen voor een pasgeboren kind 'om te groeien, te rijpen, door horen en zien leren beter begrijpen; om zinvol en dienstbaar in woord en gebaar, te leven in vree en respect voor elkaar'. Een lied, passend bij het nieuwjaarsconcert.

Hoe bijzonder is het om de aloude Psalm 23 The Lord is my shepherd van Howard Goodall te horen klinken. Judith en de zangers van het NCM brengen het bekende muzikale thema van de BBC serie The Vicar of Dibley als het ware tot leven.

De NCM-tenor Folkert Vreeken laat in het Nobody knows the trouble I've seen zijn forte tenorstem met verve klinken, samen met de zangers van het NCM. Vervolgens zingt Judith met het NCM het Eres Tú van Juan Carlos Calderon.

Jimco Zijlstra verwisselt zijn plaats op de dirigentenbok voor Peter Speek, die in het eerste muziekblok zijn mannen van het Christelijk Mannenkoor Dronten voluit laat zingen. Dat komt tot uitdrukking in het O Schepping zing van vreugd van Hans de Ruiter, in een bewerking van Johan Bredewout en het Nooit alleen, samen met de sopraan Judith Sportel. Ook dit is een compositie van Johan Bredewout, met tekst van Gerdien Hofstede.

Psalm 107 wordt vanuit het hart gezongen. Het zal André van Vliet, die dit werk op orgel begeleidt, goed hebben gedaan om zijn compositie zowel te spelen als te beluisteren.

Een instrumentaal intermezzo van Jan Lenselink en André van Vliet tijdens een concert is altijd een verrassing. Met de Shaffy-cantate is dit intermezzo een ware veldslag van ritme en sprankelende klanken. Een daverend applaus voor hun altijd fabuleuze samenspel kan niet uitblijven. Het CMD brengt daarna de gospelsong Have een little talk with Jesus van Cleavant Derricks, in bewerking van Gezinus Veldman, ten gehore. Peter Speek is in vorm in dit tweede muziekblok en inspireert zijn mannen op kundige wijze om de inhoud van het Irish blessing als zegenbede aldus te laten klinken. Vervolgens klinkt het door Mark Patterson gecomponeerde In His Love, in een arrangement van Bert Mol. Een prachtig lied van het CMD dat met een warm applaus door het publiek wordt ontvangen.

Het NCM bezingt in The Last of the Summerwine, in een arrangement van Jimco Zijlstra, herinneringen van drie oude mannen op een bankje, die mijmeren over hun belevenissen van weleer. Daarna worden delen van Les Misérables ten gehore gebracht, met prachtige solo's van Judith Sportel. Dit onderdeel van het NCM-repertoire wordt sterk staccato gezongen. Altijd weer een succes, getuige het daarop volgende applaus.

Met hun solistische bijdrage laten Folkert Vreeken en Judith Sportel zich beiden horen in het Love changes everything uit de musical Aspects of Love.

Aan het eind zingen NCM en CMD samen You raise me up van Lovland/Graham, in een arrangement van Jimco Zijlstra. Deze samenzang vormt een prachtige apotheose.

Dit is echter niet het laatste lied van dit nieuwjaarsconcert. Eerst bedankt de voorzitter van het CMD, Arie Arkenbout, de musici, solisten, dirigenten en presentatrice voor wat gepresteerd en gepresenteerd is. Ook richt hij zich tot de bijna 100-jarige donateur van het NCM, de vleugelstemmer Jelis Budding, Nico Dieleman - het CMD-contact in Dronten e.o. - en koster Peter Veenman. Allen worden verrast met een fraai bloemstuk, dat de CMD-secretaris Hiddo Kuipers, ook NCM-zanger, hen warm overhandigt.

Het slot is een geweldige samenzang van publiek én de beide koren met het lied Finale, een compositie van Jimco Zijlstra.

Een nieuwjaarsconcert met een aandachtig luisterend publiek en warm applaus, harmonieus en klankrijk. Zoals dat wordt gezongen in het Irish blessing: 'Mag je de wind in de rug hebben en de zon op je gezicht; mogen de sterren de nacht verlichten en mag God je in Zijn hand houden totdat we elkaar weer ontmoeten'.

Deze bezongen wens is een waardevolle en blijvende herinnering aan dit concert van NCM en CMD, dat een belevenis was voor het publiek en zeker ook voor alle zangers van de beide mannenkoren.

Gert Bink en Nico Dieleman

[NAAR TOP]

MEMORABEL NAJAARSCONCERT IN DE HISTORISCHE PAULUSKERK TE BAARN

Het najaarsconcert met als thema 'herdenken en verwachten' opent met het lied Ontmoeting. Het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) en het damesensemble Con Affetto zingen deze ouverture, door dirigent Jimco Zijlstra voorzien van tekst en melodie, gezamenlijk. Vervolgens weerklinkt in de volle Pauluskerk Die Vesper van Ludwig van Beethoven met tekst van Thomas Moore, met een welluidend 'Jubilate, amen', gevolgd door de zachte klanken van de negro-spiritual Kum ba yah en het bekende You raise me up van Lovland/Graham.

De NCM-presentatrice, Liesbeth Reijerkerk, geeft op een innemende wijze toelichting op de verschillende muziekblokjes. Zij introduceert het damesensemble Con Affetto, dat zich achter in de kerk heeft opgesteld. Onder leiding van haar dirigent André van Vliet brengt het ensemble liederen ten gehore van verschillende genres en dat blijkt, ook voor het NCM, in meer dan één opzicht een verrassing.

Als alles duister is , een unisono gezongen lied door de dames van Con Affetto, weerklinkt op hun gelijkmatige tred als ze door de kerk lopen. Een bekend Taizé lied, dat a capella eindigt in meerstemmigheid. Het is een voorproefje van Con Affetto en André van Vliet. Het Tantum Ergo, Observant van Gabriel Fauré en twee werken van André van Vliet, O alle gij dorstigen en Komt tot Mij, worden in eenvoud en in eerbiedige stijl gebracht, passend in het uit 1385 stammende Godshuis.

Op dit najaarsconcert mag het als een unicum worden gezien dat zowel Jimco Zijlstra als André van Vliet leiding geven aan een eigen koor.

Charles Gounod componeert aan het eind van zijn leven het O, divine Redeemer, een prachtig lied met een beklemmende tekst. Liesbeth Reijerkerk geeft in haar toelichting de verbinding aan tussen dit lied van Gounod en Psalm 43, gekend als de 'Geuzen-Psalm'. Haar introductie wijst vooral naar het vierde vers, dat werd gezongen door de vijftien Geuzen toen zij werden weggevoerd uit het Oranjehotel op weg naar de Waalsdorpervlakte. Intens klinkt 'Dan ga ik op tot Gods altaren, tot God, mijn God, de bron van vreugd' in de Pauluskerk. Aansluitend volgt Let there be peace on earth, in een arrangement van Jimco Zijlstra en met een solistische bijdrage van de tenor Folkert Vreeken. Een gebed voor vrede in de wereld, maar duidelijk ook 'laat het bij mij beginnen'.

Jan Lenselink en André van Vliet geven zowel gezamenlijk als solistisch muzikale ondersteuning bij de koorzang. De vleugel en het Flentrop-orgel zijn door Jelis Budding op elkaar afgestemd en er is sprake van perfecte begeleiding. Ook de klank van het intermezzo van beide musici is er weer één van klasse in het gezamenlijke arrangement van ' Ik zal er zijn'.

Con Affetto treedt vervolgens op met het door André van Vliet gecomponeerde Luthers avondgebed, een persoonlijk gesprek tussen de mens en God. Daarna klinkt het lied Uit levenloze stenen van T. Hoonaart. De zangeressen, die stuk voor stuk in muzikaal opzicht hun 'mannetje' staan, geven een mooie vertolking van Gabriella's song uit de bekende film 'As it is in heaven' van P. Bäckman en voorzien van Nederlandse tekst, met een solistische bijdrage van Folkert Vreeken. Waarderend applaus van het publiek kan ook hier niet uitblijven.

Het NCM brengt vervolgens Gnädig und Barmherzig van A.E. Grell ten gehore, met opnieuw Folkert Vreeken als solist, gevolgd door Abendlied van Joseph Rheinberger, in de zetting voor mannenkoor van Jimco Zijlstra. Dit lied staat niet direct op de repertoirelijst van mannenkoren en vergt best wat studie en repetitietijd. De NCM-dirigent is er ten volle in geslaagd om de bedoeling van dit bijzondere muziekstuk door zijn zangers tot uitdrukking te laten brengen. Het herhalende 'Bleib bei uns, den es will Abend werden', afkomstig uit de Duitse Bijbelvertaling van Maarten Luther (Lucas 24:29) klinkt dan ook intens. Dit prachtige werk wordt gevolgd door het magistraal klinkende The Foundation.

Het damesensemble Con Affetto heeft nog enkele liederen in petto, die soms met ingehouden adem door het publiek worden beluisterd. Van de Duitse organist Morits Brosig zingt het ensemble Diffusa est, gebaseerd op psalm 45. André van Vliet geeft vervolgens perfecte leiding bij het Do not fear van D. Bédard 'Vrees niet, Ik heb je gered, Ik heb je bij je naam genoemd, jij bent van Mij', gevolgd door Cent mille chanson van R. Magne. Een oceaan van liefde, woorden gebaseerd op een aria van Bach en bekend van o.a. Frida Boccara. Het Sing an alleluia, van D.E. Wagner, is het slotlied van Con Affetto dat prachtig ten gehore wordt gebracht.

Het NCM zingt vervolgens You are the new day van John David, gevolgd Beautiful Savior, een recent nieuw werk van het NCM. Het is een Lutheraanse hymne op een thema van Tom Fettke en tekst van J.A. Seiss, in een arrangement van Jimco Zijlstra. Prachtig klinkt ook het I have een dream, ook een geliefd lied van het NCM. Hierin komen de woorden van de beroemde toespraak van Martin Luther King in treffende dynamiek tot uitdrukking. Jimco Zijlstra geeft ook hier weer bevlogen leiding aan de zangers. Jan Lenselink en André van Vliet verzorgen gepassioneerd de begeleiding.

Het slot van het laatste muziekblok is een afscheidsbede, God be with you, till we meet again van Jeremiah E. Franklin en muziek van R.Vaughan Williams, waarna beide koren gezamenlijk het If I can help somebody zingen, in een arrangement van Jimco Zijlstra, met Folkert Vreeken als solist. Beide koren valt een warm applaus ten deel.

André de Groot, voorzitter van het Nederlands Concert Mannenkoor, dankt in zijn slotwoord alle medewerkenden. Zij delen allen in de bloemenhulde, waarbij ook de koster Eric Verboom en Jelis Budding worden betrokken. Alle dames van Con Affetto worden verrast door de gebroeders Cees en Karel Roos, beide NCM-zangers, met een fraaie roos en persoonlijke dank voor hun waardevolle muzikale bijdrage.

Deze prachtige muzikale avond met liederen, geheel passend in het thema, is ten einde. Een memorabele avond van 'herdenken en verwachten'.

Gert Bink

[NAAR TOP]

MUZIKALE SCHILDERING OP HET REPETITIEWEEKEND VAN HET NCM IN OKTOBER 2018

De repetitiedagen van oktober 2018 in de Paaskerk te Baarn zullen de zangers van het NCM nog lang in het geheugen blijven.

De voorzitter opent dit weekend met o.a. terechte aandacht voor hen die er wegens ziekte niet bij kunnen zijn en verwelkomt hen die weer terug zijn.

Jimco Zijlstra, gezeten achter een echte vleugel, houdt zijn mannen deze dagen intensief bezig met vooral nieuw repertoire.

Bij muziekstukken staan aanduidingen die het tempo of volume aangeven, zoals 'rit' ritenuto, terughoudend, of 'CF', dat staat voor Cantus Firmus - de leidende stem. Om te laten zien wat de tekst van een lied betekent, geeft Jimco op inspirerende wijze ook de beelden daarvan aan. Dat geldt ook voor een bekend lied naar Psalm 23. Die schildering wordt muzikaal en kleurrijk ten gehore gebracht in de akoestische Paaskerk. Zó wordt er ook gestudeerd op The Lord is my Shepherd, een lied dat Jimco van een prachtig arrangement voorzag.

De zangers voegen de nieuwe melodielijnen toe aan hun zangkunst en breidt de dirigent zijn vocabulaire uit met 'aankoppelen' en 'de contouren van een melodielijn in de gaten houden'.

Er zijn momenten met verrassende uitkomsten en gepaste trots, zoals aan het eind van deze repetitiedagen blijkt. Op deze studiedagen is, naast nieuwe liederen, ook het repertoire doorgenomen dat staat geprogrammeerd voor het concert op 24 november.

Twee bijzondere dagen, met op de eerste dag ook een korte ledenvergadering waarin Willem Lentink bij acclamatie en onder applaus wordt benoemd tot bestuurslid en concertcoördinator. Voorzitter André de Groot licht een tipje van de sluier op over komende concerten die bij Willem al in voorbereiding zijn. Ook krijgt de pr-commissie aandacht en een nieuwe bemanning. In verband met ideeën vanuit deze commissie en vanwege de uitkomsten van de enquête wordt het beleidsplan aangehouden. Het beleidsdocument AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) krijgt instemming, evenals de melding over privacy behartiging op de NCM-site. In de komende periode zal e.e.a. worden uitgevoerd.

Bij aankomst en in de pauzes zijn er de gesprekken. Gesprekken onder vrienden, gesprekken die ons verbinden. Maar ook momenten dat er gezamenlijk op de eerste dag van het buffet wordt genoten en op de tweede dag van de uitgebreide lunch, waarvan Rolf en zijn staf de zangers én de dirigent hebben voorzien.

De muzikale schildering is er niet alleen voor de zangers. Er is enige tijd een luisteraar aanwezig op de vrijdagrepetitie. Hij toont zich aangenaam verrast door de intensiviteit waarmee de zangers zich een nieuw lied eigen maken én de saamhorigheid binnen het NCM. Het is voor hem sowieso uitnodigend voor het komende NCM-concert!

Een uitnodiging die ook geldt voor andere inwoners van Baarn en omliggende plaatsen. Zij zijn eveneens hartelijk welkom om in de Pauluskerk in Baarn op 24 november het gezamenlijke concert van het NCM en het damesensemble Con Affetto bij te wonen.

Gert Bink

[NAAR TOP]

EEN ONVERGETELIJKE MUZIEKAVOND IN WORKUM

OP 29 SEPTEMBER 2018

` Wat een onvergetelijke muziekavond heeft de bomvolle Gertrudiskerk in Workum zaterdagavond 29 september 2018 voorgeschoteld gekregen door het Nederlands Concert Mannenkoor en het Christelijk Mannenkoor Laus Deo Workum. Het was werkelijk fantastisch wat de vele bezoekers te horen kregen`.

Aldus Albert Schootstra, journalist van de Workumer krant Friso. In dit verslag wordt een aantal door hem aangereikte signaleringen met `cursief` vermeld.

Gezamenlijk beginnen het NCM en Laus Deo de avond met het Halleluja in een arrangement van dirigent Jimco Zijlstra. Deze laat vervolgens een drietal liederen door zijn NCM-zangers ten gehore brengen. Heart Divine van Antonin Dvorak,Signore delle Cime van Giuseppe de Marzi en The Foundation. Prachtliederen die in klank, taal en zanghoogte van elkaar verschillen en daardoor verschillende expressies vertolken. In het vocaal intermezzo door de soliste Judith Sportel geeft zij een stralende vertolking van Con te Partiro, een bekend lied van Andrea Bocelli.

Het La Vergine degli Angeli wordt door het NCM samen met Judith prachtig vertolkt, waarna de NCM-solist Folkert Vreeken de solistische rol overneemt om de negro-spiritual Nobody knows the trouble I've seen ten gehore te brengen. Met het Where No One Stands Alone wordt het eerste blok van het Nederlands Concert Mannenkoor afgesloten,

Liesbeth Reijerkerk, de NCM-presentatrice, geeft ook op dit concert weer in korte heldere bewoordingen aan wat het publiek kan beluisteren. `Zij liet overduidelijk horen dat ook het presenteren van een dergelijk concert een 'vak' is dat zij tot in de puntjes beheerst`.

Het Christelijk Mannenkoor Laus Deo gaat verder met enkele liederen met een intense strekking. Ik bid U aan van Dimitri Bortnianski, Frieden van Gotthilf Fischer en Tibje Pajom, eveneens van Bortnianski, worden op treffende wijze gedirigeerd door Gerrit de Vries; het behoort niet voor niets tot het vaste repertoire van Laus Deo.

Dan laat Doede Hoekema, solist van Laus Deo, zijn tenorstem klinken in The Living God. Van een verstillingsmoment kan zeker worden gesproken om de bijna fragiele stem zo intens door de kerkruimte te horen klinken. Een waardevolle bijdrage van koor en solist!

In het instrumentaal intermezzo laten de beide NCM-musici, André van Vliet, orgel en Jan Lenselink op de vleugel het publiek genieten van hun virtuositeit, zoals in het Music is my first love. `Wat bijvoorbeeld Jan liet horen grensde bij vlagen aan het ongelofelijke` .

Judith Sportel vervolgt met het Benedictus, wat haar een daverend applaus oplevert.

Laus Deo brengt een vol muziekblok ten gehore. `Wat zong Laus Deo ook weer goed en wat lieten pianiste Cobie Hofman-Heida en solist Doede Hoekema zich van hun allerbeste kant horen`. Dirigent Gerrit de Vries geeft zijn mannen nauwkeurig aanwijzingen voor het ten gehore brengen van de rijke verscheidenheid in repertoire. Het koor stáát in goede klank en zangtraditie, een compliment waard!

Dat geldt ook voor het Still ruht der See van Heinrich Pfeil en In der Ferne van Friedrich Silger. Het Salley Gardens zit als oude Ierse melodie snel tussen de oren van het publiek en Der Lindenbaum van Franz Schubert is voor velen een herkenbare melodie, evenals het Lascia ch'io Pianga van Georg Friedrich Händel. Fraai ten gehore gebracht, zoals dat ook het geval is met het Latijnse Veni Jesu Amor Me van Luigi Cherubini.

Voor het NCM heeft Jimco Zijlstra een bewerking gemaakt van The Last of the Summer Wine van Billy Owen en Ronny Hazlehurst. De zangers laten het 'Thank you for being you' met verve horen. Eres Tú, de in het Engels en Spaans gezongen oproep om je geliefde in herinnering te houden, staat als een huis, evenals het sereen gezongen en tot in de puntjes gedirigeerde Pools avondlied van S. Ogurkowski, Dobra Noc, eindigend in een stil moment.

Daarna volgt een intermezzo van Judith Sportel. `Wat zong zij weer fantastisch! Velen kennen haar van geestelijke liederen maar haar oeuvre is veel breder. Zij liet dat prachtig horen in bijvoorbeeld een medley uit de West Side Story. Judith Sportel is wel één van Neerlands grootste zangeressen en wat was het daarom fijn dat zij (weer) in Workum te beluisteren was!`

Het Vrienden wordt door het NCM helder ten gehore gebracht: 'Een mens is geen eiland, maar een stukje archipel'. In Love changes everything, uit de musical Aspects of Love, geven Judith Sportel en Folkert Vreeken weer hun solistische bijdrage in de klank van de zangers van het NCM.

Het NCM heeft nog een verrassing in petto. In Friesland ligt het It Âldershûs dicht op het hart en na een intro van Judith, neemt het NCM het over en zingt voluit in het Fries dit lied over het ouderlijk huis, eindigend met ' Hûs, leaf, leaf âldershûs! Dêr boarte ik oan har knibbel Yn dy, myn âldershûs!' Een taal die de zangers van het NCM zich eigen hebben gemaakt mede op voor'spraak' van Jimco Zijlstra en andere Friese NCM'ers. Het publiek zingt uit volle borst mee en een staand applaus valt de zangers ten deel.

Laus Deo, het NCM en Judith beëindigen dit nazomerconcert in Workum met het Santo, het Spaanse 'heilig, heilig, met heel mijn hart aanbid ik U, gezegend Uw naam, Gij zijt mijn Heer'.

Het einde van een concert wordt altijd gekenmerkt door de hartelijke dankbaarheid van het publiek in applaus en de tastbare blijk van waardering voor alle medewerkenden, solisten, musici en dirigenten. Dat was er in de vorm van een Workumer streekproduct, ook voor Jelis Budding, de vleugelstemmer en kosteres Lammy de Vries.

Een onvergetelijke muziekavond om van na te genieten. Dat blijkt ook uit wat Albert Schootstra aangeeft bij Vrienden, het door Jimco Zijlstra gecomponeerde en van tekst voorziene lied. `Vriendschap en verbinding met anderen zijn voorwaarden voor geluk. Welnu, de sfeer en de boodschap die uit deze woorden spreken waren kenmerkend voor het hele concert. Wat was het mooi!` Een onvergetelijke muziekavond, een herhaling meer dan waard.

Gert Bink

cobie hofman-heida laus deo
gerrit de vries en judith sportel
ncm en laus deo en judith          foto herman vd H
ncm generale repetitie workum

[NAAR TOP]


HET NCM 'IN CONCERT'

SAMEN IN VERBONDENHEID OP DE MUZIKALE ONTMOETINGSDAG

Zaterdag 16 juni 2018. Niet zomaar een zaterdag, maar de afsluiting van het repetitieseizoen van het Nederlands Concert Mannenkoor dat ditmaal plaatsvindt in het kerkgebouw 'Aller Erf' in Veenendaal. Voorzitter André de Groot verwelkomt de vele aanwezigen en opent deze bijzondere dag.

Het is de eerste muzikale ontmoetingsdag van het NCM die ook bedoeld is voor familieleden en vrienden van de NCM-zangers. En dat zijn er heel wat.

Het bestuur heeft 'overwerk' verricht en heeft niet alleen gezorgd voor koffie, thee en koek bij ontvangst, maar ook voor een verzorgde broodjeslunch met warme kroket.

En dan de muzikale invulling.

