Nederlands Concert Mannenkoor

NCM Koorreis Trier 2011

Donderdag 13 oktober
Je staat om 08:30 uur onder de douche want je bus vertrekt om 10:00 uur vanuit Veenendaal richting Trier. Je realiseert je plotsklaps dat je zangvrienden uit het noorden van het land alweer 1,5 uur in de bus zitten. Nou ja, ze zitten warm en droog, moet je maar denken. Jammer genoeg komt de bus uit de richting Amersfoort ruim een uur te laat aan in Veenendaal. Nederland slipt dicht. Niet getreurd, het vertrekpunt is bij een parkeerplaats naast een restaurant dus het wachten wordt verkort met een kopje koffie. NCM-ers laten zich door het wachten niet ontmoedigen en verenigen het nuttige met het aangename.
In de bus is het een feest van herkenning. Na het kussen en begroeten gaat het richting Maastricht, waar de lunch wordt gebruikt. Er was keuze: een lunch in een Golden Tulip hotel of bij de grote M.
trier1     trier2

Geheel voldaan werd de reis voortgezet en werd er een boompje omgezaagd.

trier3

Rond 17:00 uur arriveerde de bus bij het hotel in Trier. De andere twee bussen waren er ook al en het inchecken verliep vlot. Bij het aperitief voor het diner werd er weer flink gekust en handen geschud. Het NCM is een vriendenclub, dat blijkt. Het diner was in buffet-vorm en na afloop werden de kamers of de bar opgezocht. Het bestuur moest eerst nog even vergaderen, want zij willen, dienstbaar als zij zijn, dat de reis probleemloos verloopt.

Vrijdag 14 oktober
Na een goed en gezond ontbijt op naar de binnenstad van Trier. Bij de VVV stonden de gidsen al te wachten om het gezelschap in verschillende groepen door de oude binnenstad te leiden en om de bijzondere geschiedenis van de oudste stad van Duitsland deskundig toe te lichten. Aan het begin van de middag ging een achttal NCM'ers naar de markt en andere druk bezochte plaatsen om in koorkostuum flyers met aankondigingen van onze concerten van die middag in de Basilika en de Dom uit te delen. Hun inzet werd beloond, want bij beide concerten waren redelijk wat bezoekers aanwezig.
trier4
   Twee van de folder uitdelers

Met name in de Dom was er veel publiek.
 
trier5
   De Dom in Trier

De akoestiek was in beide kerken bijzonder. De nagalm was uniek en Jimco paste het tempo en ritme aan om de liederen goed te laten klinken. Intussen was ook André van Vliet gearriveerd en het concert in de Dom werd door hem op zijn eigen vakkundige wijze begeleid.

trier6

Met een tevreden en voldaan gevoel ging het weer met de bussen richting het hotel en werd er aan de bar gezellig nagepraat van de toch wel geslaagde dag met dito concerten. Tijdens het aansluitend diner, dat weer in buffetvorm werd gepresenteerd gaf Jimco nog zijn commentaar en zienswijze op de concerten. Leermomenten van de dag om de volgende dag bij het volgende concert te kunnen gebruiken.

Zaterdag 15 oktober
De dag begon al vroeg. De bussen vetrokken om 09:00 uur naar Luxemburg. In de hoofdstad werd eerst met de bus een tocht naar de nieuwe wijken van de stad gemaakt, waaronder de gebouwen van de E.-U. Daarna met gidsen een toer in de oude stad, gevolgd door een lunch. Rond 14:00 uur vertrokken de bussen weer richting Duitsland, waar in Zeltingen in de fraaie oude St. Stephanuskerk werd ingezongen.

trier7            trier8
  De kerk in Zeltingen

's Avonds werd tezamen met het Mannenkoor Cäcilia Rachtig een benefietconcert gegeven. De kerk was erg goed bezet. De toegang was gratis, maar de opbrengst van de collecte was voor het herstel en renovatie van de kerk. Het concert werd besloten met een gezamenlijk optreden van beide koren, waarbij het Mosellied veel indruk maakte. Evenals het Wilhelmus waarmee het concert op indrukwekkende wijze werd afgesloten.
Gedurende de reis leverden Jimco, Jan en André een unieke en belangrijke bijdrage aan de concerten. Zij zijn onlosmakelijk aan ons koor verbonden.

trier9

Rond 23:30 waren de bussen weer terug bij het hotel. Een korte nachtrust volgde want om 7:00 uur stond het ontbijt weer klaar omdat het koor weer moest zingen. Het zou medewerking verlenen bij een kerkdienst in de St. Martinuskirche in Trier.

trier10
   St. Martinuskirche

Zondag 16 oktober
Al vroeg op pad voor medewerking aan de genoemde kerkdienst. Het koor stond boven bij het orgel en heeft prachtig gezongen. De pastoor was onder de indruk, evenals de kerkgangers en de vaste organist van de kerk, die overigens ook een prachtige stem bezit en daarvan tijdens de dienst blijk gaf.

's Middags een hoogtepunt van de reis. Vergezeld van prachtig weer per boot vanuit Trier richting Zeltingen. Een boeiende en afwisselende reis waarbij wij ook ons hotel passeerden.
trier11

Het was ook een unieke gelegenheid om te praten met zangcollega's en hun partners waar je tijdens de repetitie nauwelijks gelegenheid voor hebt.

's Avonds werd tijdens het gezamenlijke diner naast de gebruikelijke dankwoorden ook Folkert Vreeken in het zonnetje gezet. Hij kreeg uit handen van Hans Kray, voorzitter van de PR commissie, de verdiende 'Koorreis bokaal 2011' voor zijn altijd weer mooie solistische bijdragen gedurende de reis.

trier12

Maandag 17 oktober
De terugreis verliep evenals de heenreis voorspoedig en in Maastricht werd hartelijk afscheid van elkaar genomen want de drie bussen vertrokken in alle richtingen van het land naar de diverse opstappunten.

Het NCM heeft weer een gezellige maar bovenal een geslaagde koorreis achter de rug en kijkt nu al vooruit naar de volgende reis.

Joop Kreeft