Nederlands Concert Mannenkoor

Koorreis Siegerland
Oktober 2013


Freude mit Freunde
Dit is de titel van het uitgebreide verslag van Gert Bink over de concertreis van oktober 2013 naar Siegerland. Vreugde was het. Eigenlijk was het één groot feest. Jazeker en vrienden hebben we ook gemaakt.

Na een wat lastige start op de heenreis, vooral door het fileleed is de westelijke groep wat aan de late kant. Een tussenstop in Keulen geeft ons de mogelijkheid om iets te zien van de oude stad en voor een bezichtiging van de Dom. Velen maken ook van de gelegenheid gebruik om een "broodje" te eten. Tijd genoeg, want de afstand van Keulen naar Schmallenberg-Grafschaft, de plaats van ons hotel, is niet zo groot.

De aankomst in Schmallenberg is voor de meesten verrassend. Een prachtig gelegen hotel waarbij vrijwel elke kamer uitzicht biedt op de prachtige herfstnatuur. De tweede verrassing is een prachtig dinerbuffet, met voor elk wat(veel) wils.

De volgende vrijdagochtend meldt een ieder zich weer, na een welverdiende nachtrust, voor een overweldigend ontbijtbuffet. Tevreden gaat een ieder met de bus mee naar Siegen. Er is een interessante stadswandeling onder leiding van een viertal bekwame gidsen. Daarna kunnen de liefhebbers mee naar het Oberes Schloss. Dit kasteel is tevens museum. Je vindt er aandacht voor de winning van ijzererts, waarmee de bevolking jarenlang zijn (schamele) brood verdiende. Veel aandacht wordt in dit museum ook besteed aan de Oranjes. Zij komen immers uit deze streek. Tot slot bergt het museum werken van de in Siegen geboren schilder Rubens.

Vervolgens op naar de Haardter Kirche in het Stadsdeel Weidenau. "Ein Traum ist jetzt da" zijn de woorden die Jimco uitspreekt, bij de ontmoeting met de 32 blazers uit het Stadsdeel Siegen-Geisweid. Samen zullen wij onze toehoorders verrassen. Na enig schuiven is de opstelling van beide groepen geregeld. Nog even oefenen op het gezamenlijk uit te voeren "Wachet auf". De middag kan afgesloten worden met ook hier een voortreffelijk koud en warm buffet in het Gemeindehaus.

De uitvoering kan beginnen. Mede door de voorafgaande publiciteit is de kerk aardig gevuld. Henk van der Meulen heet een ieder welkom, ook de afgevaardigde van het Gemeentebestuur. Een speciaal welkom aan onze eregast Hans Herman Steiner, onze onmisbare contactman in Siegen. Wij openen het gezamenlijke Herbstfreude Konzert met de "Foundation", "Veni Sancte Spiritus","Heart Divine" en "Kum ba Ya".

De blazers laten zich niet onbetuigd. Zij openen spetterend met "Goldcrest" en eindigen hun deel met een ludiek (met paraplu) aangekondigde Psalm 91.
De begeleiding en de intermezzo's worden weer op onnavolgbare wijze uitgevoerd door André van Vliet en Jan Lenselink. Het enthousiaste applaus onderschrijft dat weer eens. Ook het tweede deel verloopt naar wens, mede door onze succesnummers als: "Nobody kwows", met een solo van Folkert en het stille "Dobra Noc".

De blazers onder leiding van Helmut Schnell laten een prachtige Afrikaanse medley horen. Zij besluiten met "Just a closer walk", een traditionele gospelsong.Na de gebruikelijke "bloemen", in dit geval wat flesjes wijn, volgt tot slot het indrukwekkende "Wachet auf" Het applaus geeft duidelijk de waardering van het publiek weer.

Het is elf uur als we weer terug zijn in het hotel. Velen zijn vermoeid en begeven zich naar bed. Maar er zijn er nog genoeg die even tijd nemen voor een slaapmutsje.

Zaterdagochtend. Het weer werkt vandaag ook weer mee. Twee bussen gaan op weg naar Krombach. De bierbrouwerij alhier verzorgt een indrukwekkende rondleiding. Inclusief een eenvoudige lunch van plaatselijk brood, wat men kan beleggen met "Schinken" uit de streek. Een en ander af te blussen met bier naar keuze.

De achterblijvers rusten wat uit of gaan zwemmen. Een grote groep gaat wandelen op de "Kunstwanderweg", die vrijwel langs het hotel loopt.

Daarna gaat ieder op weg naar Hilchenbach.

Tijd om ons weer te concentreren op het concert. Het inzingen gaat prima, hoewel Jimco grote druk legt op de schouders van de tweede tenoren, in verband met hun "solo" in de "Royal Line". De opstelling van de beide groepen vraagt de nodige aaandacht en improvisatie. De beschikbare ruimte is beperkter dan gisteren.

Daarna wordt ook hier een voortreffelijk warm en koud buffet neergezet. En ook hier is een ieder weer van zijn lekkere trek verlost. De consumptiebonnen doen goed werk.


Om zeven uur is het weer zover. Wij hebben een totaal ander programma dan gisteren. De blazers spelen hetzelfde programma. Wij starten met "Haleluja". Met liederen als "Das Morgenrot", "You raise me up" en de "Royal Line" stelen we de harten van het publiek. Folkert komt weer tot zijn recht in "All I ask of you" uit de Phantom of the Opera. Samen met de blazers eindigt dit tweede "Herbstfreude Konzert" met "Wachet Auf". Ook tijdens dit concert mogen de muzikale hoogstandjes van Jan Lenselink en André van Vliet niet onvermeld blijven. Jan wordt er zelfs voor omhelsd.