Daarvan kan en mag best wat van worden verteld, maar hierbij is wel een forse beperking in de verslaggeving nodig. De invulling van de dag is fraai, indrukwekkend en belevingsvol. Maar ook, gewoon en rustig. Alsof je in een zaal zit als publiek en een concert meebeleeft. Een ervaring die zich bijna niet met woorden laat beschrijven.

Een stemoefening komt altijd aan bod. Dit keer in de vorm van een door Jimco Zijlstra voor deze dag gecomponeerde canon in jazzy-achtige stijl. Maar het zijn niet alleen de zangers die de eer te beurt valt voor deze ongebruikelijke ouverture, ook de dames ondergaan dit bad van beginnende muzikaliteit. Het NCM-lied 'Ontmoeting' valt ook onder het inzingen.

Na deze 'warming up' gaan de dames naar de 'gymzaal', waar zij zich onder leiding van Ben Smits gaan voorbereiden op hun optreden.

De mannen gaan 'gewoon' werken aan het repertoire voor het eerstkomend optreden in september in Workum. Tussentijds verdwijnen enkele mannen die, desgevraagd, de damesploeg gaan versterken.

Dan start het 'middag gebeuren'. De organisatoren van de muzikale ontmoetingsdag, Ben Smits en Cobi Fransoo, nodigen de dames en de heren van een klein koor uit voor hun optreden. Vanaf het podium klinkt dan het Ritter's Abschied met een Nederlandse tekst van Ben als NCM-welkomstlied. Dit is een veelbelovende muzikale opening. Enigszins frivool wordt In ons autootje ten gehore gebracht; naast het zingen van de heren, het staccato van de dames van 'la, la, la' en als verrassing meer dan één anjer, voor de bezongen 'kanjer' Jimco. Een brede glimlach van Jimco en warm applaus van het publiek! Fraaie dichtkunst komt ook in het dameslied Als de nacht verdwijnt naar voren.

De muzikale hoofdschotel bestaat uit een diversiteit aan zang en muziek: van ingetogenheid en temperament, van bekende en onbekende muziek, veelal verrassend in uitvoering.

Een greep uit de muzikale dis waarvan genoten wordt.

Muziek van dwarsfluit met begeleiding op piano; het orgel met het gezongenPanis Angelicus; een zangduo dat het duetSoftly and Tenderly brengt en daarna ' het ideale levenswerk van de varkensboer' (in outfit) uit der Zigeunerbaron. Margreet, familie van de ons bekende zanger met de bel, brengt op de altblokfluit het Andante van een Greensleeve ten gehore en het kwartet 'Klein Vocalis' laat de Taizé klanken horen evenals een Middeleeuws lied en de bekende song 'It is well, with my soul'. Pianobegeleiding is er bij het Largo uit de Wolga van twee zangers en zowaar is er de cowboyhoed als outfit bij de solo 'House of the rising sun' een bekend lied uit de jaren '60.

Serieus wordt het als de NCM-pastor verhaalt van zijn eerste traktement waar een pukkie van wordt gekocht. Nadien werd het instrument groter, namelijk een picolootje en toen hij later over meer adem beschikte werd het een chromatische mondharmonica. Er klinken klanken alsof we de bekende Toets Tielemans beluisteren.

Het Ave Maria van Bach, dat door Jacomina (Klein Vocalis) ten gehore wordt gebracht, oogst een warm applaus. Een vijftal zangers heeft het Latijnse Per crucem ingestudeerd en brengt dit met klasse ten gehore. Dat is ook het geval met de solistische ode aan de muziek An die Musik van Franz Schubert.

Cobi Fransoo vermeldt na elk blokje muziek de verschillende opeenvolgende bijdragen, waardoor programmaonderdelen ook herkenbaar blijven. Verrassend is het dan als de klanken van een tuba worden gehoord met het Holy Night; dat nodigt dan ook uit tot zacht meezingen met de piano. Het NCM heeft nog niet eerder meegemaakt dat de koorzang door een tuba wordt begeleid.

Der Vogelfänger is, in tuniek, present met de bekende compositie van Mozart, gevolgd door het bekende 'The long day closes' dat door acht zangers ten gehore wordt gebracht.

Op een prachtige melodie en voorzien van Nederlandse tekst wordt door Judith Sportel het lied 'Samen in Verbondenheid' met emotie gezongen en wordt nadien door allen meegezongen. Haar persoonlijke toelichting daarbij spreekt boekdelen. Een bijzonder moment op een bijzondere middag.

In het verlengde daarvan klinkt het Al kol Ele, 'Goede God, geef Uw bescherming aan alle dingen' een Hebreeuws lied van N. Shemer. Evy Vermeulen levert als jongste muzikant haar muzikale aandeel door op altsaxofoon het Arioso van Bach ten gehore te brengen; applaus kan niet uitblijven.

Ter afsluiting van het programma kondigt Cobi een aantal bijdragen aan van het kwartet 'Klein Vocalis' met Die launige Forelle van Franz Schöggl en het Singora delle Cime. Ben levert de solistische bijdrage Een droom. Verrassend is ook de slotbijdrage van 'Klein Vocalis' met het dameskoor in het Halleluja van Leonard Cohen.

Een NCM-concert eindigt nooit zonder bloemen. Die zijn er dan ook voor o.a. de organisatoren en de jongste deelneemster Evy.

Terecht was er het verzoek om ter afsluiting gezamenlijk het lied Samen in Verbondenheid als treffend slotlied te zingen.

De NCM muzikale ontmoetingsdag 2018. Een geweldig feest! Een dag die in verbondenheid een boeiende belevenis was! Wat een talenten, wat een durf, wat een inzet. Woorden als dank, respect en grote waardering zijn hier op hun plaats!

Tot en met het einde met de heldere stem van Judith:

'Samen zingen, musiceren;
samen luist'ren naar elkaar.
Kleurrijk samengaan van stemmen,
dames, heren; door elkaar.
Met respect en vol waardering
voor het onbekend talent,
laat eenieder van zich horen,
maakt zichzelf steeds meer bekend!
'

Gert Bink, juni 2018

1.

Samen zingen, musiceren;
samen luist'ren naar elkaar.
Kleurrijk samengaan van stemmen,
dames, heren; door elkaar.
Met respect en vol waardering
voor het onbekend talent,
laat een ieder van zich horen
maakt zichzelf steeds meer bekend !

2.

Samen zingen, musiceren;
samen luist'ren naar elkaar.
Kleurrijk samengaan van stemmen,
dames, heren; door elkaar.
Open ogen, hart en oren
naar verrassingen alom.
Door te luist'ren en te horen
zien wij naar de ander om !

3.

Waar vandaan wij zijn gekomen,
Wie we zijn; geen mens gelijk.
Lief en leed kan samenstromen;
Samen in verbondenheid !

[NAAR TOP]

VERBONDENHEID MET DE VECHTSTREEK….

Zo zou je het concert van het NCM in de Johannes de Doperkerk te Breukelen op 14 april jl. kunnen samenvatten. Na een inleidend koraalspel door het plaatselijk Bach Ensemble opent het tachtig mannen tellende Nederlands Concert Mannenkoor onder leiding van Jimco Zijlstra en met begeleiding van Jan Lenselink, piano en André van Vliet, orgel met het imposante koraal van Welsh oorsprong: When I survey the wondrous cross. De toon voor een welluidend concert wordt hiermee gezet. Na een inleiding door Liesbeth Reijerkerk, de inmiddels bekende lady-speaker van het koor, volgt een 3-tal werken waarin Jimco Zijlstra zowel qua tekst als muziek een groot aandeel heeft. Dit geldt overigens voor het hele repertoire van 'zijn' mannenkoor: Ontmoeting, Handreiking en Tijdwens zijn duidelijk van zijn hand. Een mooie onderbreking is het daarop volgend intermezzo van het 7-koppige Bach Ensemble met zijn warme koper klanken.

Het volgende blokje wordt ingezet met een bijna perfect uitgevoerd Kum ba yah, een bekende negro spiritual, gevolgd door If I can help somebody, waarin een glansrol voor de solist Folkert Freeken. Het wordt afgesloten met het troostlied U tilt mij op. Daarna is het de beurt aan de vaste begeleiders André van Vliet en Jan Lenselink. Een zee van orgel- en snarenklanken vult de machtige ruimte van deze kerk. Er blijft, zo lijkt het, geen toets op beide instrumenten ongebruikt bij de vertolking van Anthem.

Het NCM vervolgt het programma met de Spaanse traditional Santo, gevolgd door Let there be peace on earth, een gebed waarin Folkert met het timbre van zijn stem prachtig past. Dan een meesterlijke vertolking van het legendarisch geworden visioen uit 1968 van ds. Martin Luther King I have a dream, dat het koor op het lijf geschreven is. Het Bach Ensemble zet het programma op passende, warme wijze voort met enkele bewerkingen van bekende stukken.

Eén van Jimco's jongste bewerkingen is Eres Tu, een overbekend en zeer welluidend Spaanstalig werk. Daarna het prachtige, a capella gezongen, Poolse slaaplied Dobra Noc, waarbij Jan Lenselink het niet kan laten om ons eigen 'Ik ga slapen ik ben moe' in de inleiding mee te nemen. De zaal is ontroerd…. Een verrassende wending in het slot van dit concert volgt als Jimco de microfoon terug geeft aan Liesbeth en haar vraagt een solistische rol op zich te nemen. Ze zingt 'Neem steeds de tijd' prachtig voor en Jimco zwaait het publiek mee in dit complot. Het zesde 2-jaarlijkse matinee concert is hiermee ten einde. Met dank aan alle medewerkenden, sponsor, marktlieden en adverteerders.

Voorzitter André deelt met een kort dankwoord de bloemen uit en wenst de luisteraars in een goed gevulde kerk een veilig thuiskomen.

Willem Lentink

[NAAR TOP]

VERRASSEND EN VREUGDEVOL ZANGWEEKEND NCM

De zangers van het Nederlands Concert Mannenkoor hadden niet graag het weekend van 9 en 10 maart 2018 willen missen. Afgezien van het verstevigen van de onderlinge vriendschapsband en het genieten van de overheerlijke lunch en diner ging het toch om het noten kraken. En dat is beslist gebeurd!

Aan het begin van het eerste zangblok op de vrijdagmiddag was er warm applaus voor vier nieuwe NCM-zangers. Zij werden door Hans Kray gestrikt met het daarbij behorende attribuut: de warme NCM-shawl.

Daarna was het een en al aandacht voor de inspirerende NCM-dirigent, Jimco Zijlstra. Hij onderwees zijn mannen de rest van de vrijdag en de zaterdag in o.a. twee nieuwe, vooral bijzondere partituren. De stembanden van de mannen hebben dit geweten. Het Abendlied van Joseph Rheinberger, een polyfoon muziekstuk, was door Jimco van Mannenkoor-transcriptie voorzien. Het beoefenen van de zangkunst ging dit keer gepaard met telkunst, extra aandacht en alertheid. Dit is bij Abendlied absoluut nodig.

Ook het Bundeslied van Wolfgang Amadeus Mozart, zijn laatste door J. G. Hientzsch vervolmaakte compositie, werd door de dirigent op fijnzinnige wijze bij de mannen tussen de oren gebracht. Menig zanger kon de melodie niet meer uit zijn hoofd krijgen.

Het laatste blok, op zaterdag, eindigde met het geheel uitzingen van de nieuwe partituren; een prachtig resultaat voor een dankbare dirigent. En passant klonken nog twee bijzondere NCM-liederen, Let there be peace on earth en Eres tú. Deze liederen staan op 14 april a.s. in Breukelen op het zangmenu.

Het waren twee verrassende zangdagen. Voldoening bij de zangers en niet in het minst bij maestro Jimco, die zich met recht gepast trots toonde over het resultaat van alle inspanningen.

Wat slechts restte bij het huiswaarts gaan van de vele zangers waren wat snippertjes van keelsnoepjes in de eetruimte en gekraakte noten in de kerkzaal, die langzaam vervlogen in het kerkgebouw.

Met nog twee repetities te gaan is het NCM klaar voor het Matineeconcert op 14 april in Breukelen. De ingestudeerde muziek krijgt nog een muzikaal verflaagje om binnen afzienbare tijd 'en public' ten gehore te worden gebracht.

Gert Bink

[NAAR TOP]

NIEUWJAARSCONCERT MET MUZIKALE ZEGGINGSKRACHT EN GOUDEN RAND

De vele mensen uit Nieuw-Vennep, Hoofddorp en wijde omgeving zullen zich het concert van het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) op 20 januari 2018 nog lang blijven herinneren. Dit concert was bijzonder en voorzien van een gouden rand.

Met prachtige klanken vult het eerste lied Halleluja het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente 'De Rank' in Nieuw-Vennep. De toon is gezet en in een nagenoeg volle kerk kan het publiek gaan genieten van een muzikaal programma rond het thema 'Verbondenheid'. De avond wordt weer op aangename wijze gepresenteerd door Liesbeth Reijerkerk. Verder werken mee Judith Sportel, sopraan; Folkert Vreeken, tenor; Jan Lenselink, vleugel; André van Vliet, orgel en een combo om de zangers van extra dynamiek en ondersteuning te voorzien.

Het koor vervolgt met het lied Ontmoeting. Tekst en muziek is van dirigent Jimco Zijlstra. Een mens kan niet zonder vriendschap en daarin laat God zich in ons bestaan kennen. Daarna klinkt By the Rivers of Babylon, een negro-spiritual in een bewerking van Jimco Zijlstra.

De solisten Judith Sportel en Folkert Vreeken laten hun stem op dit NCM-concert meermalen horen, te beginnen met I believe van Drake, Irvin en Shirl in een arrangement van de dirigent. Een fijnzinnig muziekstuk van de solisten mét mannenstemmen.

Het combo, bestaande uit Elsemarieke den Hartogh, dwarsfluit, Sylvia Maessen, bassiste en Peter Deiman, slagwerk, oogsten veel applaus in hun gezamenlijk intermezzo met Jan en André met melodieën uit de musical 'Chess'. Een zeer geslaagde muzikale samenwerking op niveau.

Het Spaans traditionele Santo klinkt als vanouds, een prachtige compositie. Het wordt gevolgd door het Italiaanse Signore delle Cime van Giuseppe de Marzi, in een arrangement van H. Poos. De Marzi componeerde dit lied ter nagedachtenis aan zijn verongelukte vriend Bepi Bertagnolli, die in 1958 in de bergen verongelukte. Folkert Vreeken laat zijn welluidende forte tenor stem klinken in If I can help somebody van A. Androzzo. Dit lied wordt, net als de andere liederen, door Liesbeth fijnzinnig van toelichting voorzien.

In het vocaal intermezzo door Judith Sportel klinken herkenbare melodieën zoals de bekende tango Adiós Nonino van Ástor Piazzolla, bekend van het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima. Daarna volgt het fantastisch gezongen lied Don't cry for me Argentina uit de musical 'Evita'. De ingetogen zang en performance van Judith bezorgen iedereen kippenvel. Zij besluit haar medley met het swingende Besame Mucho. Geweldige muziek met een gouden randje.

Het NCM gaat verder met een Engels-Spaanse compositie, Eres Tú van Juan Carlos Calderon in een arrangement van Jimco Zijlstra. Hierin laat de sopraan haar stem op hoog niveau klinken bóven de tonen van de bijna honderd mannen.

Hierna volgen twee Engelse liederen met verschillende tempi, You are the new day van John David, met een belofte van nieuwe hoop en The Last of the Summerwine van Billy Owen en Ronny Hazlehurst. Dit is de herkenningsmelodie van de langst draaiende BBC-serie waarin op het verleden wordt teruggekeken.

Na een korte pauze vervolgt het NCM het concert met het a capella en imponerend gezongen Dobra Noc, een Pools slaapliedje van S. Ogurkowski. Het Heart Divine van Antoni Dvorak, dat Jimco voor het mannenkoor heeft gearrangeerd, wordt statig gezongen. Het is gebaseerd op een thema uit 'Aus der Neuen Welt' en geïnspireerd door de schoonheid van de natuur. Het lied eindigt in de bede 'Keep us in Thy care' en wordt prachtig omlijst met de heldere tonen van Judith.

Where No One Stands Alone van Mosie Lister is inmiddels één van de favoriete liederen van het NCM, juist vanwege de intentie in woord en muziek, 'Take my hand, let me stand, where no one stands alone'.

Het combo klinkt overtuigend in het instrumentaal intermezzo in Music is my first love met Elsemarieke de Hartogh op de dwarsfluit in een prachtige hoofdrol.

Het door het NCM gezongen Let there be peace on earth van Sy Miller en Jill Jackson-Miller is een gebed om vrede. De stemmen van Judith en Folkert weerklinken magistraal in dit voor het NCM gearrangeerde lied. Een lied, dat verstild eindigt met de zacht gezongen woorden 'And let it begin with me'.

Voluit klinkt het You raise me up van Lovland/Graham. Dirigent Jimco Zijlstra heeft zijn mannen voortreffelijk aan de teugels. Een geweldige dirigent met een uitmuntende stijl van dirigeren.

NCM voorzitter André de Groot bedankt de dirigent, musici, solisten, presentatrice, Joke van Veen, die betrokken is bij de concertorganisatie en koster Gerhard van Veen. Onder luid applaus ontvangen zij een presentje.

Het slotlied Love changes everything uit de musical 'Aspects of Love', met nog eenmaal Judith en Folkert, betekent de finale van dit NCM- concert. Een staand en langdurig applaus kan niet uitblijven, waarbij het refrein voluit weerklinkt op het ritme van het applaus.

Het was een onvergetelijke avond in Nieuw-Vennep met een voortreffelijke collectieve prestatie. De mensen uit Nieuw Vennep en wijde omgeving zien uit naar het volgend NCM-concert, dan de zevende op rij in 'De Rank'. En daarvoor wil het NCM zich graag muzikaal inspannen.

Gert Bink

[NAAR TOP]

Memorabele Muziekavond in Ommen

op 25 november 2017

Het Nederlands Concert Mannenkoor en het Hervormd Zangkoor Ommen hebben zich terdege voorbereid op dit najaarsconcert. Niet voor niets, want de kerk is tot de laatste plaats bezet als beide koren het concert samen beginnen met het Halleluja in een arrangement van dirigent Jimco Zijlstra. Ron Breukelman, dirigent van het Hervormd Zangkoor, dirigeert dit prachtige loflied. NCM-presentatrice Liesbeth Reijerkerk zal, op de haar eigen aangename wijze, het publiek door het programma loodsen.

Het Litanei, een smeekbede van Franz Schubert wordt met eenvoud gezongen door het NCM, Alle Seelen ruh'n in Frieden. Het volgende O, divine Redeemer van Charles Gounod, voor mannenkoor gearrangeerd door André van Vliet, wordt opnieuw op een indrukwekkende manier ten gehore gebracht. De beklemming die Gounod tot uitdrukking wil brengen eindigt met de zacht klinkende woorden: 'Help me, my Savior'. Majestueus klinken de coupletten 3 en 4 van Psalm 43, de zogenaamde Geuzenpsalm, dat herinnert aan de Geuzen die deze verzen zongen kort voordat ze in 1941 werden afgevoerd vanuit de Scheveningse gevangenis om op de Waalsdorpervlakte te worden gefusilleerd.

De vaste organist André van Vliet vertolkt vervolgens het lied In sine nomine, gecomponeerd door de Canadees Denis Bédard, een werk ter nagedachtenis aan de gestorvenen van het afgelopen jaar en gekend als melodie van Gezang 299 uit het Liedboek voor de Kerken.

Het NCM zingt daarna van John David You are the new day, een lied waarin hoop tot uitdrukking wordt gebracht. Met het Recht en Vrede , één van de grote zangstukken van het NCM, wordt het visioen van Jesaja bezongen dat God zijn heerschappij zal vestigen op aarde en de volken zullen optrekken naar Sion's berg. In het door de dirigent gearrangeerde I have a dream, naar de bekende woorden van Martin Luther King, kan Jimco Zijlstra zijn zangers in de ogen kijken en daardoor een bijzondere vertolking bewerkstelligen. Het publiek luistert dan ook gepassioneerd en beloont met een dankbaar applaus.

Het Hervormd Zangkoor Ommen vervolgt met Morning has broken uit 1972 van Cat Stevens. Dirigent Ron Breukelman laat drie variaties van Die launige Forelle ten gehore brengen, waarbij Marcel ten Brinke het koor op een prachtige en vakkundige manier begeleidt op de vleugel. Na Papillon, het zingend verhaal over een vlinder, is er het stemmig avondliedje Stars of the Summernight van I.B.Woodbury, bekend geworden door Jo Stafford, in deze versie een herinnering aan de jaren '50.

De NCM-begeleiders Jan Lenselink en André van Vliet hebben een eigen moment van intermezzo. Deze muzikale steunpilaren zijn niet meer weg te denken bij de NCM-concerten en ook op een avond als deze is het voor zowel publiek als de zangers en zangeressen een waar feest om hun verrassingen-in-variatie te horen. Er volgt een fraaie medley met filmmuziek van Ennio Morricone.

Het Hervormd Zangkoor Ommen, dat in 2018 het 85-jarig bestaan hoopt te vieren, brengt twee liederen van Johan Bredewout ten gehore in hetWees stil voor het aangezicht van God en Psalm 23 'De Heer is mijn herder'. Ron Breukelman, al bijna 12½ jaar dirigent van het koor, geeft vakkundig aanwijzingen bij het Ave Verum van Edward Elgar, waarbij Marcel ten Brinke het koor op het orgel begeleidt. Het Hervormd Zangkoor zingt tot slot A Clare Benediction. Ook hierna volgt een warm applaus.

Het NCM verrast het publiek met enkele bijzondere liederen. Als eerste klinkt het Signore delle Cime, dat door het koor ontspannen wordt gezongen. Dit Italiaanse lied van Giuseppe de Marzi, in arrangement van H. Poos, werd gecomponeerd ter nagedachtenis aan diens goede vriend. Daarna volgt het door Jimco Zijlstra gecomponeerde lied Vrienden: de mens is geen eiland en het hebben van vrienden betekent betrokkenheid en geluk.

Het terugkijken naar het verleden wordt vorm gegeven door The last of the Summerwine van Billy Owen/Ronny Hazlehurst. Decennia lang was het de herkenningsmelodie van een bekende BBC-serie, waarin herinneringen worden opgehaald met de toast 'thank you for being you'. Uit de musical 'Aspects of Love' van Andrew Lloyd Webber klinkt het prachtige Love changes everything, met een solistische bijdrage van de NCM-tenor Folkert Freeken, waarmee ook hij applaus oogst.

Het moment van verrassing is aangebroken voor Jan Lenselink. Hij bespeelt zijn vleugel uiterst virtuoos en met emotionele inspiratie in een mengeling van klassieke herkenningsmelodieën en vijf hedendaags getinte decemberliedjes. Met een glimlach op veler gezicht wordt zijn inspanning beloond met een daverend applaus.

Met The long day closes van Sir Arthur Seymour Sullivan brengt het NCM een fijnzinnige melodie ten gehore met tekst van Henry F.Chorley. Tot slot dirigeert Jimco Zijlstra twee bekende NCM-liederen. Het Where No One Stands Alone van Mosie Lister, is ook voor de zangers een lied waarbij soms een brok in de keel kan schieten. Het optreden wordt afgerond met het Dobra Noc van S.Ogurkowski, waarbij het koor met uiterste ingetogenheid dit avondlied laat horen in het ' Slaap zacht, Gods zorg omringt u; Zijn almacht waakt over u'. Met langzame bewegingen laat Jimco zijn mannen dit prachtige lied fluisterend beëindigen.

Tot slot sluit het Hervormd Zangkoor zich aan bij het NCM, waarna de dames starten met Climb ev'ry mountain uit 'The Sound of Music' van Oscar Hammerstein. In combinatie met de mannenstemmen wordt het een magistrale afsluiting van dit najaarsconcert. Met een humoristisch dankwoord van de voorzitter van het Hervormd Zangkoor ontvangen, onder langdurig applaus, alle prominenten van deze avond een fraai boeket bloemen.

Gert Bink

[NAAR TOP]

EEN PRACHTIG MUZIKAAL HERFSTBOEKET

Aan de 23e september 2017 houden zangliefhebbers uit Bodegraven en omgeving bijzondere herinneringen over. Het Nederlands Concert Mannenkoor onder leiding van Jimco Zijlstra en de Vocalgroup Chantdante onder leiding van Dirk Jan Warnaar brengen het najaarsconcert in de Ontmoetingskerk ten gehore. Juweeltjes om te horen en blijkens applaus van het publiek, om van te genieten.

Het concert wordt geopend met het Morte Christe van Emrys Jones, een overweging en een gebed bij het kruis van Christus, waarvan de nadere aanduiding 'a choral meditation' ten volle tot zijn recht komt.

Daarna neemt Cobi Fransoo, echtgenote van 2e tenor Wim Fransoo, de presentatie van dit concert voor haar rekening. Zij vervangt met élan NCM-presentatrice Liesbeth Reijerkerk, die wegens ziekte afwezig is. Cobi loodst op aangename wijze de vele aanwezigen door het afwisselende programma, waarin ook melodieën die uitnodigen om te worden meegezongen.

André van Vliet arrangeerde voor het NCM het laatste muziekwerk van Charles Gounod, O, divine Redeemer. Een gebed en schreeuw om hulp die hier op treffende wijze tot uitdrukking komen. Hoe anders klinkt Recht en Vrede van D. Protheroe, met een Nederlandse tekst van NCM-er Henk van der Meulen. Daarin komt het visioen van Jesaja 2:1-5, ploegscharen in plaats van zwaarden, muzikaal treffend tot uitdrukking.

Concentratie van de zangers is er ook bij een ochtendlied, Das Morgenrot van dr. K. Hoffman met muziek van R. Pracht. De uitvoering van deze ogenschijnlijk makkelijke partituur wordt door dirigent Jimco Zijlstra strak gedirigeerd, soms met ingehouden stiltes. Tussen het ochtend- en avondlied klinkt de fraaie tenorstem van Folkert Vreeken in het prachtig doorleefde I believe, gevolgd door Abendruhe, waarin de dichter geniet van de avond, van de vogels in hun avondzang en bid voor rust, vrede en vertrouwen. De 'dag' eindigt met het voluit gezongen Great for all on World create van J. Morgan Nicholas in een arrangement van Jimco Zijlstra. Een danklied voor Gods liefde voor alles wat adem heeft, eindigend met een zevenvoudig 'Amen'.

Het orgel is in goede handen bij André van Vliet en de vleugel bij Jan Lenselink. Beide virtuozen maken het publiek deelgenoot van hun kunnen door hun spitsvondige akkoorden kleurrijk te laten klinken.

Ook in dit concert zijn er de 'split seconds' waarin zich iets bijzonders voordoet. Velen zullen dit moment gemist hebben. Binnen een enkele kwartnoot ziet André kans om een weggewaaide pagina van zijn orgelpartituur naast de orgelbank te pakken, met rechterhand en voeten een akkoord spelend; een fractie van vertraging van Jan geeft hem daartoe de gelegenheid. Wat een samenwerking tussen deze twee vaste NCM-musici, die elkaar blindelings weten te vinden! De aanwezigen waarderen zowel de zang als de intermezzi met applaus. En dat valt niet alleen het NCM en de musici ten deel, maar ook de tien leden tellende Vocalgroup Chantdante en Dirk Jan Warnaar die, als organist/pianist, de Ontmoetingskerk als thuisbasis heeft.

Chantdante vervolgt het concert met Thou knowest, Lord, the secrets of our heart, dat Henry Purcell componeerde bij de troonsbestijging van King William en zijn Mary Stuart. Hoe anders zijn de muzikale tinten in Het is te doen, gecomponeerd door Dirk Jan Warnaar voor een 4 mei herdenking in Bodegraven. De Vocalgroup laat met Vincent en The Wedding Song een vrolijker en lichtvoetiger muziekstijl horen. Ook deze songs, in een bewerking van Dirk Jan Warnaar, worden door het publiek zeer gewaardeerd.

Vervolgens genieten de aanwezigen zichtbaar van een Hollandse medley van Jack Bulterman, trompettist, arrangeur en componist van 'The Ramblers'. Weet je nog wel, die avond in de regen, nu gezongen op een prachtige zonnige herfstavond. 'Een feest van herkenning, en … er komt nog meer', zo geeft Cobi Fransoo in haar presentatie na de Hollandse medley aan. Dat 'meer' zijn de muzikale herinneringen van de jaren zestig als uit menig platenspeler en radio de song Sammy van Ramses Shaffy klinkt en nog verder terug in de tijd, als we 'met pa en moe' naar de speeltuin gaan en dat spontaan door de aanwezigen wordt meegezongen.

Kees de Bruijn, solist van Chantdante, brengt Voor haar van Jake Holmes, in een bewerking van de dirigent, op een fraai aansprekende manier ten gehore.

Bij de wisseling van de koren is het Jan Lenselink die het publiek laat genieten van zijn onnavolgbaar gespeelde improvisaties. De eigen medley van negro-songs eindigt in ovationeel applaus van het publiek.

Het NCM vervolgt met Nobody knows the trouble I've seen met Folkert Vreeken als solist. In het lied Vrienden, een compositie van Jimco Zijlstra, komt tot uitdrukking dat de mens geen eiland is, maar een deel van de archipel. In The Last of the Summerwine van Billy Owen en Ronny Hazlehurst, weer in een arrangement van Jimco Zijlstra, komen herinneringen van jonge verliefden naar boven. Een prachtig Engels werk, dat eindigt in het 'Thank you for being you'.

Het concert wordt besloten met een gezamenlijk optreden van het NCM en de Vocalgroup Chantdante. Zij zingen Climb ev'ry mountain, de bekende song uit The Sound of Music van Oscar Hammerstein en dat uitnodigt om mee te zingen. Dat is een goede stemoefening, want het slotlied Finale , tekst en muziek van Jimco Zijlstra, wordt vervolgens ingezet met de hoofdmelodie door het publiek, Chantdante en NCM-baritons, de andere stempartijen volgen afwisselend. Het is een prachtig muzikaal samenspel met welluidende begeleiding op orgel en vleugel.

Bloemen en attenties worden, vergezeld met het dankwoord van NCM-voorzitter André de Groot, onder luid applaus gegeven aan beide dirigenten, musici, solisten, presentatrice en de kosteressen Marjan Sandifort en Ellen Domburg. Daarbij wordt ook het vele voorbereidende werk geprezen van het Bodegravens kwartet NCM-zangers: Dick Broere, Fred Dissel, Eduard de Lange en Kees van Bostelen. Het NCM-najaarsconcert eindigt met het wederom gezongen Finale. Melodie en woorden ' Neem steeds de tijd om jezelf te ontwaren en om elke dag als geschenk te ervaren' worden makkelijk mee naar huis genomen.

Bodegraven is een prachtig najaarsconcert rijker. Zeker iets om in te lijsten of, om in de lijn van de glas-in-loodramen te blijven, 'in te ramen'.

Gert Bink

[NAAR TOP]

LENTECONCERT IN DE BETHLEHEMKERK

IN PAPENDRECHT

De klanken van Halleluja, in traditionele setting, waren het begin van de bijzonder fraaie concertavond op 8 april, 2017 in Papendrecht van het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) en het Interkerkelijk Koor (IKK) Nieuwpoort-Langerak. Jimco Zijlstra, dirigent van het NCM, dirigeerde beide koren vanaf de centrale plaats. Daarna zong het NCM Veni, Sancte Spiritus, het Pinkstergebed om de Heilige Geest , gevolgd door de eveneens à capella gezongen negro spiritual Kum bah yah. Daarop volgde Die Vesper van L. van Beethoven, in een arrangement van Jimco Zijlstra, met een sterke concentratie van de mannen van het NCM voor tekst en muziek. Zij werden in het geheel niet afgeleid door geprojecteerde beelden van de NCM-cd/dvd bij enkele liederen.

Liesbeth Reijerkerk, de NCM-presentatrice, vermeldde ook bij dit concert op aangename wijze iets van de inhoud van de liederen.

Bij O, divine Redeemer gaf Liesbeth de essentie aan van dit lied van Ch.Gounod. Een gebed dat zes maanden voor zijn dood werd gecomponeerd en waarin hij God vraagt om antwoord op zijn angstig smeken en om vergeving; het werd door het NCM weergegeven in herkenbare en aan het eind spanningsvolle toonsoorten. André van Vliet maakte voor het NCM het arrangement bij dit bijzondere lied; het werd op indrukwekkende manier vertolkt. Toen de laatste klanken van orgel en vleugel wegvloeiden was het een moment stil; gedragen spanning was tot uitdrukking gebracht.

Jan Lenselink aan de vleugel en André van Vliet op het orgel brachten op passende wijze aansluitend hun instrumentaal intermezzo.

The Long Day Closes van Sir Arthur Seymour Sullivan en You are the new day van John David werden met fijnheid voor tekst en toonzetting door het NCM à capella ten gehore gebracht. De maestro van het NCM was daarmee, voor zijn mannen zichtbaar, in zijn nopjes. Oefening, ook in het repetitieweekend, wierp zijn muzikale vruchten af. Vervolgens bracht NCM-tenor Folkert Vreeken met verve zijn solistische bijdrage If I can help somebody . De Australische hymne The Foundation stond als een huis en de zang vulde de hele Bethlehemkerk, iets wat zich nadien meerdere keren zou herhalen.

Bij het tweede instrumentale intermezzo van de beide vaste NCM-begeleiders was er de koorwissel. Met The Majesty met daarin meermalen het woord "halleluja", en het door André van Vliet bewerkte lied Ik zal er zijn liet het IKK Nieuwpoort-Langerak een volle, optimale klank horen. De wisselende hoofdstem kwam in deze akoestische kerkzaal perfect tot uitdrukking. Peter Burger, dirigent van het IKK, gaf met het Redeemer of my heart van J.M. Martin in zijn beweging de essenties van de woorden aan. Psalm 139 werd op die manier prachtig getoonzet en weergegeven in de staccato's.

Een intermezzo van Jan Lenselink samengesteld uit "Ik wil mij gaan vertroosten" en een negro-spiritual was de overgang naar het lied In de bovenzaal van K. Dearman, in een arrangement van André met tekst van Henriëtte Maaijen. Dit werd op indrukwekkende wijze gezongen door het IKK Nieuwpoort-Langerak met orgelbegeleiding van André, die ongetwijfeld uit het hoofd speelde en eertijds dirigent was van het IKK.

Uw genade is mij genoeg werd met volle klank gebracht. Deze muziek van Marcel Zimmer in arrangement van Peter Burger verkreeg een sterkere uitdrukking door het geïnspireerd zingen van de zangers en zangeressen van het IKK. In het stralende lied Geloofd zij onze God klonken forte, kort wisselende trompetklanken uit het orgel. Daarmee deed André ten volle recht aan Marco den Toom, de componist van dit lied en zorgde hij ervoor dat de zangers en zangeressen in de hoogste toonsoorten terechtkwamen.

De beide instrumentalisten gaven nog een virtuoos intermezzo. In de kerkzaal van de Bethlehemkerk staat het fraaie Blank orgel in het zicht van het publiek. André van Vliet kon vanwege de achteruitkijkspiegel feilloos reageren op aanwijzingen van de dirigenten Jimco Zijlstra en Peter Burger. Bij dit gezamenlijke oeuvre moest Jan Lenselink van tijd tot tijd scherp over zijn schouder kijken om te zien of André het hoofdwerk dan wel het borstwerk van het 23 stemmen en 1469 pijpen tellende orgel bediende, dan wel om hem met een goed-ogende knipoog op een ander muzieksegment te duiden. Applaus kon niet uitblijven.

Het NCM vervolgde met het laatste muziekblokje. Het was aangenaam dat ladyspeaker Liesbeth Reijerkerk de liederen voor de vele aanwezigen nog even toelichtte; op die manier was er de oriëntatie op een andere klank. Met het God be with you en in het Gnädig und Barmherzig lieten de zangers van het NCM hun fraaie mannenstemmen klinken, met daarbij wederom de gewaardeerde bijdrage van Folkert Vreeken als solist. Het Where No One Stands Alone werd ook in Papendrecht op een fijnzinnige manier ten gehore gebracht. Bij het You raise me up gaf NCM-dirigent Jimco Zijlstra subtiele aanwijzingen wat zijn mannen in de meest letterlijke zin volgden; ook met het furore naar mate het einde van deze bekende song eindigde. Het lied stond als een huis.

Bij de volgende twee liederen werd het publiek meegenomen naar twee historische taferelen. In Recht en Vrede van D. Protheroe met tekst van Henk van der Meulen komt de profetie van Jesaja 2:1-5 naar voren: het optrekken van de volken naar Sion's berg waarbij recht en rechtvaardigheid de vrede vooruitgaan en de zwaarden worden omgesmeed tot ploegscharen. Een visioen over Gods koninkrijk op aarde. Een partituur van het NCM die indrukwekkend ten gehore werd gebracht. Dat was ook het geval in I have a dream van Mary Donnelly, in arrangement van Jimco Zijlstra, met een visioen over de beroemde toespraak van Martin Luther King.

Als dank voor de inspanningen, maar ook voor al datgene wat ten gehore was gebracht, deelden de musici en medewerkenden in de bloemenhulde. De voorzitter van het NCM, André de Groot, had voor de organisatoren Henk en Leny de Jong een extra woord bij de bloemen. Dankbaar applaus van publiek en koorleden weerklonk.

Vervolgens dirigeerde Peter Burger het Dank sei dir Herr van G.F. Händel dat magistraal door de beide koren werd gezongen. Welluidend en volwaardig als slotzang van dit bijzondere avondvullend concert met diversiteit én intensiviteit op niveau.

Het "halleluja" dat deze avond menigmaal in de liederen weerklonk, was een opmaat naar het aanstaande Paasfeest. Het zal ook dan - op de eerste dag van de week - op alle plaatsen van de wereld mogen weerklinken.

Gert Bink

[NAAR TOP]

HARMONIEUS IN VERBONDENHEID EN VRIENDSCHAP NCM NIEUWJAARSCONCERT 21 JANUARI 2017

In de Paaskerk in Baarn, allengs een bekende zanglokatie voor het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM), waren de fijne en welluidende klanken te horen van het Nieuwjaarsconcert. Het stond stevig geprogrammeerd en dat kon niet anders na een overheerlijk stamppotbuffet. De mannen hebben ervan gesmuld; maag en longen waren gevuld.

In de volle kerk kwamen uit bijna honderd kelen als een zachte wind de eerste tonen van het Halleluja, een traditionele melodie in arrangement van Jimco Zijlstra; het eind stond als een huis.

NCM presentatrice Liesbeth Reijerkerk deed enkele mededelingen, waaronder de afwezigheid van bas/bariton Kees de Bruijn wegens persoonlijke omstandigheden. Daarna leidde ze het publiek op aangename en verdienstelijke wijze door de verschillende programmaonderdelen. Liesbeth gaf daarbij aan dat de keuze van de liederen van dit concert de thema's harmonie, verbondenheid en vriendschap insloten.

Dat kwam tot uitdrukking in het eerste zangblokje met daarin twee muziekstukken van dirigent Jimco Zijlstra, Ontmoeting en Vrienden, met fraaie melodielijnen en woorden die het hart raken: "door ware vriendschap laat God zich kennen" en "Licht in ons bestaan". In Glaube, Hoffnung und Liebe van Schubert was de beweging van kerkklokken hoorbaar, daarmee uitdrukking gevend aan dit lied dat werd gecomponeerd bij de inwijding van de Dreifaltigkeitskirche in Wenen. Het lied Abendruhe van Hauptmann, beslist geen gemakkelijk zangstuk voor een mannenkoor, werd met scherpte en aandacht à capella ten gehore gebracht.

In het intermezzo, een medley van bekende filmmuziek, was het publiek één en al oor voor de musici met het Zwolse temperament. Harm Hoeve, de organist van dit nieuwjaarsconcert - hij studeerde aan de muziekschool en het conservatorium in Zwolle - was in zijn gloria op het fraaie klankorgel van de Paaskerk en zat als het ware op de tandem met Jan Lenselink, geboren Zwollenaar en vaste begeleider van het NCM op de vleugel. Het was knap werk wat deze mannen verrichtten, temeer daar Jan net zo hard de klank uit zijn vleugel wist te halen als Harm uit het orgel. Applaus weerklonk, iets dat deze avond meermalen het geval was.

Sopraan Judith Sportel bracht vervolgens gezamenlijk met de zangers het Ave Verum van Jenkins ten gehore. Intens beheerst gezongen met haar welluidende klank werd dit muziekstuk, onderdeel van Stabat Mater, ademloos aangehoord. In het daaropvolgende O divine Redeemer, een bewerking voor mannenkoor door André van Vliet van het laatste werkstuk van Gounod, kwam de ernst van woorden en melodie indringend tot uitdrukking. Specifiek in de laatste maten "O, divine Redeemer, have mercy" en het zacht eindigende "Help me my Savior". Een indrukwekkend zangstuk dat het NCM in zijn zangportefeuille heeft en voor de eerste keer door een mannenkoor ten gehore werd gebracht; een bijzonderheid!

Met het zangstuk Recht en Vrede, muziek van Protheroe en Nederlandse tekst van Henk van der Meulen, werd het visioen van Jesaja 2:1-5 ten gehore gebracht: "God zal zijn heerschappij vestigen op aarde en de volken zullen optrekken naar Sion, waar Hij zal rechtspreken". Het vanwege zijn lengte en afwisselende sterkten en hoogten als zwaar beschouwd zangstuk, werd met élan en overtuiging ten gehore gebracht. Intiem klonk vervolgens het You are the new day van John Davis in arrangement van Jimco Zijlstra. Prachtklanken en luisterrijk gezongen.

Opnieuw een solistische bijdrage van Judith Sportel met My Tribute waarin zij in stijgende muzieklijn, onder begeleiding van Jan Lenselink, met hoogwaardige zangtechniek een Ere zij aan God liet klinken. Een zangstuk dat applaus oogstte.

Het NCM bracht daarna met uiterst zachte stemmen het Pools slaapliedjeDobra Noc ten gehore; soms verstilt muziek. In het La Vergine degli Angeli was er wederom de gezamenlijkheid van koor en soliste. Deze bekende song van Verdi werd uitnemend ten gehore gebracht, met Judith daarin in de glansrol van Leonora; de zangers konden alert kijkend op de inzet van de dirigent het ritme oppakken. Applaus kon niet uitblijven, evenals na Handreiking, een Australische hymne met arrangement en tekst van Jimco Zijlstra, waarin verbondenheid tussen 'wij' en 'zij' in zang tot uitdrukking komt. Van de NCM-dirigent was ook Tijdwens, één van de bekende liederen uit zijn anno 2007 theaterproject The ticking sound of time. Tijd, iets wat er is maar zo snel verglijdt en verleden is. Op deze avond was het voor de aanwezigen beslist een tijdmoment van genieten.

Presentatrice Liesbeth Reijerkerk attendeerde het publiek op de uitstraling en conditie van de mannen (in haar woorden: "ze hebben een glanzende vacht en natte neuzen"), dat voor een groot deel komt door zingen, zoals aangetoond door weten­schappelijk onderzoek. Het praktisch 'bewijs' werd geleverd door 'dokter' Zijlstra in het gezamenlijk beoefenen van het bekende NCM-zangstuk Finale. Velen kregen meer lucht in de longen, zoals aan het eind van de avond hoorbaar zou zijn.

Het laatste zangblokje werd gevuld met de aangename klanken van The Royal Line uit The Promise of Christmas, een zangstuk voor dubbelkoor, waarin Judith Sportel weer een fraaie rol vervulde. De muzikale lijnen gingen over in Climb ev'ry mountain, een bekende song uit The Sound of Music, gevolgd door het met gevoeligheid door sopraan Judith en het NCM vertolkte Love changes everything van Lloyd Webber.