De nazit in het Gemeindehaus leent zich prima om op gepaste en ludieke wijze, de blazers, hun leider Helmut Schnell, de manager Jurgen Klein en onze eregast Hans Herman Schneider, in het zonnetje te zetten en te bedanken. Ze weten nu allemaal hoe lekker stroopwafels kunnen smaken.

Terug in het hotel wordt, in steeeds kleiner wordende groepjes, nog stevig nagepraat over de achter ons liggende belevenissen.

Dan is het zondag. We zijn op tijd op om ons op te maken voor onze bijdrage aan de kerkdienst in Bad Fredeburg. Na het voor en tegen te hebben bekeken, besluit Jimco, dat wij achter in de kerk het beste tot ons recht kunnen komen. De kerk is praktisch vol. De "Messe Breve" vormt de hoofdmoot van onze bijdrage. Het " Haleluja", "Morte Cristi", "The Foundation" en tot slot "Wachet auf" vormen de geweldige slotakkoorden van onze muzikale prestaties. Als je daarbij de hoogstaande muzikale bijdrage van André van Vliet daarbij optelt, is het geweldige appplaus van de kerkgangers na de lovende woorden van de pastoor te begrijpen.

De meeste dank en bewondering gaat uit naar onze dirigent en inspirator, Jimco Zijlstra, die het steeds weer voor elkaar krijgt om de mannen boven zichzelf te laten uitstijgen.

In de middag gaan de meesten mee naar de drukke, maar gezellige Middeleeuwse markt in Freudenberg.

Tijdens het afscheidsdiner worden twee ereprijzen uitgereikt aan Fred Seinstra en Jan van de Scheur voor hun bijdragen aan het koor. Een KANJERPRIJS is niet niks.

De voorzitter dankt alle mensen, die zich hebben ingezet voor het welslagen van deze koorreis.

Een reis van FREUDE, maar zeker ook van FREUNDE. Niet alleen buiten het koor, maar zeker ook daarbinnen. MANNEN en PARTNERS bedankt.

Antoon Coster


Brief 23 oktober van de heer Hans Hermann Steiner

Krantenbericht Siegener Zeitung van 21 oktober 2013

De e-mail van de koorleider Helmut Schnell van het Bläserchor Geissweid:

Im Namen der Bläser möchte ich Ihnen und Ihren Mitsängern nochmal herzlich für die netten Geschenke bedanken. Uns hat das Zusammenwirken mit Ihrem Chor sehr gefallen! Wir werden gute Erinnerungen an die beiden Konzerte behalten. Ich habe auch einige sehr positive Rückmeldungen von Zuhöreren bekommen. Ihnen und Ihrem Chor wünsche ich alles Gute für Ihre weiteren Aufgaben. Mit den besten Grüßen aus Siegen.

Ihr Helmut Schnell

een e-mail van Helmut Schnell:

Lieber Herr Coster,

herzlichen Dank für Ihre Mail, die ich an Herrn Klein weitergeleitet habe. Ich habe die Bläser auf den Artikel auf Ihrer Homepage hingewiesen und ich denke, dass der ein oder andere mittlerweile sein Holländisch bei dem Versuch aufgebessert hat, den Bericht zu verstehen. Auch in der letzten Woche habe ich noch verschiedene, sehr positive Rückmeldungen zu unsern gemeinsamen Konzerten bekommen. Bitte geben Sie an Ihre Mitsänger weiter, dass einhellig der Klang des Chores und die Exaktheit der Vorträge sehr gelobt wurden. Mit den besten Grüßen aus Siegen

Ihr

Helmut Schnell

Nog een tweede e-mail van Helmut Schnell: Lieber Herr Coster,
ganz herzlichen Dank für Ihren Brief mit dem Reisebericht und den Bildern. Ich habe mir jetzt die Zeit genommen und bin mit Hilfe eines Wörterbuches den Bericht durchgegangen. Es freut mich, dass Fazit so positiv ausfällt mit dem Motto "Freude mit Freunden". Ich kann Ihnen versichern, dass die Bläser und ich diese Eindrücke in vollem Umfang teilen. Wir würden uns freuen, wenn sich irgendwann die Gelegenheit ergeben würde, die Zusammenarbeit fortzusetzen.
Wir haben jetzt einige anstrengende Wochen hinter uns, in denen wir jedes Wochenende gespielt haben. Gestern haben wir an einem großen Adventskonzert in der vollbesetzen Talkirche in Geisweid mitgewirkt. Morgen spielen wir noch im Heiligabend-Gottesdienst und dann können wir ein Jahr mit vielen Höhepunkten, zu denen natürlich an prominenter Stelle die beiden Konzerte mit dem NCM gehören,abschließen.
Ihnen, lieber Herr Coster, und Ihrer Frau aber auch allen Sängern wünsche ich auch im Namen des ganzen Bläserchors FROHE WEIHNACHTEN und ein gesegnetes Neues Jahr mit vielen musikalischen Erlebnissen.
Mit besten Grüßen aus Siegen
Ihr
Helmut Schnell


twee zangers die het hogerop zochten