Na het dankwoord van NCM-voorzitter Theo Korver werden onder luid applaus bloemen uitgereikt aan soliste, musici, en mede­werkenden als gewaardeerde dank voor hun inspanningen voor dit NCM-concert.

Het concert werd feestelijk afgesloten met de harmonieuze klanken van Finale door NCM en het publiek dat de tekst vanaf een prachtig geïllustreerd blad kon meezingen: "Neem steeds de tijd om jezelf te ontwaren en om elke dag als geschenk te ervaren".

Daarmee kwam er een eind aan dit harmonieus en goed nieuwjaarsconcert. Of, om het op z'n Frans te zeggen: 'bon', of beter 'bon, bon'. En dat kreeg elke bezoeker van dit concert in de vorm van twee (kersen)bonbon(s) met een nieuwjaarswens mee naar huis. Met ook een uitnodiging om de muzikale smaak op het komend concert van 8 april in Papendrecht weer te komen proeven.

Het 2017 NCM Nieuwjaarsconcert: harmonieus in verbondenheid en vriendschap. Het was bon bon!

Gert Bink

[NAAR TOP]

"Climb ev'ry mountain", magnifieke zangavond met 222 voices 4Hope in Nijkerk

Op 19 november 2016 klonk in de Fonteinkerk fraaie muziek met prachtige zang van twee koren. Het was de moeite van het bijwonen van deze avond waard, niet in het minst voor het doel namelijk de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).

Initiatiefnemer voor de zangavond was dirigent Peter Overduin en zijn gemengd zangkoor Choir4 Hope, in oktober 2014 specifiek opgericht voor KiKa. En met het Nederlands Concert Mannenkoor, onder leiding van Jimco Zijlstra, werd een bijzonder repertoire ten gehore gebracht voor de vele aanwezigen.

Als openingslied klonk het Glory, glory, halleluja van Choir4 Hope, met solistische bijdrage van sopraan Nynke de Jong. Alle aanwezigen werden uitgenodigd het refrein mee te zingen eindigend met "His truth is marching on". Mooie liederen werden vervolgens door het Choir4Hope ten gehore gebracht: I walk with God, Conquest of Paradise en The Phantom of the Opera, waarbij organist Gerwin van der Plaats, zichtbaar bedreven met handen en voetenwerk, zich van zijn aandeel in begeleiding in optima forma kweet daarbij geassisteerd door Jan Willem als registrant.

De zangers van het NCM gaven het grote gemengd koor feed back bij het Halleluja; een compositie van de begin november overleden componist Leonard Cohen. Het was een stemmig, heldere song dat de aanwezigen kippenvel bezorgde. Gerwin van der Plaats bracht zijn orgelsolo op het uit 1428 pijpen bestaande Skrabl Consultare orgel. Aansluitend werd You'll never walk alone tijdens de koorwissel gezamenlijk gezongen; een 'riem onder het hart' voor diegenen die dat het hardst nodig hebben.

Het Nederlands Concert Mannenkoor liet de aanwezigen genieten van arrangementen en composities van dirigent Jimco Zijlstra voor zijn mannenkoor: Handreiking, You are the new day en Tijdwens. Als vierde in het muzikaal blokje klonk I have a dream, met daarin zomaar herkenbare bijzondere strofen "when we share , when we learn how to care". Fijnzinnige composities; juweeltjes voor stembanden en oren, met ritme vertolkt. Daarbij wederom virtuoos begeleid door Jan Lenselink op de vleugel. Deze vaste begeleider van het NCM liet dat ook merken in zijn vleugelsolo met wervelende akkoorden en herkenbare melodieën. Verrassingen dus en dat werd nadien ook ten gehore gebracht door sopraan Nynke de Jong. Een ovationeel applaus kon niet uitblijven.

Eunice van Gent, vertegenwoordigster van KiKa, nam de aanwezigen mee in de al meer dan vijf jaar durende strijd en zorgelijke gezondheidssituatie van haar zoontje Joshua. Een moedig verteld verhaal, niet zonder emotie. Een collecte, zoals eerder aangekondigd, voor het goede doel volgde.

Passend zong het Nederlands Concert Mannenkoor aansluitend If I can help somebody, met Nynke de Jong weer als gewaardeerd soliste. By the rivers of Babylon, een bekende negro spiritual waarin de tekst van Psalm 137 doorklinkt, stond als een huis. De zangers van het NCM lieten bij het door Jimco Zijlstra gecomponeerde Perspectief 'de ogen weer stralen'.

Tijdens de wisselzang werd sfeervol door het publiek meegezongen met Droomland, It's a long way to Tipperary. En toen het Choir4Hope het hele podium weer in gebruik had genomen en de zangers van het NCM gedisciplineerd op hun plaatsen zaten, klonk het bekende Land of Hope and Glory; een lied met machtige uitstraling en welluidend hoge tonen van de sopraanstem.

You raise me up werd fraai vertolkt, evenals het Climb ev'ry mountain. Soms zijn het bekende woorden of zinnen, maar op een avond als deze hebben ze meer inhoud: "search high and low , fort ev'ry stream, follow ev'ry byway, ev'ry path you know".

Het laatste muziekblokje van Choir4Hope werd afgesloten door het met gevoel vertolkte lied van M.Patterson In His Love.

Jimco Zijlstra dirigeerde vervolgens een verassingslied Una Paloma Blanca, uit de George Baker Selection, waarin zelfs een vogel hoorbaar was in het refrein.

Peter Overduin gaf daarna gelegenheid aan zijn vrouw Karin en Eunice van Gent om het (netto)bedrag van de avond te vermelden. Eerdere concerten en sponsorgelden voor KiKa hadden al een respectabel bedrag opgebracht; met de cheque van € 6.500,- plus nog een toegezegd bedrag staat de stand sinds 19 november op € 75.000,- .

Dankwoorden waren er van de organisator/dirigent van het uitnodigende koor aan het adres van alle medewerkenden die deze avond voor KiKa tot een succes hadden gemaakt; Peter Overduin nam een staand applaus in ontvangst. Daarna dirigeerde hij het door beide koren gezamenlijk gezongen Dank sei dir Herr van G.F.Händel vanaf de hoge dirigentenbok. Koorleden van de vijfde rij op het podium konden zijn inspanningen voor deze geslaagde avond met zijn slag perfect volgen.

De zangavond heeft aan zijn doel beantwoord en is voor herhaling vatbaar, ook voor het Nederlands Concert Mannenkoor. Het is het waard, of, om het motto van Peter Overduin te gebruiken: "streef naar het onmogelijke, dan bereik je al het mogelijke". En dát werd met 222 zangstemmen in de Fonteinkerk in Nijkerk zeker bereikt.

"Climb ev'ry mountain, fort ev'ry stream', follow ev'ry by waytill you find your dream".

Gert Bink

[NAAR TOP]

Inspiration For Friends; geslaagd repetitieweekend van het NCM oktober 2016

Vrijdag 21 en zaterdag 22 oktober troffen de zangers van het NCM elkaar in de Paaskerk te Baarn. Twee dagen nieuwe partituren instuderen en tevens een generale repetitie voor het concert in Nijkerk op 19 november 2016.

Met acht paardenkrachten, net zoveel als voor de gouden koets, werd het koetswerk van de vleugel op het podium getild; 'koetsier' Jimco Zijlstra zat op de bok en kon met dit instrument het koor in klank overvleugelen. Het NCM gaf in de Paaskerk enkele jaren geleden een concert dat, ook vanwege de goede akoestiek, klonk als een klok.

Voor dit repetitieweekend had dirigent Jimco Zijlstra partituren-van-enige-omvang voor zijn mannen; 't kan ook niet anders, want het NCM is nu eenmaal geen '" A4-tjes koor".

Behendig loodste hij de TTBB-partijen door de diverse melodielijnen, daarbij tevens de valkuilen voor een mogelijk collectief spraakgebrek vermijdend. Dat lukte en zelfs bij de refreinen kreeg de dirigent de volle aandacht.

Een enkele schrikbeweging kon worden waargenomen toen plotseling geen twee, maar drie tenorpartijen hoorbaar waren; een bijzonderheid. Met vakkundigheid werden deze zangers gerustgesteld door de stelling van Jimco: "niet schrikken, maar elkaar muzikaal respecteren". Nadien werd slechts gezongen wat de partituur aangaf.

Soms was dat niet gemakkelijk, maar het klonk wel bijzonder! Een enkel voorbeeld: O, divine Redeemer van Ch.Gounod. Nu ingestudeerd en straks, op het nieuwjaarsconcert 2017 publiekelijk hoorbaar!

Ten behoeve van het concert op 19 november in Nijkerk met het Gemengde Koor Choir4Hope werd o.a. een bekende song ingestudeerd; dat gaat over vrijheid van een kleine witte duif. Een tenor gaf daarbij zelfs een fluitende verrassing.

Verrassende en inspirerende momenten waren er vele, net zoals de hartelijke ontmoetingen tussen zangvrienden in de koffiepauzes, maar ook tijdens het diner op vrijdagavond en de lunch op de zaterdag welke voortreffelijk waren verzorgd door Rolf en zijn staf.

Zaterdagmiddag werden de ingestudeerde werken in een kort optreden ten gehore gebracht. Voor deze 'open repetitie' was er belangstellend publiek, mede dankzij een informatief bericht van Willem Lentink, die zich voor dit repetitieweekend had ingespannen. Het waarderend applaus betekende tevens de afsluiting van twee bijzonder fijne zangdagen.

"Kun je zingen, zing dan mee"; een spreuk die menigeen kent. En dat dát de zangvrienden en koorleden van het Nederlands Concert Mannenkoor inspireert, moet worden gezegd. Ook na de subtiele aanwijzing van de 'koetsier' in een repetitiemoment: "feitelijk hebt u bijna allemaal mooi gezongen….met een kleine afwijking".

En hoe zal het in het echt klinken? Dat is een verrassing en wordt bewaard voor het concert in Nijkerk op 19 november 2016 en het NCM-nieuwjaarsconcert op 21 januari 2017 in - het kan niet anders -: de Paaskerk te Baarn, want dáár werd inspiratie opgedaan.

GJB

[NAAR TOP]

STEENGOED NAZOMERCONCERT IN STEENWIJK

De vestingstad Steenwijk liet op zaterdag 24 september 2016 een bedrijvigheid zien vanwege het Oogstfeest en het fashionweekend. Naast het geluid van schetterende hiphop muziek uit luidsprekers op de Onnostraat en de Markt viel aan het eind van de Kerkstraat allengs een andere klankkleur te horen. Het schitterend geluid van de gezamenlijke repetitie van het Nederlands Concert Mannenkoor en het Christelijk Mannenkoor Steenwijk bleef ’s middags uitnodigend hangen in de bomen en op het plein van de Grote of Sint-Clementskerk. Een voorbode van een bijzonder, gezamenlijk concert in dit monumentale en aloude Godshuis.

De beide mannenkoren openden het concert met Halleluja, beheerst zacht gezongen en uitlopend tot voluit krachtige mannenstemmen.

Jimco Zijlstra, dirigent van het Nederlands Concert Mannenkoor, gaf vervolgens zijn mannen in de fijnheid van dirigentschap muzikale aanwijzingen bij het ten gehore brengen van vier bijzondere zangstukken. Dat begon met Die Vesper van L. van Beethoven, gevolgd door Heart Devine van A. Dvorak met fraaie ondersteuning van orgel en vleugel. Met het Abendruhe konden de zeer vele aanwezigen de sublieme toonzetting van dit lied van M. Hauptman in de melodie tot zich nemen; een bijzondere prestatie van het NCM dat zich daarna liet horen in Where No One Stands Alone van Mosie Lister.

Na de weer aangename en plezierige aankondigingen van NCM-presentatrice Liesbeth Reijerkerk, die haar taak ook op dit concert weer gloedvol behartigde, nam het Christelijk Mannenkoor Steenwijk o.l.v dirigent Marco Hoorn het zangstokje over. Eerst werd Alpha en Omega, een lied van Erasmus Mutanbira, ten gehore gebracht. Daarop volgde het fraaie muziekstuk In His Love, in een arrangement van Henk van der Maten, dat een licht Byzantijnse muzieklijn in zich droeg. Gott nur allein, kann Liebe sein van Hans Lingerhand liet klare klanken horen, ook in de tekst dat slechts God Liefde en Vrede kan zijn. Roll Jordan Roll, een spiritual van Charles Wesley in een bewerking van de bekende K.J. Mulder, zorgde aan het eind van het muzikaal blokje voor een dankbaar applaus, iets wat het publiek op terughoudende wijze gaf na te hebben genoten van de schoonheid van zang en muziek.

Het moment voor het duo Jan Lenselink aan de vleugel en André van Vliet op het orgel was aangebroken. Een altijd weer spannend intermezzo, want menigmaal worden zoveel tonen en akkoorden in harmonielijnen over de aanwezigen uitgestrooid, dat het besef van de hoeveelheid ervan niet valt bij te houden. Het is dan genieten, niet slechts door het publiek maar ook door de zangers, want die konden de toetsenkunst van Jan Lenselink op de goed-zittende vleugelkruk weer bewonderen en de geoefend scherpe blik door zijn nieuwe bril helder zien.

André van Vliet was helemaal ingebouwd tussen registers, pijpen en pedalen en zowel met de beide mannenkoren als in gezamenlijkheid met zijn muzikale maat Jan weet hij bij velen de ware orgelsnaar te raken van top diminuendo tot volumineuze orgelklanken. Alle tonen van The Sound of Music aardden ook in dit intermezzo en kwamen ten volle tot hun recht. Niet onvermeld mag blijven de inspanning van vleugelstemmer Jillis Budding om de setting van de vleugel van 440 naar 447 Herz te brengen, waardoor beide instrumenten tegelijk volwaardig konden worden aangewend.

De vele aanwezigen konden niet alleen de zangers horen, maar desgewenst ook live volgen op twee grote schermen (hoewel het niet geheel synchroon liep). Tijdens enkele liederen werden opnamen getoond van de NCM-dvd Verbondenheid.

Na het intermezzo vervolgde het Steenwijks Mannenkoor met I will praise Him van J. Schenk en de bijzondere compositie van Karl Jenkins in Ave Verum, hierbij begeleid op vleugel. Mosie Lister kwam in herhaling, maar nu met zijn It’s Alright now. Het 70-jarige Christelijk Mannenkoor Steenwijk sloot af met welluidende zang in het Zie ons wachten aan de stromen, uit de bundel van Johannes de Heer in een bewerking van K.J. Mulder.

Na de koorwissel liet Jimco Zijlstra het NCM zijn compositie The Foundation, gebaseerd op een Australische Hymne, volumineus zingen. Hoe anders was dat met You are the new day van John David. De fijnheid van tonen en kleinheid van noten werden sprankelend vertolkt; een lied dat aangeeft dat somberheid verdwijnt als je gaat zingen: er komt een nieuwe dag.

Met You raise me up in bewerking van de NCM-dirigent en de negro spiritual By the rivers of Babylon werden weer twee liederen uit het brede NCM-repertoire ten gehore gebracht. Na een virtuoos intermezzo van Jan Lenselink en André van Vliet was er het zeer zacht gezongen Dobra Noc, een Pools avondlied in arrangement van Jimco Zijlstra. Het NCM sloot af met enkele delen van de musical Les Misérables met Nederlandse tekst van o.a. Jimco Zijlstra en diens transcriptie voor mannenkoor. Ook die werken stonden als een huis, mede als gevolg van heldere melodielijnen en verstaanbare tekst.

De beide mannenkoren vertolkten tenslotte, onder algehele muzikale leiding van Jimco Zijlstra, het majestueuze Dank sei Dir, Herr van G.F. Händel. Een getoonzet gebed, opklimmende klanken in lengte van de noten; uit het hoofd gezongen en met het hart gekend.

Aansluitend werden dankwoorden uitgesproken door de beide voorzitters Harm Kroeze en Theo Korver. Musici, dirigenten, presentatrice, als ook de kosteres, die ’s middags alle mannen gerieflijk had voorzien van koffie en thee, ontvingen een kleurrijke bloemattentie.

Tijdens dit concert was er nog het intermezzo van Jaap Kramer, begeleider van het Steenwijks Mannenkoor. Bedreven werden alle toetsen en registers aangewend in een lied waarvan de uiteindelijke frontale orgelklanken de kerkruimten ten volle vulden en uitstegen boven deze 87 m hoge kapittelkerk van Steenwijk: Heugelijke Tijding, bron van hartverblijding: Evangeliewoord. Daarvan was op dit concert door de beide mannenkoren gezongen en dat Woord zou ook de volgende dag, zondag, worden verkondigd.

Het nazomerconcert was ten einde; het dankbare publiek, zoals bleek uit het daverend applaus voor zangers en musici, had genoten van de rijkdom in muziek. Een bijzondere avond, een bijzonder concert; het was steengoed in Steenwijk.

Gert Bink

[NAAR TOP]

VIJFDE CONCERT VOOR BEWONERS VAN ZORGCENTRA EN SENIOREN IN DE VECHTSTREEK

Het begon allemaal in 2008. Eén van de bestuursleden van het Nederlands Concert Mannenkoor bedacht dat het wel heel jammer was dat er geen gelegenheid meer was om de gezamenlijke kerstmaaltijd in (o.a.) het Zorgcentrum in Breukelen te houden, omdat de organisatie van de catering daar totaal gewijzigd werd. Besloten werd de gulle gever te vragen om op een wat andere wijze onze ouderen te verwennen, nl. door het verzorgen van een concert. En zo ontstond iets dat inmiddels is uitgegroeid tot een begrip, waar velen in de mooie Vechtstreek in de even (voor)jaren naar uitzien.

Op zaterdag 16 april was het weer zover: Na enkele maanden van voorbereiding was het een drukte van belang rond en in de "kathedraal" Breukelen. Rond 9 uur kwamen een podium uit Genemuiden, opgezet met hulp van voornamelijk mannen uit Dieren en omgeving (bouwploeg), een vleugel uit Veenendaal en bloemen van de vrijdagmarkt ter plaatse. En ten slotte druppelden de overige medewerkers binnen die deze dag weer tot een groot feest moeten maken; van Ugchelen, Bodegraven, Harlingen, Zoetermeer en Dwingeloo, om maar een paar plaatsen te noemen. Inzingen, verkleden, en dan is het om 15:30 uur zover dat we (na hun slaapje) de concertbezoekers mogen begroeten. De kerk is ook deze keer weer goed bezet met naar schatting 350 bezoekers. Dirigent Jimco Zijlstra geeft toelichting op het uit te voeren programma dat inmiddels is geopend met een feestelijk Hallelluja.

Het concert staat in het teken van vriendschap, ontmoeting en verbondenheid, ingrediënten bij uitstek uit de spirituele én muzikale bagage van dirigent Jimco Zijlstra. En daarbij voegt zich naadloos de vaak ontroerende inleiding en begeleiding van de vaste begeleiders Jan Lenselink en André van Vliet. Daarbij ook nu weer een muzikaal hoogtepunt als de mannen samen improviserend aan de slag gaan op vleugel en orgel. Zo nu en dan oogcontact tijdens het spelen is voor de virtuozen voldoende voor een muzikaal spektakel. En het publiek laat dit merken. Vervolgens wordt naast bekende melodieën als I believe en By the Rivers of Babylon ook een kersverse bewerking van de dirigent van You are the new day (John David) uitgevoerd. Tussen de blokjes door speelt het Bach Ensemble Breukelen enkele koralen van Bach, dat deze keer hun klanken in letterlijke zin van boven op ons neer liet dalen. Zowel in het eerder genoemde I believe als in Gnädig und Barmherzig en het op de bekende Bijbeltekst uit 1 Kor. 13 geschreven Gods Liefde vervulde tenor Folkert Vreeken een solistische glansrol.

Aan het eind van het programma volgde nog een mooi moment als de dirigent het al eerder in deze kerk gezongen 't Zijn de kleine dingen die het doen van Saskia en Serge aankondigt, wat iedere senior mee kan zingen. Na de inleiding door het koor wordt dit dan massaal door de aanwezigen meegezongen. Dit is waar Jimco het al eerder over had: Ontmoeting, vriendschap en verbondenheid. En omdat het de kleine dingen zijn…, krijgt ieder een roos mee naar huis om nog eens na te genieten. Wat ons betreft: Graag tot ziens in 2018!

Willem Lentink.

[NAAR TOP]
klaar voor de start van een geslaagd concert
klaar voor de start van een geslaagd concert      foto: Wim Broekman

NIEUWJAARSCONCERT 2016

Op 23 januari 2016 gaven het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) o.l.v. Jimco Zijlstra en het Veenendaals Gemengd Koor MoorSound o.l.v. Natalie Goossens gezamelijk een concert in de grote zaal van het Kerkcentrum Aller Erf te Veenendaal. Er was geen stoel meer vrij. 's Middags werden de NCM zangers al gastvrij ontvangen.

Luid en duidelijk klonk het openingslied van het NCM in de Australische hymne The Foundation. Dirigent Jimco Zijlstra behoefde slechts met de hem bekende handbewegingen aanwijzingen te geven. De akoestische ruimte van deze kerkzaal werd uitnemend benut in The Creation van Willy Richter. Daarbij werd de verlichting tijdens dit bezongen scheppingsverhaal naar Genesis 1 zodanig bediend, dat met het ferme, klankrijke "Light" de zangers in het licht kwamen te staan. Tevoren brandde slechts het lichtje bij het orgel. The Creation werd dan ook uit het hoofd gezongen. Vanwege het rechte podium waren op de generale repetitie niet alleen de noten beoefend, maar ook de oren van de zangers gescherpt. Om met de woorden van de NCM-dirigent te spreken: "De uiterwaarden (bedoeld de bassen en de 1e tenoren) moeten elkaar kunnen horen". Vervolgens gaf NCM-tenor Folkert Vreeken een prachtige vertolking van Gods Liefde, naar 1 Kor. 13. Ook de uitvoering van het door Jimco Zijlstra gecomponeerde Vrienden stond als een huis.

Het NCM werd ondersteund en begeleid door de musici Jan Lenselink aan de vleugel en André van Vliet op het orgel. NCM-presentatrice Liesbeth Reijerkerk zorgde voor een aangenaam ontspannen toelichting op de zangstukken.

Met kleine, staccato getoonzette accoordjes gaven Jan Lenselink en André van Vliet aan dat zij aan de beurt waren voor hun intermezzo. Als je dan als presentatrice in het midden staat, voelt het net alsof de klanken "links en rechts uit de hoogte" komen. Ze kon dan ook niet anders dan beide musici voorrang geven voor hun intermezzo Winter van Vivaldi, gekoppeld aan een Menuet van Händel, uiterst fijnzinnig in aanvang en later voluit uitgevoerd.

Het Veenendaals Gemengd Koor MoorSound had gevarieerde liederen in petto. Dit koor heeft, vanwege haar oorsprong als dameszanggroep Dragonder, al een 25 jarig jubileum achter de rug en kan bogen op enige ervaring met het Veengeluid (zoals de koornaam luidt) ten gehore te brengen. Dirigente Natalie Goossens zorgde met haar enthousiaste directie voor harmonieuze koorzang in Winter Light. De afgestemde stemverhouding man-vrouw kwam in Into the Night goed tot uitdrukking. Wervelende klanken werden voortgezet in The skaters glee, het derde lied over winterweer buiten en warmte binnen. Pianist Hans Wegen, vaste begeleider van MoorSound, kon even zijn vingers rust geven toen het koor Pavane zong. Hoewel dit Franse lied uit de Middeleeuwen komt, waarbij zelfs de tamboerijn zacht meeklonk, waanden de aanwezigen zich even in de bekende Taizé-klank. MoorSound zit ook met dit lied perfect 'in haar jasje'.

Met Dirait-on uit de bundel Les chansons des roses kwam de klank van de piano er weer bij en hield Nathalie Goossens de zangers en zangeressen met goede timing in de cadans van het lied, waardoor een verfijnde polyfonie tot stand kwam. Een gewaardeerd applaus van het publiek volgde.

De NCM-musici Jan zou niet Jan en André zou niet André zijn als ze zich niet als ware muzikale kunstenaars van de bovenste plank zouden laten horen. In hun intermezzo Irlandaise van Olivier was het 'grande classe'. De zangers van het NCM hadden dit keer het genoegen om hun organist ook te zíen spelen. En dan is het geen wonder dat deze musici geen afslankcursus behoeven te volgen. Rustig aanvangend tot swingend-in-duplo aan het eind. Applaus kon niet uitblijven.

Presentatrice Liesbeth vermeldde op plezierig informatieve manier de liederen van het tweede NCM-blokje. In een mooi serene klank werd Die Vesper van Ludwig van Beethoven gezongen, waarbij de woorden "Jubilate Amen" op klankrijke wijze tot uitdrukking werden gebracht. NCM-solist Folkert Vreeken had in het Gnädig und Barmherzig zijn gewaardeerde bijdrage. In I have a dream bracht Jimco Zijlstra met de hem bekende fijnheid deze song uit de beroemde toespraak van Martin Luther King door zijn mannen tot muzikale uitdrukking. Het publiek luisterde ademloos. En dat was eveneens het geval met Where No One Stands Alone van Mosie Lister. Indrukwekkend en soms door enkelen met ingehouden woorden gezongen vanwege de diepe intensie ervan. Dit alles deed niets af aan de aangename en zeer gedoseerde klanken die het NCM ten gehore bracht. Na dit tweede muziekblokje viel niet meer te spreken over een passend jasje, maar eigenlijk over een koningsmantel. Kwaliteit in zangkunst, dát was het. De bekende uitdrukking 'muziek is emotie' bleek ook nu weer haarfijn in de mannenkoorzang tot uitdrukking te zijn gebracht. Een helder applaus verbrak het stille moment na de laatste tonen van Where No One Stands Alone en de langzaam naar beneden gaande armen van de NCM-dirigent.

In het derde instrumentaal intermezzo Shaffy-cantate brachten Jan Lenselink en André van Vliet met enkele hoofdknikken een hoeveelheid bekende melodieën van de chansonnier Ramses Shaffy ten gehore in een vloeiende, beweeglijke muzieklijn. Het NCM had van een schoenenwinkel (met een vestiging in diverse plaatsen) een kortingsbon gekregen. Zowel Jan als André zullen ongetwijfeld de eersten zijn die zo'n bon willen inwisselen, want na hun pedaalspel zijn hun schoenen aan vervanging toe.

MoorSound presenteerde zich weer met Throw open your Shutters. Dirigente Natalie Goossens hield het koor goed in de hand bij het vrolijke Jiddische liedje Bidi Bom en het in canon gezongen Stopping by Woods. Het Ameno, met fantasietaal of pseudo Latijnse woorden, was met begeleiding van piano en fluit een fraai lied, dat zomaar aan de Welsh componist Carl Jenkins zou kunnen worden toegeschreven; de componist vanAmeno is echter niet bekend. Veenendaal heeft zijn Grift en Brouwersgracht. 't Kon niet anders dan dat de bekende Nederlandse volkshit Aan de Amsterdamse grachten door het voltallige publiek werd meegezongen. En daarbij hadden de koorleden van MoorSound reuze plezier.

Het NCM bracht vervolgens If I can help somebody ten gehore met solistische bijdrage van Folkert Vreeken. Met zijn forte stem moest hij expressie geven op die momenten dat zijn collega-zangers ook hun volle klank ten gehore brachten. Dat klonk magistraal in de kerkzaal van Aller Erf. You raise me up, dit keer door het NCM in het Engels gezongen, liet weer de perfectie van NCM-dirigent Jimco Zijlstra zien. Met sierlijkheid 'de meester eigen' en met zijn hand in kleine bewegingen de uiterst zachte klank aangevend om de melodie het beste ten gehore te brengen. Spannend voor elke NCM-zanger was het om na het welluidend "You raise me up, so I can stand on mountains" de laatste drie maten geheel in de zachte aanvangsklank te eindigen. Het Poolse avondlied Dobra Noc van Ogurkowski werd weer indrukwekkend door de zangers van het NCM neergezet. Het is voor hen daarbij altijd weer een verrassing op welk moment Jimco de lengte van een interval en van de eindnoot bepaalt. Het resultaat is dan ook iets bijzonders wat het publiek in een ovatie liet blijken.

Een dankwoord van de waarnemend voorzitter Izak van Rijswijk gevolgd door de bloemenhulde voor dirigenten, musici en medewerkenden waren beslist op zijn plaats en het publiek gaf daaraan ook uiting middels applaus. De aanwezigen gingen overigens ook niet met lege handen naar huis; iedereen kreeg een hyacint. Dat paste geheel in het afsluitend lied van dit fantastische nieuwjaarsconcert met het door allen gezongen ' t Zijn de kleine dingen die het doen.

Tien jaar was het geleden dat het Nederlands Concert Mannenkoor in Veenendaal zong. In 2016 vonden de in Veenendaal wonende NCM-zangers het 'weer eens tijd' dat het NCM daar kwam zingen.

Wat het publiek van het Nieuwjaarsconcert betreft, hoeft het geen tien jaar te duren dat het NCM haar fraaie mannenkoorzang weer in Veenendaal laat horen.

Gert Bink

[NAAR TOP]

ZANG OM TE DOEN EN TE DENKEN

NAJAARSCONCERT DRONTEN

Kerkcentrum De Ark De zangers van het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) waren 21 november 2015 van noord, oost, zuid en west naar De Oost 54 in Dronten gekomen. In het Kerkcentrum 'De Ark' troffen ze het Christelijk Mannenkoor Dronten (CMD) aan voor een tweede gezamenlijke repetitie. De mannen van Dronten hadden namelijk begin november al 'geproefd' hoe dat smaakte, toen we samen op de repetitielokatie van het NCM in Harderwijk o.a. een negro-spiritual 'in de grondverf zetten'. Nu zou het ook om de glans gaan.

In de stampvolle 'Ark' begon het concert met een Pinkstergebed Veni Sancte Spiritus, in bewerking van Jimco Zijlstra met stille klanken van de beide Mannenkoren. Het NCM bracht daarna A Pilgrims Crossing van D. Protheroe met tekst van R.J. Beamish ten gehore. De bestaande Engelse tekst werd, zoals presentatrice Liesbeth Reijerkerk aangaf, ten gehore gebracht in een wereld welke sinds 13 november veranderd is. Op gepaste wijze bracht het NCM de spanning tot uitdrukking van pelgrims die optrokken naar Calvary (Golgota), niet zonder gebed en niet zonder bang te zijn. Het "And here all His children may worship, in peaceful devout unity" was een klankrijk stukje, dat zo maar van de hand van Joh. de Heer had kunnen zijn.

Judith Sportel, sopraan bij dit concert, had een prachtige solistische bijdrage in het met het NCM gezongen Ave Verum uit Stabat Mater van Karl Jenkins; André van Vliet begeleidde het in toonsoort Des. De compositie van Jimco Zijlstra Vrienden werd voor het publiek duidelijk verstaanbaar gezongen; iets wat met Nederlandse teksten soms lastig is. De NCM-ers nemen de onderwijzing van hun dirigent hieromtrent altijd goed ter harte.

Het CMD plaatste zich vóór het NCM om vervolgens o.l.v. dirigent Peter Speek Heer wees mijn Gids (C.H. Purday/Joh. de Heer, arrangement Jimco Zijlstra) in rustige setting te zingen. Ook dirigeerde hij op aangename wijze Let there be peace on earth van Miller/Jackson. Prachtige woorden in een prachtklank, tezamen met de solo van Judith ten gehore gebracht. Even klonk het als Vera Lynn met mannenkoor, op elkaar afgestemd! Ook met de traditionele negro spiritual Steal away gaf het CMD aan dat het koor over een breed repertoire beschikt. Waarderend applaus klonk.

In het vocaal intermezzo bracht Judith Sportel, met begeleiding van Jan Lenselink op de vleugel, Vocalise (Op. 34 no.13) van Sergej Rachmaninov ten gehore; een bijzonder zangstuk voor sopraan met alleen de 'ah'-klank. En dat deed Judith op uitmuntende wijze. Applaus kon niet uitblijven; Jan Lenselink deelde in die publieksuiting.

Beide mannenkoren zongen vervolgens Didn't my Lord deliver Daniël, in arrangement van de NCM-dirigent. Gezamenlijk repeteren werpt altijd zijn vruchten af, zo bleek. Zowel in klank als tempo kwam er glans op deze goed vertolkte negro spiritual. In de begeleiding viel halverwege voor de geoefende luisteraar zelfs een E7 akkoord te ontwaren, door André van Vliet en Jan Lenselink ingestudeerd.

Folkert Vreeken, de NCM tenor, had een gewaardeerde solistische bijdrage in If I can help somebody van A. Androzzo. Aan het eind van dit lied waren de NCM-zangers welluidend in stem. Dat noodzaakte Folkert om zijn eigen register aan te spreken en eenparig met de mannen er op overtuigende wijze bóven uit te klinken.

Liesbeth Reijerkerk illustreerde in haar presentatie de achtergrond van I have a dream, de titel van de toespraak van Martin Luther King in 1963: de droomwens voor een wereld van gerechtigheid voor iedereen, ongeacht huidskleur, geloof of welke eigenschap dan ook. Het NCM bracht deze song van Mary Donnerly onder stuwende begeleiding van Jan Lenselink met strak aangegeven directie van Jimco Zijlstra treffend ten gehore. De negro spiritual By the Rivers of Babylon gaf Psalm 137, een klaagzang van het volk Israël in ballingschap in Babylonië, in de bewerking van de NCM-dirigent nog meer karakter. Zijn mannen brachten dit lied ten gehore met de á tempi scherp gezongen woorden "Let the words of our mouth, and the meditation of our hearts, be acceptable in thy sight, here tonight." Het stond als een huis in de bomvolle kerk.

Het CMD vervolgde met Nooit alleen van Gergien Hofstede/Johan Bredewoud in fraaie toonzetting. Na deze sereen gezongen boodschap kwam er de welluidendheid in opklimmende akkoorden eindigend in een herkenbare melodie van Psalm 107 Looft de Heer gestadig. Deze compositie was van de hand van André van Vliet met solistische bijdrage van Judith. Dirigent Peter Speek bracht middels deze liederen het eigen karakter van zijn CMD herkenbaar voor het voetlicht.

Jan Lenselink en André van Vliet behoefden nauwelijks introductie en popelden om hun Beatle Medley ten gehore te brengen. Daartoe zat Jan scherp achter de vleugel en had ook in Dronten te maken met een harde ondergrond. André had zijn volle aandacht nodig omdat hij de klapperende tremulant niet wilde gebruiken. Gemêleerde melodieën met enkele frivole uitstapjes zorgden voor hilariteit bij velen. Nog voor het einde klonk het applaus; Jan veerde met de hem bekende zwierige zwaai op van zijn vleugelkruk.

Toen een ieder was bekomen van deze muzikale wervelwinden vertelde presentatrice Liesbeth iets over het theater project The Ticking sound of time uit 2007 van Jimco Zijlstra. Deze wist ook nu het publiek over te halen om één van de liederen te oefenen en kondigde daarbij zowaar Liesbeth aan als degene die naast haar mooie presentatiestem ook een dito zangstem heeft, die de publiekszang kon ondersteunen. Dubbele verrassing voor alle aanwezigen, niet in het minst voor haar zelf!

Musical Surrounding , een prachtig zangstuk zowel voor het NCM als het publiek, maar zeker voor Judith Sportel die in staat was om de eindtoon bijzonder hoog in alle hoeken van het kerkgebouw te priemen met als resultaat een fantastische klank van soliste en NCM.

Bij Tijdwens stond het CMD weer op de eerste linie en zongen met het NCM overtuigend mee in het "Ik wens je de tijd om te doen en te denken, om aandacht en zorg aan de ander te schenken". Prachtige woorden die in muzikale klanken, zelfs van de kornet uit het orgel van André en het vleugelwerk van Jan, gekoesterd werden.

Finale , ook een muziekstuk van Jimco Zijlstra, kon niet anders dan hét slotstuk van dit concert zijn. Met een begin in klein octaaf door Liesbeth, dit keer als zangeres, en bijgestaan - letterlijk - door de vele aanwezigen kregen de heldere woorden "Neem steeds de tijd" al zingend steeds meer betekenis. De bassen, het fundament van elk mannenkoor en zeker van het NCM, zorgden in één van de tegenmelodieën voor de muzikale ondergrond. Het eindigde in een rijke verscheidenheid en klank van de vier stempartijen, ten volle uitkomend in de laatste zinnen "en om elke dag als geschenk te ervaren" en "benut de tijd om in vrede te leven."

Klaterend applaus kon niet uitblijven, evenals bij de bloemenhulde. Het publiek had een bijzondere en sfeervolle avond beleefd en ging met de aangename naklank van "neem steeds de tijd" huiswaarts.

Dronten, het laatste NCM-concert van 2015 in opmaat naar het feest van herdenken van Kerst en de boodschap voor vrede, zoals in menig lied op dit najaarsconcert had geklonken.

Gert Bink

[NAAR TOP]
DIEREN: KOSTELIJK CONCERT TUSSEN BERKEN EN BEUKEN ONDER SPRANKELIJK APPLAUS

inzingen
Zangers uit alle streken van Nederland vonden op 19 september 2015 hun weg over snelle wegen naar de door sierlijke berken omsloten Ontmoetingskerk in Dieren voor het NCM-concert tezamen met het Jongerenkoor Dieren. De entree van deze in 1968 in gebruik genomen Ontmoetingskerk van de PKN-gemeente Dieren betekende al een welkome uitnodiging voor het nagenoeg voltallig aangetreden NCM. Het welkom klonk ook door de klanken van het Jongerenkoor dat ter generale oefende. Klanken die toen al de ruimten van dit kerkgebouw vulden. Van de ´Schelp´, een ruimtehoek waarin zichtbaar het mechanische pijporgel staat en daardoor ten beste akoestisch klinkt, als aan de andere zijde van de kerk waar de gedachtenistafel staat en gedenkstenen voor de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog.
Ook het NCM-repeteerde, waarna de magen van allen werden versterkt met een overheerlijk buffet. Het voorbereidend comité voor dit concert kreeg volle lof van de zangers die de dito smaak proefden!

Het NCM en het Jongerenkoor Dieren kwamen onder applaus de kerkzaal binnen, gevolgd door de beide dirigenten Jimco Zijlstra en Rutger Kupers alsook de solisten en musici. Dit applaus betekende een hartelijk welkom en slechts het begin van dit nazomerconcert; nadien zou dat alleen maar sterker gaan klinken!

Vanaf het begin was sprake van concentratie en inspiratie bij de mannen die onder de altijd vaardige en bezielende muzikale leiding van Jimco Zijlstra de vele muziekstukken met hun hart oefenen en ten gehore brengen.
Het ingetogen en in aanvang uiterst zacht klinkend Kum ba yah, een negro spiritual, is daarvan zeker een voorbeeld, evenals het Glaube, Hoffnung und Liebe. Met een deining van klank en ´klokken´-tonen van orgel en vleugel werd het door Schubert gecomponeerde laatste werk, ter gelegenheid van de inwijding van de klok in de toren van de Dreifaltigkeitkirche in Wenen, tot uitdrukking gebracht.

Liesbeth Reijerkerk, die ook dit concert wederom op aangename en deskundige wijze presenteerde, gaf nadere toelichting bij het lied Vrienden dat door Jimco Zijlstra was gecomponeerd. Zinnen als ´Want mensen willen vrienden, ook al is het er maar één. Ze hunkeren naar verbinding, want alleen is maar alleen´ en ´een mens is dus geen eiland, maar een stukje archipel´ gaven prachtige muzikale expressie in de actuele situatie; toon-technisch startend vanuit zeven mollen en eindigend met één mol.
De negro spiritual By the rivers of Babylon werd door de bewerking van de dirigent van het NCM in tempo ten gehore gebracht. De klaagzang van het volk Israël, naar Psalm 137, kwam welluidend tot uitdrukking in het ´Let the words of our mouths, and the meditation of our hearts be acceptable in thy sight here tonight´, waarna deze song alras in sterkte afnam.
Folkert Vreeken, NCM-solist, zong met zijn imponerende tenor forte stem het I Believe. Daarin werd de verwondering over het leven, de schepping, het licht van een kaars in donkere nacht of je ontmoet iemand als je verdwaald lijkt van een muzikale omlijsting voorzien. Ook de negro spiritual Go and tell it on the mountain, in arrangement van Jimco Zijlstra, werd met een overtuigend applaus beantwoordt.

Het Dierens Jongerenkoor had, als gastkoor, zijn medewerking verleend aan dit nazomerconcert. Een uitdaging! Want het is best spannend wanneer plotseling de klank uit 100 mannenkelen óver het koor van jongeren wordt uitgestrooid. Maar ze konden er, na de gezamenlijke repetitie, goed en overtuigend tegen. Dat was mede dankzij de vakkundige leiding van de dirigent Rutger Kupers die sinds een jaar in het spectrum van de hechtheid van dit Jongerenkoor staat. En, het is al vermeld, de echtheid van het koor in klank en kleur weet te bundelen!

Bij het zingen van het Halleluja, traditioneel, was het Rutger Kupers die ´plotseling´ toch voor een heel groot koor stond. Met vaardigheid en tact werden zijn aanwijzingen muzikaal opgevolgd waardoor vrouwen- en mannenstem in harmonie dit bijzondere lied van klank voorzagen.

Presentatrice Liesbeth vermeldde in een korte toelichting de verschillende songs variërend uit films, popsongs en musical van het Jongerenkoor aan. Startte het Jongerenkoor met Skyfall uit de gelijknamige Bondfilm (en meende je in toonzetting en muzikaliteit iets van de jaren ´60 van de Mama´s en de Papa´s in harmonische klanken te horen) Rutger Kupers had geen moeite om daarin zelfverzekerd het tempo aan te geven. Dat gold ook in het Let it Go, uit de animatiefilm Frozen, dat à capella ten gehore werd gebracht.
Het combo, bestaande uit pianiste Emma Schouten, bassist Bram Schouten en drummer Theo Sanders, is het altijd trouwe begeleidingsteam van het Jongerenkoor. Dat kwam tot uitdrukking bij Bare Necessities, uit de klassieke Disney film Jungle Book. De ritmiek kwam van koor en combo, ook in het handgeklap, perfect tot zijn recht. Het vierstemmig uitgevoerde Happy, uit de film Despicable Me, is een song dat het Jongerenkoor op het lijf staat geschreven.

Het tweede blokje van het Jongerenkoor opende met Rather Be. De uitvoering was in de versie van Pentatonix in arrangement van de 25 jarige dirigent Rutger Kupers. Ook hierin was ritme een essentieel onderdeel van de song. In de Bohemian Rapsody van Queen/Freddy Mercury werd de popsong, hard rock en quasi opera vol verve gebracht. Zowel bas als drummer van het combo lieten zich hierin, begrijpelijk, niet onbetuigd. Judith Smeltink, soliste van het Jongerenkoor Dieren had haar fraaie solistische bijdrage in het Shadowland, uit de musical The Lion King. Ook hierbij was het publiek enthousiast in haar applaus. Dat bleek slechts een voorproefje want the proof of the pudding bleek het laatste nummer van het Jongerenkoor te zijn nl. The Rythm of life. Deze song is menig zangkoor bekend. Maar de manier waarop het Jongerenkoor Dieren dit ten gehore bracht was bijzonder; nergens een missing link, nergens een nootje of woordje uit de HSL-bocht gevlogen. Als dank voor bewezen vakkundigheid-op-niveau van de gezongen en gearticuleerde song was er een ovationeel en staand applaus.

overheerlijk buffet. midden presentatrice Liesbeth en
links van haar jubilaris Herman Siebbeles, 25 jaar NCM-lid
Het NCM vervolgde met het immer ingetogen Where No One Stands Alone van Mosie Lister. Altijd indrukwekkend, ook voor zangers zelf.

De overduidelijke boodschap in I have a dream van Mary Donnelly in arrangement van Jimco Zijlstra was imponerend. Op 28 augustus 1963 klonken de woorden van de bekende ds.Martin Luther King en in de film Selma kan publiek ´zien´ wat er toen allemaal gebeurde. Vol overtuiging werd dit lied met zijn historische rand voor de eerste maal door het NCM-in-concert ten gehore gebracht. Een staand applaus kón niet uitblijven, zo bleek toen de dubbel forte klanken met de eindigende woorden ´I have a dream for all the people in the world, that peace, hope and freedom shall ring. Yes, I have a dream´ waren beklijfd.
Het muzikaal blokje werd afgesloten met het Santo, waarin met arrangement van de NCM-dirigent zijn Mannenkoor het gebed ´Heilig, heilig, met heel mijn hart aanbid ik U´ in opklimmende sterkte en van éénstemmigheid naar vierstemmigheid vertolkte in het Spaans.

De NCM-musici Jan Lenselink aan de vleugel en André van Vliet op het orgel gaven in een tweede intermezzo wederom blijk van hun hoge niveau. In het gezamenlijke oeuvre werd De Droom uit Les Misérables in afwisselende klanken met sprankelende harmonie over het publiek gestrooid; het was een feest om zo deze beide virtuozen met hun toetsenwerk zo te zien musiceren waarmee diepe intenties van deze meer dan doorleefde song, bij zeer velen bekend, volledig muzikale expresse verkregen. Het staand applaus voor André en Jan was hartverwarmend en overweldigend.
Het musical-blokje werd voortgezet door de zangers van het NCM, met twee nummers uit de Medley van Andrew Lloyd Webber, waaraan Jimco voor zijn mannen een arrangement maakte. Fraai klonk het Memory, met voor de tweede keer de solistische bijdrage van NCM-tenor Folkert Vreeken; lieflijk het Love changes everything. Ook hiermee was het publiek aangenaam verrast.

Bij het gezamenlijk Climb ev´ry mountain uit de Sound of Music waren onder directie van Jimco Zijlstra eerst de dames die deze bekende songtekst ten gehore brachten waarna de mannen het overnamen. Een overweldigend slot wat het publiek voor de vijfde keer tijdens dit concert- iets wat het NCM-in-concert nog nooit is overkomen - deed opstaan onder luid applaus. Het duurde even voordat de rust was weergekeerd en NCM voorzitter Theo Korver de musici, solisten, de beide dirigenten en de presentatrice zijn hartverwarmend dankwoord over de fantastische optredens kon uitspreken en hen een fraaie ruiker kon worden overhandigd. Daarbij werd de kosteres Annette Schellevis, echtgenote van de ons bekende 1e tenor (en hoekman) Arie Schellevis niet vergeten, evenals de in Dieren en wijde omgeving bekende NCM koormeester Arie Buys.
Als verrassing werd tot slot het Gelders Volkslied van C.J.C.Geerlings gezongen. Het publiek kon dankzij de beamer de teksten dankbaar meezingen en dat gebeurde uit volle borst onder directie van Jimco Zijlstra voor NCM en Jongerenkoor en Rutger Kupers voor het publiek. In verrassend identieke maatslag en rug-aan-rug sloegen zij de noten stuk voor stuk raak bij de tekst "Waar der beuken brede kronen, ons heur koele schaduw bien" tot "Daar is onze Vale ouwe, Kost´lijk deel van Gelre´s oord".
Aldus klonk het in Dieren 2015 oostelijk op de Valouwe; het zal eind volgend jaar klinken westelijk op de Valouwe in Ede. Een klaterend applaus was er ten uitgeleide van de beide koren en musici; een wélluidende uitnodiging van het publiek voor een herhalingsconcert in Dieren tussen beuken en berken, waarnaar ook het NCM uitziet.

1e couplet volledig:
Waar der beuken brede kronen, ons heur koele schaduw bien.
Waar de groene dennenbossen, Paarse heidevelden zien.
Waar de blonde rogge akker en het beekje ons oog bekoort.
Daar is onze Vale ouwe. Kost´lijk deel van Gelre´s oord (bis)
koren, pianist, organist, dirigenten en solisten in bloemen

Gert Bink

dieren 19-09-2015
[NAAR TOP]
NCM LENTECONCERT IN BAARN

Een zonovergoten dag in Baarn, 18 april 2015. Rond de Paaskerk verzamelden zich de mannen van het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) voor de generale repetitie voor het matinee Lenteconcert. Vóór dat concert werden eerst de kelen gesmeerd en de lunch genuttigd in ´Het Brandpunt´, een gezellig samenzijn kenmerkend voor het NCM.

De kerk zat vol toen vanuit de hoogte het openingslied weerklonk. De mannen hadden plaatsgenomen op de galerijen links en rechts en lieten van daar de gewijde klanken van het Veni, Sancte Spiritus neerdalen. Daarna verwelkomde presentatrice Liesbeth Reijerkerk allen hartelijk op dit Lenteconcert. Als NCM-gids zou ze zoals altijd de aanwezigen weer op haar innemende wijze door het gevarieerde programma loodsen.

The Foundation, een bewerking van dirigent Jimco Zijlstra op een Australische hymne, werd statig en met frontale klank overtuigend gebracht: "All my hope on God is founded; He doth still my trust renew." Magistraal klonken daarin de klanken uit het kerkorgel van de Paaskerk. Hierna werd dit orgel niet meer gebruikt omdat het niet was gelukt vleugel en orgel gelijk te stemmen. In plaats daarvan bespeelde André van Vliet verder een orgel geleverd door Johannus Orgelbouw uit Ede.

NCM-tenor Folkert Vreeken was de solist bij het lied Gods Liefde, waarin Jimco Zijlstra de bekende strofen uit 1 Corinthiërs 13 voor solist en mannenkoor van tekst en muziek had voorzien. Vervolgens bezorgden Jan Lenselink (vleugel) en André van Vliet alle aanwezigen een harmonische en afgestemde klank bij enkele negro-spirituals.

Liesbeth Reijerkerk maakte in haar aankondiging gewag van een bijzondere solist, Kees de Bruijn. Deze in Baarn en omgeving bekende musicus zou voor verrassingen zorg dragen met zijn bas-bariton stem. Dat werd al duidelijk bij de eerste tonen van de medley The Phantom of the Opera van Andrew Lloyd Webber. De kerk werd muisstil bij de zeer lage en zachte bastoon die Kees in nauwelijks tien maten in een forte en hoge klank liet horen. De overige delen van de medley werden, in arrangement van Jimco Zijlstra, op fraaie wijze afwisselend uitgevoerd met solistische bijdragen van Folkert Vreeken en Kees de Bruijn. Een waarderend applaus viel de zangers ten deel.In de intro bij het Gnädig und Barmherzig van Grell, arrangement van de NCM dirigent, liet André van Vliet een fijngevoelige stem horen, waarna het NCM en Folkert Vreeken dit lied overtuigend brachten. Met het Where no one stand alone komen indrukken en herinneringen naar boven die menig zanger met een zekere ingetogenheid zingt. De intentie van dit lied wordt in sterke klanken benadrukt door "Take my hand, let me stand, where no one stands alone".In het bekende You raise me up van Lovland/Graham, bewerking van Jimco Zijlstra, werden de woorden "You raise me up, so I can stand on mountains" in herhalingen steeds versterkender weergegeven, waardoor dit volledig recht deed aan de tekst.

Een tweede instrumentaal intermezzo van het muzikaal duo Jan en André zorgt altijd voor enige verrassing. Hoewel het een matinee concert betrof, werd een herkenbaar element van een late avond muzikaal tot uitdrukking gebracht in Air van Telemann, gevolgd door een frivole vleugelbespeling van Jan Lenselink en afgerond in de bekende song voor kijkbuiskinderen. Daarmee kunnen, ook kinderen, niet gaan slapen. Vandaar dat André het geliefde slaapliedje "Ik ga slapen ik ben moe, ´k sluit mijn beide oogjes toe, Here houdt ook deze nacht over ons getrouw de wacht" op serene wijze uit het Johannus-orgel liet klinken. Daarna liet Jimco het geheel door zijn zangers afsluiten met het op uitnemende wijze gezongen Pools avondlied Dobra Noc.

Voor gastsolist Kees de Bruijn was het moment aangebroken om wederom zijn heldere stem en perfecte articulatie in een tweetal liederen te laten klinken. In de aria O Isis und Osiris uit Die Zauberflöte van Mozart vielen de NCM-zangers hem bij als ware het een priesterkoor. Zijn gewaardeerde solistische bijdrage Il Lacerato spirito van Verdi leverde hem een ovationeel applaus op, waarin overigens ook Jan Lenselink hartelijk deelde.

Vervolgens bracht het NCM muzikale hoogtepunten uit de musical Les Misérables van A.Boublil en C.Schönberg. Jimco Zijlstra is één van degenen die voor de Nederlandse teksten hebben gezorgd. Met deze liederen is het NCM steeds weer in staat de gepunte aanwijzingen van zijn dirigent nauwgezet en op overtuigende wijze ten gehore te brengen: helder in woord, knalhard en zuiver in klank. Zoals de woorden van Victor Hugo - met een actualiteit voor vandaag - ook zijn bedoeld: "Hoor je ´t zingen op de straat, hoor je het zingen op het plein. Van al die mensen die ´t vertikken om nog langer slaaf te zijn." En: "Dus vecht voor het recht onafhankelijk te wezen en vrij."

De negro spirituals Somebody´s knocking at your door en Go and tell it on the mountain zorgden weer voor een beleving van klank en stijl die het NCM eigen is. Liesbeth Reijerkerk vertolkte dit in haar presentatie met "Het bezorgt me meer dan eens kippenvel."

NCM-voorzitter Theo Korver had nog een speciaal dankwoord aan het adres van Willem en Ricky Lentink. Willem als NCM-zanger en Ricky als direct betrokkene bij het supporterswerk. Deze organisatoren van het Lenteconcert wilden ook de aandacht vestigen op de stichting ´Nieuwe Horizon´ en hun werk voor de armere bevolking van Montagu in Zuid-Afrika. Ze werden in de bloemetjes gezet ook vanwege hun recent 40-jarig huwelijksjubileum. Bloemen waren er ook voor de medewerkenden, solisten en musici van dit Lente- (of in dit verband Lentink) concert.

De matinee werd afgesloten met het I believe (Verwondering); tekst en muziek E.Drake, I.Graham en J.Shirl in arrangement van Jimco Zijlstra. De solisten Folkert Vreeken en Kees de Bruijn leverden met hun tweestemmigheid een zeer fraaie bijdrage, dat het NCM aanvulde in het gezamenlijke en magistraal gezongen "Ev´ry time I hear a new born baby cry, or touch a leaf, or see the sky, then I know why: I believe!"Een staand ovationeel applaus was het einde van een fantastisch concert.

Wat het NCM betreft, wordt dat met vol zanggenoegen ook elders weer ten gehore gebracht.
Gert Bink.

[NAAR TOP]
Onderscheidend NCM Nieuwjaarsconcert met de
Stedelijke Harmonie Harderwijk, en Publiek in de Grote Kerk in Harderwijk,de centrale repetitieplaats van het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM), werdop 24 januari 2015 een feestelijk Nieuwjaarsconcert gegeven, tesamen met de Stedelijke Harmonie Harderwijk (SHH).


Zowel het NCM o.l.v. Jimco Zijlstra als de SHH o.l.v. Wendy Biljard bezorgden de vele aanwezigen een onvergetelijke muzikale avond. In het openingslied Wachet auf, ruft uns die Stimme van J.S. Bach begeleidden de welluidende klanken van de instrumenten van de Harmonie de volzang van de mannenstemmen. Het werd gevolgd met Gnädig und barmherzig, zetting A.E. Grell in arrangement van Jimco Zijlstra. Daarin liet de NCM-solist Folkert Vreeken zijn heldere tenorstem in de volle akoestiek van de Grote Kerk klinken.

Jimco voorzag deze keer de liederen van een toelichting, vanwege ziekte van de NCM-presentatrice. Zij had in hem een waardevolle vervanger die, zoals later op de avond bleek, ook het publiek ´in zijn vingers´ had. Niemand anders dan Jimco kan de kleurklank van de mannen die uit alle windstreken naar het NCM komen zo perfect bundelen. Zo begon het ook met Hört from Strand die Vesper singen (L. van Beethoven, bewerking Jimco Zijlstra). Startend in de grootst mogelijk verstilling vulden de à capella gezongen woorden, als waren het golven, de kerkruimte en de koorgang, eindigend in een klaterend Jubilate en het nauwelijks hoorbare Amen.

Dit werd gevolgd door een fraai muzikaal blokje met tijdloze liederen van het NCM, afkomstig uit het 2007 jubileumconcert van Jimco Zijlstra, The Ticking Sound Of Time. Ook hierin, zoals in andere liederen, een boodschap van hoop, positief blijven en bemoediging. De vaste begeleiders van het NCM, André van Vliet op het orgel en Jan Lenselink achter de vleugel, lieten daarbij ook de fijnheid van muzikale tonen klinken, niet in het minst door de panfluit van André ´uit des meesters instrument´ als intro bij het lied Tijdwens.

Met Perspectief en Het zijn de kleine dingen die het doen, een bekend lied van Saskia en Serge, was het ook voor het publiek overduidelijk dat de verwoorde intenties en de muziek voor een mannenkoor door Jimco Zijlstra gevoelig waren neergezet. Kleine wondertjes die door de mannen perfect ten gehore werden gebracht, en ook met het voltallige publiek in het refrein werden meegezongen. Het resulteerde in de Finale, waarin de vele aanwezigen de warmte van muziek in een community-singing ondervonden. Een muziekwerk voor koor, harmonie én publiek; vierstemmig met een veelheid aan muzikaliteit die menigeen overweldigde.

De Harmonie o.l.v. Wendy Biljard bracht de Bolero of Carmelo, het prachtige werk van Ferrer Ferran, ritmisch en sprankelend ten gehore. In het werk van Steve Reisteter The Eight Candle werd de boodschap van de Chanoeka vertolkt: elk licht overwint de duisternis. Het Adagio uit de 3e Symphonie van Mahler was welluidend en uitnemend gemusiceerd, van trombone tot trompet, van piccolo tot pauken.

Tijd voor een intermezzo, waarin het NCM-duo Jan en André een herinnering ophaalden. Zoals Jimco ter toelichting vermeldde: het NCM kreeg met zijn 25-jarig bestaan een zilveren randje. Tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsstampot ontvingen 16 mensen van het eerste uur, waaronder André, Jan en Jimco een oorkonde en de NCM-speld. In het intermezzo speelden ze hun gezamenlijk werk dat in 1989 in Canada ten gehore werd gebracht: Stay with me till the morning van de bekende Vicky Brown. Een dankbaar applaus viel hen ten deel.

De Harmony vertolkte vervolgens Over the Rainbow, bekend uit de musical The Wizzard of Oz, waarbij de klanken tot boven de nok van het kerkdak uitklonken, gevolgd door de snelle tonen van de Tick-Tack Polka van Johann Strauss jr.

De bekende negro-spiritual By the Rivers of Babylon werd, in het arrangement van Jimco, op indrukwekkende wijze ten gehore gebracht met het staccato klinkende "and the meditation of our hearts, be acceptable in thy sight here tonight". Psalm 137 met een boodschap.

Het lied If I can help somebody werd wederom overtuigend gezongen en daarbij had Folkert Vreeken als solist weer een belangrijke rol bij de vertolking in zijn solo: "If I can spread Love´s message, that the Master taught, then my living shall not be in vain". Het Go, and tell it on the mountain sloot ook wat tekst betreft daar perfect op aan.

Met dramatiek kwamen de woorden van Les Misérables à tempo de kerk in: "Eeuwen lang duurt het al voort, worden onschuldigen vermoord. Zonder proces in naam der wet worden zij tegen de muur gezet. Oorlog, honger en geweld zullen niet langer meer bestaan, daar waar de vredesboodschap geldt, heerst het recht voortaan". Ook van andere delen van deze bekende musical van Alain Boublil en Claude-Michel Schönberg, één van de vele muziekwerken van het NCM, genoot het publiek zichtbaar.

De organisatoren en de musici kregen een waarderend en staand applaus dat in de hartelijke woorden van de NCM-voorzitter Theo Korver met bloemen werd onderstreept.

Ter afsluiting brachten de NCM-zangers en de Harmonie de Exodus Song. Welluidend en herkenbaar klinkend in de Grote Kerk van Harderwijk: "So take my hand and walk this land with me", majestueus en beklemtoond eindigend in de vier (belofte)woorden: "If I must fight, I´ll fight to make this land our own; until I die: this land is mine!".

De Harmonie zette, vóórdat allen met warm geklapte handen huiswaarts gingen, de Radetsky mars in. Wendy Biljard dirigeerde ook dat werk met furore en had, net als alle aanwezigen, er plezier in om dat zo ritmisch mogelijk ten gehore te brengen.

Met het Nieuwjaarsconcert 2015 liet het NCM, nu met een zilveren rand, zijn muzikale wensen klinken. Het fraaie programmaboekje bevatte ook een nieuwjaarswens van het Nederlands Concert Mannenkoor en de Stedelijke Harmonie Harderwijk. Deze wens werd ook muzikaal vertolkt in het lied dat Jimco Zijlstra schreef en van muziek voorzag: "Neem steeds de tijd om jezelf te ontwaren en elke dag als geschenk te ervaren; neem tijd om elkaar te vergeven en benut de tijd om in vrede te leven." Dit zal nog menigmaal in een NCM-concert klinken.

foto´s: Menno Kuiper en Hans Vos

Gert Bink
[NAAR TOP]
EEN MEGALIED ⁄ MUZIKAAL MONUMENT IN DE HUNEBED-HOOFDSTAD VAN NEDERLAND Het ´Nederlands Concert Mannenkoor´ o.l.v. Jimco Zijlstra en het Christelijk Gemengd Koor ´Laudate Vocalis´ o.l.v. Halbe de Jong concerteerden op 22 november 2014 in een bijzonder hartelijke sfeer in de Goede Herderkerk in Borger. Terwijl de koorleden naar hun plaats liepen in de stampvolle kerk, nam het applaus toe toen NCM-zanger Dick de Lange vrolijk glimlachend de kerkzaal binnenkwam. Of mogen we zeggen ´zijn´ kerkzaal, want in de periode 1976-1984 was hij de herder (VDM, dienaar van het goddelijk woord) van deze kerk. De avond zal voor hem, maar evenzeer voor alle zangers, zangeressen en aanwezigen, waaronder veel oud-gemeenteleden, gedenkwaardig blijven.

De avond werd muzikaal geopend met het door beide koren gezongen Halleluja (arrangement NCM-dirigent Jimco Zijlstra). De toon was gezet, de sfeer geboren, de tijd even stil gezet. Na een welkomstwoord namens beide koren en medewerkenden van "NCM-pastor" Dick de Lange, zong het NCM The Foundation, gebaseerd op een Australische hymne: "Al mijn hoop is gevestigd op de Heer". Dit werd gevolgd door de negrospiritual Kum ba yah, my Lord, "Heer, ontferm U"

Liesbeth Reijerkerk nam op haar professionele manier aan het begin van ieder zangblok de aanwezigen mee op de muzikale reis door de programma onderdelen. Tussen de blokken verzorgden Jan Lenselink en André van Vliet het intermezzo op de hun eigen grandioze wijze.

Ludwig van Beethoven componeerde en Jimco Zijlstra bewerkte voor het NCM Die Vesper, afnemende en versterkende klanken die als golven terugkeren: "Hört vom Strand die Vesper singen", wegklinkend in "Jubilate, Amen". NCM-solist Folkert Vreeken liet zijn forte-stem majestueus klinken in het Gnädig und Barmherzig van A.E.Grell (arrangement Jimco Zijlstra), eindigend in de volle toonsoorten van het NCM. In If I can help somebody van A. Androzzo (arrangement NCM-dirigent) vertolkten koor en solist Folkert Vreeken op gevoelige wijze (in het Engels) de woorden: "Mijn leven heeft zin als ik iemand kan bemoedigen met een woord of lied, mijn plicht als Christen kan doen, de schoonheid van de wereld kan herstellen of de liefde van God verspreiden."

Het CGK ´Laudate Vocalis´ nam vervolgens de koorzang over. Het begon met Ave Verum Corpus van William Byrd (1543-1623), een lied uit de kerkzang van ná de late Middeleeuwen, gevolgd door het Ave Verum Corpus van W.A.Mozart. Daarna klonken het bekende lied Siehe, das ist Gottes Lamm van Michael Praetorius en Christus, heilig Gods Lam van de in 2010 overleden componist Willem Vogel. In deze fraai getoonzette liederen volgden de zangers en zangeressen de nauwgezette aanwijzingen van dirigent Halbe de Jong. Dat kwam ook specifiek naar voren in het bekende Das Gebet des Herrn uit de Deutsche Messe van Franz Schubert.

In het tweede blok van ´Laudate Vocalis´ gaf het koor, op weg naar het 70-jarig jubileum in 2015, een visitekaartje af. Met koorzang over liefde, lente en schoonheid van de schepping kwam dit zoal tot uitdrukking in Ihr geliebten Augensterne (bewerking Halbe de Jong) en Sehnsucht nach dem Frülinge, beide van W.A. Mozart, en in het Frülingslied van Franz Schubert. Vervolgens zongen de dames Barcarolle uit Hoffmans vertellingen van Jacques Offenbach. Na het bekende duet Au fond du temple saint uit de Parelvissers van Georges Bizet eindigde het koor met een statig lied van Charles Wood Glorious and Powerful God: "Gij, glorieuze en machtige God, woont niet in tempels van steen, maar in mensenharten. Vaste grond van inwoning voor eeuwig. Amen".

Voor een kwaliteit intermezzo staan André van Vliet op het orgel en Jan Lenselink op de vleugel altijd borg. Ook op dit najaarsconcert waren het Jan en André die met de fraaie klanklijnen van de vleugel in harmonie met de tonen uit het rechtersegment van het orgel in aangename en verrassende zetting een verscheidenheid aan melodieën ten gehore brachten. Dat mensen uit Borger en wijde omgeving kúnnen zingen, bleek wel bij de door Jan en André uitgestrooide melodieën. En toen het NCM weer op volle sterkte op het podium stond, mondde de melodielijn onverwacht uit in het Drents volkslied; een werkelijke verrassing!

Als start van het tweede blok bracht het NCM één van zijn geliefde liederen, Gods Liefde, ten gehore. Jimco componeerde dit en voorzag het van teksten herleid uit 1 Corinthiërs 13. Daarin had Folkert Vreeken weer een gewaardeerde bijdrage. Zoals Liesbeth Reijerkerk in haar aangename toelichting vermeldde, klinken in het bekende lied Where No One Stands Alone van Mosie Lister woorden die het hart diep kunnen raken: "Take my hand; let me stand, where no one stands alone". De bekende song You raise me up van Lovland / Graham verkreeg van Jimco een bewerking. Het geeft spanning én vertrouwen weer: "I can stand on mountains" en in het Nederlands: "U tilt mij op en ik kom boven mijzelf uit; op Uw schouders ben ik sterk".

In de sprankelend puntig ten gehore gebrachte Negrospiritual By the Rivers of Babylon was de muzikale inspiratie van de NCM-dirigent onmiskenbaar; "zijn" zangers brachten dat feilloos ten gehore en de aanwezigen genoten zichtbaar. Met de mooie kunst die het NCM eigen is om uiterst zacht te zingen werd het Pools avondlied Dobra Noc van S.Ogurkowski ten gehore gebracht. Met fijnzinnige bewegingen dirigeerde Jimco het grote koor zo, dat je een speld kon horen vallen.

Tot slot zongen beide koren gezamenlijk Jesu, joy of man´s desiring, waarin Jimco zijn muziek en zijn tekst laat weerklinken.

Als dank kregen musici, solisten, presentatrice en de koster van NCM-voorzitter Theo Korver een fraai bos bloemen, onder luid applaus van de vele aanwezigen.

Daarna werd met ingehouden adem nogmaals het slotlied beluisterd, met daarin de woorden "set our hearts a flame, we´ll pray. All creation join in praising, Lord be born in us today!",een opmaat voor de maand december met het gedenkwaardig Kerstfeest.


Samenvattend: een najaarsconcert, sprankelend in melodieën, tonen en akkoorden uit kelen, orgel en vleugel, als het ware zich aaneenrijgend tot ëën megalied in klank en vreugde, in het tot uitdrukking brengen van Gods liefde die niet woont in prehistorische stenen en tempels, maar in levende stenen. In harten van mensen.

Gert Bink.
[NAAR TOP]

MOGEN DE DODEN IN DE HERINNERING VAN DE
LEVENDEN VOORTLEVEN

Verslag van een memorabel concert van het Nederlands Concert Mannenkoor
en het Christelijk Residentie Mannenkoor

*

Op de laatste zaterdag van september is er de herdenking van de gevangenen van het ´Oranjehotel´ in Scheveningen; gewone Nederlanders die zich verzetten tegen de Duitse bezetter in de jaren 1940-1945. Onder hen ook mannen uit Vlaardingen, bekend als de ´Geuzen´. Ze werden na hun vrijheidsberoving en verblijf in de Scheveningse gevangenis, als eersten van vele anderen, op 13 maart 1941 gefusilleerd op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte. Bijna 25.000 mannen en vrouwen werden na hen naar andere oorden en concentratiekampen buiten Nederland getransporteerd. Velen werden omgebracht; 200 in het duingebied bij Scheveningen. Slachtoffers, gemangeld in de molen van het oorlogsgeweld.

Op 27 september 2014 vond een Benefietconcert plaats ten bate van de Stichting ´Oranjehotel´ Scheveningen, organisator van de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid, en die met name rond de overgebleven dodencel 601 een gedenkplaats voor deze gevangenen wil realiseren.

In de ´Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen´ te Den Haag - in de volksmond bekend als de Elandkerk - werd dit Benefietconcert gegeven door het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) onder leiding van Jimco Zijlstra en het Christelijk Residentie Mannenkoor (CRM) onder leiding van Aldert Fuldner.

Gedenken

Het concert werd geopend met "Zend, Heer, Uw licht en waarheid neder". Deze woorden uit Psalm 43:3 - in de berijming van de eredienst van de Ned. Herv. Kerk 1938 -werden, in een muzikale bewerking van Jimco Zijlstra, gezongen door de beide mannenkoren. Na een korte orgelklank van het Wilhelmus werd daarna het meest bekende, vierde vers van deze psalm ten gehore gebracht: "Dan ga ik op tot Gods altaren, tot God, mijn God, de Bron van vreugd". De vijftien Geuzen en drie spoorwegstakers zongen dit vóórdat ze werden gefusilleerd. Sindsdien is deze psalm bekend als Geuzenpsalm.

Na een kort welkomstwoord door NCM-presentatrice Liesbeth Rijerkerk vervolgde het NCM met God be with you till we meet again, een tekst van Jeremiah E. Rankin en muziek van R.Vaughan Williams, in een arrangement van Jimco Zijlstra. Daarna zong het NCM Litanei van Frans Schubert, een smeekbede in de vroege liturgie van de Christelijke Kerk, dat eveneens op indrukwekkende wijze ten gehore werd gebracht.

Het gedicht De achttien dooden van Jan Campert, met de bekende zin "Een cel is maar twee meter lang en nauw twee meter breed", werd door het NCM op een nieuwe melodie van Jimco Zijlstra vertolkt. De koorpartijen hebben daarin hun eigen melodielijn, evenals de solistpartij. Het NCM en de sopraan Judith Sportel eindigden vijfstemmig met het slotcouplet "Ik zie hoe ´t eerste morgenlicht door ´t hoge venster draalt".

Liesbeth Reijerkerk gaf op aangename wijze, een korte toelichting op het intermezzo van het lied Repentir - het berouw. Charles Gounod componeerde dit gebed dat door Judith Sportel fijnzinnig ten gehore werd gebracht in de Engelse tekst O divine Redeemer.

De begeleiders van dit benefietconcert, André van Vliet (ditmaal op vleugel) en Harm Hoeve (orgel) ondersteunden, afzonderlijk en tezamen, de zangers op een uiterst professionele manier.

Godsvertrouwen

Het CRM onder leiding van dirigent Aldert Fuldner begon met het majestueus gezongen Ambrosianer Lobgesang van E. Gebhardt, gevolgd door het, in harmonische klanken bezongen Vrede zij U, naar Johannes 18:33-38, eveneens in een arrangement van Aldert Fuldner.

Organist Harm Hoeve gaf een spetterend intro bij het lied Lof zij de Heer, de Almachtige Koning der ere, alvorens het CRM dit ten gehore bracht. Vervolgd werd met het op fraaie wijze gezongen Ave Verum. Diepe basstemmen kwamen in de akoestische kerkruimte zeer goed tot hun recht in het Byzantijns gezang Gospodi Pomiluj.

Als een huis stond de solistische bijdrage van Judith Sportel in Gloria uit de Messe Solonnelle van Charles Gounod met het CRM. Dat bleek ook wel uit het, op deze avond voor het eerst klinkend applaus.

André van Vliet vertolkte op de vleugel, ingetogen en geconcentreerd, hoop en verwachting met Impromptu van Franz Schubert.

Het thema ´Godsvertrouwen´ werd eveneens tot uitdrukking gebracht door het NCM in de negrospiritual Kum ba yah en in My Prayer - verwachting van A. de Vita (Nederlandse tekst A. Vooijs). In de stijl van deze liederen zong het NCM dit, alert op de aanwijzingen van zijn dirigent, van piano naar mezzo-forte. Daarna zwelde de muzikale sterkte aan van mezzo-forte naar forte in You raise me up van Lovland/Graham, in een bewerking van Jimco Zijlstra. Vervolgens werden door het NCM hoop en vertrouwen uitgezongen met de statige, welluidende Australische hymne The Foundation. De klanken klonken diep door tot op de gaanderijen van de Elandkerk, evenals het applaus nadien.

Judith Sportel bracht het Nella fantasia devoot ten gehore. "Visioenen over een rechtvaardige wereld, een nacht die niet meer duister is en zielen die voor altijd vrij zullen zijn". Woorden als deze doen sterk denken aan teksten die gevangenen hebben geschreven op de muren van de dodencellen in het Oranjehotel.´Gods liefde reikt genade´, waren de terugkerende, prachtig gezongen woorden in dit lied.

Het CRM vertolkte in een bewerking van dirigent Aldert Fuldner de negrospiritual Steal away, gevolgd door één van de geliefdste fragmenten uit de opera Mosè van Rossini uit 1819, Preghiera, het gebed van Mozes. Judith Sportel had hierbij weer een gewaardeerde bijdrage, evenals in de aria uit La Forza del Destino van Guiseppe Verde, La Vergine degli Angeli. Waarderend applaus ook nu voor soliste en koor, als ook voor de orgelbegeleiding van Harm Hoeve.

Na het fraai getoonzette lied Dear Father van Neil Daimond, in een arrangement van de CRM dirigent, werd het muziekblok beëindigd met het statig gezongen Dank sei Dir, Herr van G.F. Händel, in een bewerking van Aad van der Hoeven.

In het vierde intermezzo was het aan Harm Hoeve om het orgel, sinds 2004 een rijksmonument, overweldigend te laten klinken in het tweede volkslied van Schotland, Highland Cathedral; de vier 16-voet orgelpijpen resoneerden tot in elk gewelf van het kerkgebouw. Een helder doedelzakgeluid eindigde in een zachte orgelklank, wat de overgang betekende naar Amazing Grace, dat van de organist nog een stevige muzikale finale kreeg, met applaus tot gevolg.

Verzet

Liesbeth Reijerkerk beschreef vervolgens de essenties van enkele onderdelen van de musical Les Misérables van A. Boublil en C. Schönberg, een bijzonder muziekstuk van het NCM. Een vergelijking met de activiteiten van de Geuzen en veel andere verzetsgroepen uit de Tweede Wereldoorlog drong zich op. Ook in deze gewaardeerde toelichting toonde Liesbeth zich een bekwaam presentatrice. In Breng hem thuis bracht Judith Sportel in haar zang de tekst beklemmend tot uitdrukking. In het slotstuk Hoor je ´t zingen op de straat ketsten de strak gedirigeerde woorden "dus vecht voor het recht onafhankelijk te wezen en vrij" tegen de pilaren en kerkbanken. Het eindigde in een ovationeel applaus van de vele aanwezigen.

Theo Korver, voorzitter van het NCM, memoreerde aan het eind van het concert dat het een groot goed is om in vrijheid en vrede de herinnering levend te houden aan hen die hun leven daarvoor gaven. Een hartelijk dankwoord was er van mevouw E.J.M. Mulock-Houwer, voorzitter van de Stichting Oranjehotel. Zij vermeldde dat mede dankzij dit concert het doel van de Stichting, een gedenkplaats én behoud van dodencel 601, kan worden gerealiseerd, ook voor komende generaties, zo letterlijk herkenbaar door de zin uit het gedicht De achttien dooden: "Ik zie hoe ´t eerste morgenlicht door ´t hoge venster draalt. Onder dankbaar applaus kregen de soliste, begeleiders, dirigenten en de kosters kleurrijke boeketten.

Tot slot werd het Wilhelmus gezongen. De overbekende woorden uit de verzen 1 en 6 kregen als het ware nog meer betekenis door intense volheid en klank. In het "Mijn schild en de betrouwen, zijt Gij, o God mijn Heer" werd het Godsvertrouwen bezongen, in "de tirannie verdrijven, die mij mijn hart doorwondt" het verzet.

Aan het einde van dit memorabele concert met emotionele momenten, geen applaus, maar stilte - gedenken!

Gert Bink
[NAAR TOP]
BREUKELEN CONCERT: PRACHTIGE PARELTJES EN KLEINE DINGEN DIE HET DOEN

Het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) was op 12 april 2014 voor de vierde keer te gast in Breukelen. Bewoners van woonzorgcentra en senioren in de Vechtstreek zorgden voor een volle H. Johannes de Doperkerk. Het Bach Ensemble Breukelen verwelkomde de mensen met passende melodieën, de opmaat van een mooie middag vol muzikale klanken en aangename verrassingen.

Het NCM startte het lenteconcert met de zachte tonen van het Halleluja. Daarna werd in strak tempo en met forte klank The Foundation gezongen, een Australische hymne die door Jimco Zijlstra voor het NCM was bewerkt. Het Veni, Sancte Spiritus zorgde voor herkenning en in het bekende lied Gods liefde bracht Folkert Vreeken de solo partij fraai ten gehore.

In het eerste intermezzo brachten de koperblazers enkele liederen ten gehore. Het Locus Iste was bijzonder treffend; de klanken verstilden als het ware in het schip van de kerk.

Nadat presentatrice Liesbeth Reijerkerk, zoals we van haar gewend zijn, de aanwezigen weer op aangename, professionele wijze informeerde over de inhoud van een muzikaal blokje, was het de vaardige hand van Jimco Zijlstra die het Mannenkoor de intentie van liederen ten gehore liet brengen. Het Gnädig und barmherzig van A.E. Grell, in een arrangement van de NCM-dirigent, werd voor het eerst ten gehore gebracht; ook hierin had Folkert Vreeken weer een heldere bijdrage. Met het door L. van Beethoven gecomponeerde Die Vesper, met tekst van Thomas Moore, trachtte het koor de mensen als het ware mee te nemen naar de kust, waar de muziek van de vesper bij vlagen klinkt: vanuit stilte naar het Jubilate, amen en daarna verwaaiend tot stilte. Markant en stijlvol was daarna het Wachet auf, ruft uns die Stimme van J.S. Bach, een samenspel van orgel met NCM-organist André van Vliet, vleugel onder de vaardige vingers van NCM-pianist Jan Lenselink, het Bach Ensemble en de welluidende tonen van de zangers.

Aansluitend werden warme klanken gebracht door de zes koper¬≠blazers, waarbij de trompet in de echo het It is well with my soul vertolkte. De bekende song You raise me up van Lovland / Graham werd door het NCM gezongen op de Nederlandse tekst "Als mijn hart moe is van zorgen of vol van verdriet, dan wacht ik in stilte tot U bij mij komt en mij optilt boven mijzelf uit; op uw schouders ben ik sterk." Uit het Nederlandse repertoire werden ook twee pareltjes van Jimco Zijlstra gezongen. Tijdwens: "Ik wens je de tijd om te groeien, te rijpen. Door horen en zien leren beter begrijpen." En Perspectief: "Geniet van positieve momenten in je leven, die je nieuwe impulsen kunnen geven, held´re lichtpuntjes die je mag beleven; mensen om je heen". Strofen die blijven hangen.

Het fraai uitgevoerde programmaboekje maakte melding van 48 Hollandse liedjes. Van enige onrust was bij de meer dan 500 mensen niets merkbaar toen Liesbeth Reijerkerk de medley aankondigde, die zou eindigen met het ´t Zijn de kleine dingen die het doen. Men liet zich verrassen. André van Vliet en Jan Lenselink startten in een speels samenspel. Na De lichtmatroos en Op de grote stille heide zong ook het publiek allengs met furore mee langs de muzikale paden van De Amsterdamse grachten, de Zilvervloot van Piet Hein, enz.

Toen was het verrassingselement aangebroken waarin deze keer het NCM voor de presentatrice een nieuwe impuls in petto had (zie hierna). Daarna konden de mannen over de kleine dingen gaan zingen; een bekend lied van Saskia en Serge. Jimco Zijlstra had op inspirerende wijze dit lied bewerkt voor mannenkoor. Er werd uit volle borst gezongen, terwijl ondertussen diverse mensen werden verrast met een fraaie witte roos.

Het Climb ev´ry mountain van Oscar Hammerstein gedirigeerd onder de vaardige leiding van de NCM-dirigent was volgens het programmaboekje het einde van dit concert. Het publiek gaf een staande ovatie aan alle musici; de koster deelde eveneens in deze vreugde. Met de toegift Dobra Noc, de wens en zegenbede "God zorgt en omringt u" en de klanken van het Bach Ensemble gingen de mensen huiswaarts. Prachtige pareltjes hadden geklonken; het NCM wil die ook een volgende keer graag weer laten schitteren in Breukelen.

Gert Bink

KLEINE DINGEN DIE HET DOEN (2)
Presentatrice Liesbeth Reijerkerk meldde in haar aankondiging van het lied ´t Zijn de kleine dingen die het doen dat "het een verrassing is als je iets krijgt of dat mensen je gelukkig kunnen maken". Dat kreeg een wat andere betekenis voor haar toen NCM-voorzitter Theo Korver aangaf dat er een jubilaris was en . . . haar naam werd genoemd. Omdat Liesbeth al tien jaar lang op voortreffelijke wijze de NCM-concerten presenteert, werd zij met de NCM speld gedecoreerd, onder hart-¬≠verwarmend applaus. Het was voor haar een ware verrassing, die werd gecompleteerd met de woorden van het lied "dat kleine bosje bloemen precies op dat moment.

Ondertussen kwam iemand de kerk binnen en luisterde een poosje naar de fraaie zangstukken van het NCM. Daarna was het weer gewoon ´een passant´ die vóór het verlaten van de kerk even met opgestoken duim naar het koor duidde. Inderdaad: ´t zijn de kleine dingen die het doen; een bemoedigend gebaar.

Bij het naar huis gaan kregen de bewoners van de woonzorgcentra en de senioren in de Vechtstreek een verrassing mee: een fraaie witte roos. Hiermee gaf het NCM ook weer letterlijk aan dat ´het de kleine dingen zijn die het doen´.

Gert Bink

NB.: foto Bach Ensemble Breukelen: Emma Roos,
kleindochter van NCM-bas Karel Roos.
[NAAR TOP]
25 JANUARI 2014 NIEUW VENNEP - NIEUWE BELEVENIS

Klokslag half acht klonken de eerste tonen van de sopraan Judith Sportel, gevolgd door die van de zangers van het Nederlands Concert Mannenkoor in het traditionele lied Halleluja; opklimmend in klank en sterkte. Daarna Die Vesper van L.van Beethoven, een arrangement van NCM-dirigent Jimco Zijlstra. De toon voor dit Nieuwjaars-concert, het vijfde in Nieuw Vennep, was gezet en vormde in een volle kerk het begin van wat een prachtige muzikale avond zou worden!

Het combo, o.l.v. Jan Lenselink - vleugel, André van Vliet - orgel, Mark Wester - slagwerk, Jeroen Nieuwint - bassist en Elsemarieke den Hertogh - dwarsfluit ondersteunde koor en solisten. Het niveau van deze samenwerking was hoog en de tempi, door Jimco nauwkeurig aangereikt, voldeden in alle opzichten. Sprankelend, afwisselend en muzikaal waren trefwoorden die van toepassing waren op het evenwichtig samengestelde programma.

In My Prayer / Verwachting, een gebed om leiding en vertroosting, van A. de Vita kwam de solistische bijdrage van Judith Sportel prachtig tot uiting. Het mannenkoor liet vervolgens in Where No One Stands Alone van Mosie Lister weer één van de geliefde nummers van het NCM horen.

Het onafscheidelijke duo Jan Lenselink en André van Vliet - die bij dit concert elkaar in de ogen konden kijken - en de andere leden van het combo konden in enkele intermezzi hun geweldige muzikale talenten weer doen horen én laten zien. Vooral de medley van bekende gedeelten uit musicals en operettes was een fantastisch feest wat het publiek met uitbundig applaus liet blijken. Daarna vervolgde het NCM met La Vergine degli Angeli van G.Verdi, in een arrangement van Jimco met een fraaie solistische bijdrage van Judith. Met Heart Divine gaven de mannen muzikaal vorm aan de schoonheid van de natuur, zoals Antonin Dvorak dat componeerde als dank aan God, eindigend in de zegenbede "Keep us in Thy care".

NCM-presentatrice Liesbeth Reijerkerk loodste het publiek door het afwisselend programma met haar gewaardeerde, aangename manier van presenteren. Bij het lied vóór de pauze, Dobra Noc van S.Ogurkowski, gaf zij aan dat het niet de bedoeling van het mannenkoor was het publiek in slaap te sussen. Dit Poolse slaapliedje over Gods blijvende zorg, één van de door het NCM zachtst gezongen liederen, was voor het publiek geenszins slaapverwekkend. Dit lied was qua klank een contrast met You raise me up van Lovland Graham, ook voor het NCM door Jimco bewerkt. Daarin viel te beluisteren met welke muzikale fijngevoeligheid het NCM, door de subtiele aanwijzingen van de dirigent, deze liederen ten gehore kan brengen.

The Battle, Negro Spiritual over de verovering van Jericho door Jozua, was de intro ná de pauze, gevolgd door If I can help somebody van A. Androzzo. Hierin liet NCM-solist Folkert Vreeken zijn fraaie tenorstem klinken. Met de Negro Spiritual Jacobs Ladder gaf het NCM wederom de sereniteit én welluidendheid weer. Daarna brachten de beide solisten, Judith Sportel en Folkert Vreeken, samen met het mannenkoor het lied I Believe op een indrukwekkende manier.

Het intermezzo van Jan Lenselink en Judith Sportel mag niet onvermeld blijven. Judith vertolkte hierin uit de musical Elisabeth het lied van keizerin Sissi, Mijn leven is van mij. Al eerder op de avond viel de ongekend fraaie zangstem van Judith te beluisteren, maar in deze bijdrage dwong ze respect af door de sublieme manier van vertolking en de ultieme hoogte waarin zij tonen ten gehore bracht. Een bijzonder applaus, overigens iets dat het publiek veelvuldig deze avond gaf als uiting van waardering, viel ook haar ten deel, en terecht.

Met één van de liederen uit Les Misérables kon het publiek niet achter blijven en werd er ritmisch meegeklapt, over sfeer gesproken. Love changes everything en The Royal Line - de Koninklijke lijn vanaf Adam, Noach, Abraham en David naar Gods heilig plan - waren de slotliederen, waarin de stem van Judith wederom uitnemend klonk en het combo, in het bijzonder Elsemarieke op dwarsfluit, prachtig de begeleidende klanken liet horen.

De bloemenhulde was terecht. Onder dankbaar applaus werden ze in ontvangst genomen, ook door Piet van der Eijk, organisator en teamleider van dit vijfde concert in Nieuw-Vennep.

Met het verrassende slotlied Dank sei dir Herr van G.F. Händel werd het concert afgesloten. Daarmee ook de dank verwoordend voor de 87 zangers, musici, vleugelstemmer, koster en medewerkers (ook achter de schermen) die er voor stónden en dit nieuwjaarsconcert tot een prachtige avond maakten! Nieuw Vennep: het was een nieuwe belevenis. Het NCM ziet uit naar het volgende concert.

Gert Bink
[NAAR TOP]

BENEFIETCONCERT IN DRONTEN
23 november 2013

Een bijzondere avond in de polder. Twee gerenommeerde mannenkoren die hun zangkunsten leverden voor een bijzonder doel: het Hospice Dronten. Dit concert vond plaats in Kerkcentrum De Ark en werd georganiseerd door twee leden van het Flevo´s Mannenkoor (FMK), met full support van het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) waarvan beide ook lid zijn. De laatste zitplaats in De Ark was bezet.

Liesbeth Reijerkerk presenteerde zoals altijd op charmante wijze de avond. Jimco Zijlstra, dirigent van het NCM, had de algehele leiding en zette de toon met het a capella gezongen Das Morgenrot. Deze ouverture werd voortgezet met het door beide koren gezongen The Creation, een lied over de schepping waarin de donkere klanken en de briljante helderheid wervelend ten gehore werden gebracht. Dankzij zijn witte mouwen konden in het donker de zangers de aanwijzingen van Jimco maar amper volgen; bij het altijd imponerende "light" ging de verlichting weer aan.

DSC_3878 Fred de Vries, dirigent van het FMK, nam het stokje over en liet het publiek kennismaken met een compositie van Karl Jenkins, This land of Ours. Soliste Francis Evers had een fraaie bijdrage in Seligpreisungen van Dobri Hristov, die daarin de zaligsprekingen van Christus in de Bergrede heeft opgenomen. Het FMK zong vervolgens het Monnikenkoor en La Vergine degli Angeli uit opera´s van Verdi. Solisten Gerard Nobel en Francis Evers leverden hierin een zeer gewaardeerde bijdrage.

Vervolgens zong het NCM onder de inspirerende leiding van Jimco Zijlstra het door hem gecomponeerde Ontmoeting. In My Prayer nam de soliste de Engelse tekst voor haar rekening. Vervolgens zong het NCM Verwachting, met Nederlandse tekst. Met Heart Divine werd Dvorak muzikaal vorm gegeven. In You raise me up had Francis Evers een solistische bijdrage. Sereen klonk het Kum ba yah. Folkert Vreeken, gewaardeerd tenor van het NCM, kon zijn bijdrage op fraaie wijze leveren in het lied If I can help somebody van Androzzo. De verovering van Jericho werd bezongen in The Battle, een Negro-spiritual eveneens in een bewerking van Jimco Zijlstra. Where No One Stands Alone van Mosie Lister, welluidend en uiterst ingetogen gezongen, raakte het publiek.

Het FMK en solist Gerard Nobel zongen vervolgens Ich liebe alle Frauen van Robert Stolz. Daarna het Ierse O Danny Boy en het profane liedje Juliska, deze keer met Francis als soliste. Het Ierse shantyliedje Cockels and Mussles ontlokte een dankbaar applaus.

In een intermezzo vervulde mezzosopraan Francis Evers een specifieke rol in een kleine voorstelling als Hosenrolle. Daarin wordt prins Orlovsky getypeerd met zijn wodka, waarbij Jan Lenselink op de vleugelkruk enigszins in de verdrukking kwam.

DSC_3932 Daarna zong het NCM het Pools slaapliedje Dobra Noc, bepaald geen slaapverwekkend gebeuren! In de vijf delen van Les Misérables werd het NCM sfeervol begeleid door Jan Lenselink op de vleugel en André van Vliet op het orgel.

De avond had echter nog een bepaald doel voor ogen, n.l. het bekendmaken van de opbrengst voor het Hospice Dronten. Het organisatiecomité, vertegenwoordigd in de zangers Henk Heida en Henk te Rietstap, konden aan de voorzitter van het hospice een cheque overhandigen van € 5.250. Deze werd onder applaus dankbaar in ontvangst genomen.

De slotnummers werden gezamenlijk door de meer dan 160 zangers ten gehore gebracht. Onder leiding van Fred de Vries werd het When you believe uit de musical The Prince of Egypt overtuigend neergezet. Daarin zette soliste Francis Evers halverwege in met het prachtige Ashira l´Adonai ki ga´oh ga´ah. Met de Spaanse traditional Santo werd onder leiding van Jimco Zijlstra de prachtige concertavond afgesloten. Tot genoegen van alle aanwezigen, blijkend uit een overweldigend applaus. Dit werd beantwoord door als toegift nogmaals het Santo ten gehore te brengen met het overtuigend einde dat ook de volgende dag in De Ark zou klinken: Santo eres Señor(U bent mijn Heer).

Het organisatiecomité, beide mannenkoren, dirigenten, solisten en musici konden terugkijken op een zeer geslaagde, muzikaal overweldigende avond.

Gert Bink
[NAAR TOP]

Een fantastisch dubbelkorig concert in Woerden
met wel honderdduizend noten

Op een zeer historische locatie, het voormalig Romeinse fort Laurium in Woerden, concerteerden zaterdagavond 28 september in een uitverkochte, stampvolle Petruskerk het Nederlands Concert Mannenkoor (NCM) onder leiding van Jimco Zijlstra en het Christelijk Gemengd Koor Harmelen (CGK Harmelen) onder leiding van Roel Bontan, dat tevens haar 60-jarig jubileum vierde.

In zekere zin was het een weerzien voor de NCM-ers; in 2010 zong het Mannenkoor ook in deze van oudsher gekende Hollandse kaasstad, maar toch was het nu iets anders. Niet alleen vanwege de diversiteit van de liederen die beide koren ten gehore brachten, maar juist ook door de nieuwe outfit van het NCM. Beide koren hebben zich voor dit concert goed geprepareerd! ´s Middags werd daarvoor ook gezamenlijk The Royal Line tot in de achtste nootjes geoefend. Jimco Zijlstra zette middels zijn subtiele handreiking de mannen van het CGK Harmelen al aan zich tussen de NCM-ers op te stellen om de ultieme klank van dit mannenkoor in de oren te hebben.

Klokslag half acht klonken de majestueuze woorden: "All my hope on God is founded, He doth still my trust renew." Het publiek, gezeten onder het gedenkraam van Johannes Pistorius (Jan de Bakker), de eerste protestantse martelaar in de Noordelijke Nederlanden (1525), zal mogelijk daar aan hebben gedacht bij de welluidendheid van deze bijzondere, van oorsprong Australische hymne: "Al mijn hoop is gevestigd op God, steeds hernieuwd Hij mijn vertrouwen" Daarna klonk vanuit een serene stilte het zeer ingetogen lied Die Vesper in een bewerking van Jimco Zijlstra: "Hört from Strand die Vesper singen", eindigend in een klaterend "Jubilate, Amen". Zoals Jan Lenselink eigen is, gaf hij op de vleugel al aan dat niemand minder dan Ludwig van Beethoven dit heeft gecomponeerd. In Ontmoeting (tekst en muziek Jimco Zijlstra) en Great for all on world create (J. Morgan Nicholas) vertolkte het NCM de dank overeenkomstig de intentie van 1 Johannes 3.

André van Vliet en Jan Lenselink, vaste begeleiders van het NCM, namen de intermezzi voor hun rekening en zoals verwacht was dat weer een sprankelend muzikaal treffen. Dit keer werden de toetsen van het Bätz-orgel door André (medio september jubilerend als 25 jaar dirigent) onder zijn handen in harmonie gebracht met de ritmiek die Jan Lenselink uit de vleugel toverde.

In het tweede blokje zong het NCM Litanei van Franz Schubert in een bewerking van Jimco Zijlstra, gevolgd door My Prayer (A. de Vita, met de Nederlandse tekst Verwachting van A.Vooijs) en het bekende Heart Divine, gebaseerd op een thema uit Aus der Neuen Welt van Antonin Dvorak. Daar tussen in vulde Anke Smits, geen onbekende van het CGK Harmelen en het NCM, met haar warme sopraanstem de kerkruimte in La Virgine degle Angeli van Verdi in een bewerking van Jimco Zijlstra. Een prachtige symbiose in muzikale klanken.

Het jubilerende CGK Harmelen bracht een fraai getoonzet repertoire ten gehore, dat opende met Author of Justice van Loyd Larson, gevolgd door Mijn Vrede laat ik U van Judith Snowdon. Het bekende Tibie Paiom ("Wij smeken tot U, wij danken U en bidden tot U, onze God") van Dmytro Bortnianski riep bij veel zangers duidelijke herkenning op en het was fijn dat het CGK Harmelen dit aldus kon vertolken. Roel Bontan, al 43 jaar dirigent, was wederom in vorm in zijn directie van The Sound of the Round van Annie Herring. Hiermee gaven koor én dirigent aan dat ze in staat zijn de moderne sound op zeer fraaie wijze te vertolken. Geen gemakkelijk lied, maar het zal mede door de onvermoeibare Roel Bontan zijn geweest dat het op het repertoire stond voor dit jubileumconcert. Speciale vermelding verdienen de bassen die muzikale pirouetten moesten maken om snel van de vele lage naar de hoge akkoorden te gaan. Dat dwong bewondering af, wat hen ook in de pauze kenbaar werd gemaakt. Het publiek was enthousiast over de uitvoering van deze zangstukken en liet dat ook middels het applaus duidelijk blijken.

Even een adempauze", was daarna de aankondiging van Liesbeth Reijerkerk, presentatrice van het NCM die zoals altijd op innemende manier het publiek mee nam op een muzikale reis. Muzikale vertolking met verrassingen.

Het tweede gedeelte van het concert begon anders dan gewoonlijk. Buiten het zicht van het publiek klonken plotseling vanachter het koor de tonen van de Negro spiritual Nobody knows the trouble I´ve seen. De welluidende stem van Folkert Vreeken, 1e tenor en solist van het NCM, was hierin onmiskenbaar.

Het bleef niet bij alleen deze verrassing. Het CGK Harmelen opende het tweede deel van de muzikale avond met One Hand, one Heart van Leonard Bernstein, gevolgd door Somewhere uit de Westside Story, eveneens van Bernstein. Het koor presenteerde zich ook hierin voortreffelijk en vooral de twee solisten Gerard Hueting en Anke Smits brachten samen deze song prachtig ten gehore. The Phanton of the Opera van Andrew Lloyd Webber maakte ook bij het CGK Harmelen, net als bij het NCM, onderdeel uit van het repertoire. The Music of the Night werd door CGK vertolkt en het NCM zong aan het eind van de avond de medley All I ask of you, Memory en Love changes everything, waarbij de NCM solist zijn bijdrage leverde.

Het NCM had nog enkele liederen in petto. Overeenkomstig het NCM repertoire een gevarieerde muziekschotel: If I can help somebody met Folkert Vreeken als solist, You raise me up (Lovland/Graham, arrangement Jimco Zijlstra), tot het op sublieme wijze ten gehore gebrachte Dobra Noc van S. Ogurkowski. Het was ongetwijfeld "de hand van de meester Jimco", want het NCM heeft dit lied nog nooit op zo´n manier weten te brengen. Toen daarna de klanken én woorden van Where No One Stands Alone tot het publiek doorklonken, was niet minder sprake van ontroering. Evenzeer was dit bij de NCM leden merkbaar.

De stem van Anke Smits klonk zeer overtuigend in het Ave Maria (Guiulio Caccini), waarbij de bijzonder hoge tonen tegen het kerkgewelf weerkaatsten. Een daverend applaus viel ook haar ten deel voor deze excellente prestatie.

Nadat NCM voorzitter Theo Korver de musici, solisten, medewerkenden en de koster middels een attentie had bedankt, sloten beide koren de concertavond af met The Royal Line uit The Promise of Christmas van Dan Burgess. Gods belofte van hoop op verlossing van de straf voor de zonde werd bevestigd in Zijn verbonden met Adam, Noach, Abraham en David, de koninklijke lijn tot de Messias naar Gods heilig plan. Dit door Jimco Zijlstra getoonzette muziekstuk voor twee koren werd dan ook majestueus uitgevoerd.

Het dubbelkorig concert was teneinde. Even terugdenkend aan het door CGK Harmelen ten gehore gebrachte lied Cent-mile Chansons (M. Magne, arrangement Rob van Dijk) kan worden gezegd: Honderdduizend liederen kunnen je in je leven omringen. Op deze 28e september waren het zeker honderduizend noten! En daar hebben zowel publiek als zangers en zangeressen zeker van genoten!

Gert Bink
[NAAR TOP]

EEN NIEUWE LENTE, EEN NIEUW GELUID

Het vroege voorjaar is voor veel mensen genieten. De lente schiet als het ware de lucht in, kleuren komen te voorschijn en vogels kwinkelen wat af.
Genoten werd er ook op 13 april jl. toen het Nederlands Concert Mannenkoor en het Christelijk Vocaal Ensemble Vaya Con Dios (Ga met God) een gezamenlijk concert gaven in de Gereformeerde Kerk in Putten. Vooral de prachtige klanken, tot in de hoogste regionen voortgebracht door een drietal sopranen, waren om te genieten en stil van te worden. Dat heeft het publiek ook zeker gedaan, zoals bleek uit meermalig applaus en aan het eind een staande ovatie.
Liesbeth Reijerkerk, vaste presentatrice van het NCM, nam weer op innemende wijze bij alle overgangen naar een volgend programma-onderdeel de aankondigingen voor haar rekening.
Het Lenteconcert werd geopend met het gezamenlijk zingen van ´Jesu, joy of man´s desiring´. Het vormde de setting van deze avond met afwisselende en muzikaal tintelende melodieën.
Het eerste lied van het NCM was ´Agnus Dei´ van Händel; dit dwong als het ware een stilte af. Vervolgens werd, qua klankkleur en tempo, één van de mooiste werken van J.S. Bach ten gehore gebracht: ´Glory and Honor are before Him´. Magistraal klonk ´The Foundation´, een Australische hymne die door Jimco Zijlstra voor het NCM was bewerkt.
Folkert Vreeken had in de negrospiritual ´Nobody knows the trouble I´ve seen´ zijn eerste solistische bijdrage. In het ´I believe´, gearrangeerd door Jimco, trachtte het NCM ´verwondering´ uit te zingen, waarbij Folkert zijn stem als ´forte-tenor´ liet klinken.
De instrumentale intermezzi waren in goede handen van het duo Jan Lenselink en André van Vliet.Naarmate de avond vorderde toverde Jan Lenselink op zijn eigen bekende wijze sprankeling uit de vleugel en strooide André van Vliet orgeltonen over het publiek als waren het uitvliegende vogels. Het laatste muzikale intermezzo van Jan en André deed velen glimlachen. De gezamenlijke medley van Ramses Shaffy was verrassend.
Het optreden van Vaya Con Dios betekende eveneens genieten.
Zij begonnen met ´Donna nobis pacem´ (van Michaël Haaiden), met solozang van Marieke Propitius-van Veenendaal. Met nog twee solisten, Anne José Mouw en Jacobine van den Brink, is het Vocaal Ensemble toegerust voor specifieke werken. In ´If I was a blackbird´ en ´Close your eyes´ (van Gabriël Fauré) kwam de fijnheid van de solistische stemmen op grote hoogte perfect tot zijn recht. Dit werd door het publiek met applaus onderstreept. De zangeressen, onder de vaardige leiding van dirigente Gerrie de Glint-de Kimpe, gaven in het ´Komt vrienden in het ronden´ blijk dat doldraaiende notenzang met oud-Nederlandse tekst hen ook ´ligt´, zoals ook bleek in o.a. ´Zigeunerleben´ van Robert Schumann en ´Szellö zug´, de vertolking van Márkus Miklós over het brandend houden van vuur, waarbij alleen God weet wanneer dat kan gebeuren.
Het muzikaal stokje ging vervolgens weer terug naar het NCM. Het ´Heart Divine´ van Antonin Dvorak, in arrangement van Jimco Zijlstra, vulde wélluidend de kerkruimte in al zijn poriën. Zeer ingetogen werd het ´Where no one stands alone´ van Mosie Lister ten gehore gebracht. Voor menig NCM-er betekent dit ´ontroerend zingen´; de zinnen "Take my hand; let me stand, where no one stands alone" beklijven als het ware in hun muzikaliteit. Eén van de lijfliederen van het NCM, ´Perspectief´ - tekst en muziek van Jimco Zijlstra, mocht ook op dit concert niet ontbreken: "Zie steeds die positieve momenten in je leven, die je nieuwe impulsen kunnen geven . . . je leeft niet voor jezelf alleen!". Tot slot werden door het NCM een paar fraaie delen van de medley: ´Andrew Lloyd Webber´ gezongen.
De apotheose, zoals de nieuwe voorzitter Theo Korver het had aangekondigd, werd het gezamenlijk zingen van ´Climb ev´ry mountain´. Daarbij was het voor Gerry de Glint-de Kimpe een vreugdevolle ervaring om een klein ensemble mét een groot mannenkoor te dirigeren; het straalde van haar gezicht af.
Er werden heel veel noten gezongen in tal van muzikale stijlen en talen; daar mogen beide koren best trots op zijn. Jimco Zijlstra, enthousiast en zeer gewaardeerd dirigent van het NCM, riep de uit alle delen van Nederland afkomstige mannen na hun zonnige rit bij de generale repetitie al toe: "Mannen,...het is lente!" Dat werd aan het einde van dit concert nog eens gememoreerd door presentatrice Liesbeth Reijerkerk: "Héérlijk; de zon scheen weer vandaag, het is lente!" Het was inderdaad práchtig!
nieuw kostuumHet Lenteconcert was voor het NCM ook de start van een periode in een nieuw kostuum.. Op de foto ´showen´ de zangers het met enige trots. De tweede van rechts is Arie Baan, NCM-lid vanaf het begin. Als zanger van verscheidene mannenkoren is hij voor tv-kijkers de meest herkende zanger van het Nederlands Concert Mannenkoor.

Gert Bink

[NAAR TOP]

Nieuwjaarsconcert 2013 in Utrecht NW.

Een niet voor de handliggend deel van Utrecht om een concert te geven. Dit werd echter ingegeven door de ideale ligging t.o.v. de Vechtgemeente waar ook het partnerkoor "Needed" uit afkomstig is. Maar ook de Opstandingskerk als gebouw is de ideale locatie voor dit evenement. Op 19 januari is het dan zo ver en kan het nieuwjaarsconcert van start gaan......
Om half acht opent het NCM met een arrangement van een Australische Hymne, bewerkt door Jimco Zijlstra. Een opening met zogezegd het volle werk door koor en instrumenten, met een niet geringe rol voor onze gastorganist, tevens dirigent van Needed, Rob van Dijk. Daarna volgt in dit blokje "My Prayer" met een gevoelige vertolking van solist Folkert Vreeken en "You raise me up".
Needed opent de kerk binnenkomend met "We´ve got the Spirit" en zingt achtereenvolgens "Whisper a prayer for me, Bless his Holy Name en I am aware". Dit koor laat zich typeren door een melodieuze en warme klank, zonder kunstmatige versterking, ondersteunt door het onnavolgbare en verrassende spel door Rob van Dijk op de synthesizer.
Over verrassend gesproken: Op hetallerlaatste moment moest Elsemarieke den Hartogh met haar dwarsfluit het af laten weten door ziekte en werd vervangen door Sjoerd Visser met saxofoon. Samen met het combo, Jan Lenselink (vleugel), Jeroen Niewint (basgitaar), percussie-kunstenaar Marc Wester en de onvolprezen Rob van Dijk, had Sjoerd de hoofdrol in een intermezzo metAnthem uit de musical Chess. Een vertolking waarbij de zaal doodstil werd en alle registers van klagen tot jubelen uit de saxofoon te horen waren. Adembenemend!
In het volgende blokje zingt het NCM over het thema " Tijd". Ook dit wordt op de haar zo charmante, geheel eigen wijze aangekondigd door onze vertrouwde lady-speaker Liesbeth Reijerkerk.
Het gedeelte voor de pauze wordt op harmonieuze wijze afgerond met een samenzang door Needed en NCM, ingestudeerd door Rob van Dijk, met een compilatie van "The Kingdom of God/When the Saints". Na de pauze zet het NCM in met het overbekende "Kum ba yah", gevolgd door "IfI can help somebody", waarbij Folkert de solopartij zingt, evenals bij "Nobody knows the trouble I´ve seen", dat volgde op een vertolking van "The Battle", de val van Jericho. Needed vervolgt het programma met een mooie harmonisatie van de dragende melodie "Like mighty river"n"There is none like you" met een verrassende begeleiding van Rob van Dijk. Stralend en vol ritmewas het "Joy every day".
In het daarop volgende intermezzo vertolkt Jan Lenselink met het combo een potpourri van gospel- en soulachtige melodieën. Mooi zuiver en beheerst werd "I believe" en "Finish strong"door Needed gebracht .Het NCM vervolgt met een Pools Slaapliedje, gevoelig door Jan Lenselink ingeleid, daarna een arrangement van Maestro Zijlstra zelf op tekst van Seth Gaaikema, "Les Miserables". Een heel andere wereld in de muziek en zoals Jimco zelf altijd zegt: "Een cultuurschok", maar voor het publiek een verrassende ervaring.
Het concert en daarmee een mooie muzikale avond werd besloten met een gezamenlijk "Climb ev´ry mountain", een profetische gedachte, waarna de beide koren met een staande ovatie beloond werden.

Willem Lentink.

[NAAR TOP]